RI&E opstellen: zo doet u dat!

Een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) is voor iedere organisatie of bedrijf belangrijk. Maar hoe stelt u zo’n RI&E eigenlijk op en waar moet u allemaal op letten? U leest het hier.

Het belang van een RI&E
Een RI&E opstellen is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste zit een ongeluk in een klein hoekje en kan er altijd een bedrijfsongeval gebeuren. Of de Nederlandse Arbeidsinspectie komt bij u langs voor controle. In beide gevallen moet u een RI&E laten zien. Heeft u dit niet? Dan krijgt u een boete of een proces-verbaal. Het doel van een RI&E is om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren. Dit is niet alleen fijn voor de werknemer, maar ook voor u als werkgever. Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat werknemers beter werken en dus productiever zijn in een gezonde werkomgeving. Als werkgever dient u dus op de hoogte te zijn van alle risico’s binnen uw bedrijf. Met een RI&E laat u zien dat u hier goed over nagedacht heeft en wat uw plan van aanpak is om de risico’s weg te nemen of in ieder geval te minimaliseren.

Een RI&E opstellen
Een RI&E opstellen kunt u door een preventiemedewerker laten doen, maar u kunt ook een (externe) kerndeskundige inhuren die deze klus voor u klaart. Volgens de Arbowet zijn er vier kerndeskundigen, namelijk de bedrijfsarts, veiligheidsdeskundige, arbeidshygiënist en A&O-deskundige. Tijdens de opstelling van de RI&E wordt er onder andere ook met de medewerkers van de organisatie gesproken, omdat zij iedere dag op de werkvloer staan en dus een goed zicht hebben op welke risico’s er allemaal zijn. Er wordt gekeken naar fysieke risico’s, psychosociale risico’s en veiligheids- en omgevingsrisico’s. Daarna wordt er een plan van aanpak geschreven om deze risico’s op te lossen of in ieder geval te minimaliseren. Als laatste stap moet de RI&E getoetst worden. Dit toetsen mag alleen door een kerndeskundige worden gedaan.

Hoeveel kost een RI&E laten toetsen?
De kosten voor een RI&E toetsing kunnen flink verschillen. Het is namelijk mede afhankelijk van de grootte van uw organisatie, de branche en het risicoprofiel. Voor de toetsing komt er een kerndeskundige langs uw locatie en worden er een aantal interviews gehouden. De kosten kunnen dan al snel tegen de € 1000 lopen. Bestaat uw bedrijf uit meerdere locaties, dan moet u vanzelfsprekend rekenen op een hoger bedrag. Vraag daarom altijd offertes aan, zodat u weet waar u aan toe bent.

(Partnerbijdrage)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin