Personeel Levarht niet mee in doorstart

Door: Klaas Leegwater. Belangrijke onderdelen van het in februari failliet verklaarde groente- en fruitbedrijf Levarht & Zonen B.V. uit de Kwakel zijn overgenomen door Fruit Cleaning Service BV. Dit bevestigt de curator die het faillissement afhandelt en onlangs een eerste faillissementsverslag publiceerde. Eerder werd al bekend dat Fruit Cleaning Service de voornaamste overnamekandidaat was. Opmerkelijk is dat niemand van de bijna 300 personeelsleden van Levarht meegaat naar het bedrijf uit Venlo.  

“Dit maken we niet vaak mee bij een overname, dat geen enkel personeelslid meegaat,” zegt curator Marc van Zanten in een toelichting. “We zijn daar best verbaasd over. De reden is waarschijnlijk dat voor het behoud van de klanten belangrijke mensen in het bedrijf, zoals verkopers, niet meegaan. De overige medewerkers zullen dan ook geen toekomst meer zien bij de doorstarter.” Een aantal medewerkers heeft inmiddels een andere betrekking gevonden. Het overige deel is vorige week ontslag aangezegd en ingeschreven bij het UWV.

35 Miljoen openstaand
Na het uitspreken van het faillissement eind februari heeft Van Zanten met collega curator Marlous Groot eerst gekeken hoe de schade voor crediteuren zoveel mogelijk beperkt kon worden. Belangrijk was dat Fruit Cleaning Service zich snel meldde als serieuze overnamekandidaat en bepaalde bedrijfsactiviteiten vanaf 1 maart door de doorstarter konden worden voortgezet. Zo is een grote klant als supermarktketen ALDI in sommige landen behouden gebleven voor de doorstarter uit Noord-Limburg.

De openstaande vorderingen op klanten van Levarht behelsde 35 miljoen euro. “Dat is ongelooflijk veel. Een deel van dit bedrag komt toe aan de bank, maar een groot gedeelte daarvan is voor de schuldeisers van Levarht,” aldus Van Zanten. De totale schuldenlast van de leveranciers is ongeveer 24 miljoen euro. Daarbij komen nog de vorderingen van de belastingdienst en het UWV. Tot nu toe is door de curatoren ruim 10 miljoen aan vorderingen geïnd. Alle opbrengsten zullen moeten zorgen voor een (gedeeltelijke) betaling van de openstaande schulden van Levarht.

Limieten beperkt
Dat er eind februari zo’n hoog bedrag van 35 miljoen bij klanten openstond werpt de vraag op waarom Levarht dat zelf niet kon incasseren en zo wellicht levensvatbaar kon blijven. In het faillissementsverslag staat dat de winstgevendheid van het bedrijf al een aantal jaren op rij tanende was en het vorig jaar een verlies van 7,4 miljoen euro leed. Dat leverde problemen op bij telersorganisaties en kredietverzekeraars die de voorwaarden aanscherpten. Tevens gaf huisfinancier ING aan de kredietfaciliteit niet te willen verlengen of te verruimen.

“Juist in een periode dat Levarht 15 miljoen euro nodig had voor de seizoensinkoop werden de limieten beperkt,” verklaart Van Zanten, “dat bedrag had weliswaar nog geleend kunnen worden bij de huisbankier, maar dan was er een enorme vordering ontstaan waardoor het bedrijf later dit jaar alsnog in de problemen was gekomen. Vandaar dat in februari het faillissement werd aangevraagd.”      

Geruchtencircuit
Vraag die blijft staan is hoe een jarenlang goedlopend bedrijf, opgericht in 1933 en zich bezighield met in-en verkoop in meer dan 80 landen over de wereld, opeens een miljoenenverlies kan lijden. Eerder ​vertelden woordvoerders van Levarht dat de implementatie van een nieuw computersysteem, de gevolgen van de coronapandemie en het vastlopen van vrachtschip Ever Given in het Suezkanaal belangrijke oorzaken waren. 

Oud werknemers die door AalsmeerVandaag zijn benaderd willen niet praten met de media over mogelijk andere redenen waarom bij het groente- en fruitbedrijf uit de Kwakel het laatste jaar veel geld zo snel verdampte. In het geruchtencircuit zijn genoeg verhalen op te vangen die niemand kan bevestigen. In reacties onder een vorig artikel over het faillissement werd volop gespeculeerd. De curatoren moeten de achterliggende oorzaken van het faillissement nog onderzoeken, daarvan is de mogelijkheid van ‘onbehoorlijk bestuur’ onderdeel.

Online veiling
Van 26 april tot 11 mei zal er een online veiling plaatsvinden via Veilinghuis Troostwijk in Amsterdam van de inboedel van Levarht. Alle machines, apparatuur, heftrucks, vracht- en personenauto’s, computers en kantoormeubelen zullen worden geveild. Op 10 mei wordt een kijkdag georganiseerd in het bedrijfspand in de Kwakel. Het gebouw aan de Mijnsherenweg is overigens niet in eigendom van Levarht. 

Fruit Cleaning Service heeft naast sommige bedrijfsactiviteiten ook de goodwill, merk- en beeldrechten, enkele machines en verpakkingsmateriaal van Levarht overgenomen. Daar is een bedrag van rond de 2 miljoen euro voor betaald, zo staat vermeld in het eerste voortgangsverslag.

Betrokkenen van het failliete bedrijf Levarht willen zolang de afhandeling van het faillissement loopt de media niet meer te woord staan. Directeur Robbert Leisink van Fruit Cleaning Service is summier in zijn commentaar. “De overname is in kannen en kruiken. Over de details zeg ik niets tegen de pers. Waarom niet? Dat is onze bedrijfspolicy.”

Foto’s archief AV Arjen Vos/Jaap Maars

 

4 reacties

  1. De directie zal hun schaapjes wel op het droge hebben
    De neven van huib levarht en theo levarht waren totaal niet geschikt

  2. Raar verhaal dit, er is ons vanaf het begin af aan duidelijk gemaakt dat er GEEN personeel overgenomen werd!!! Dus hoe komen ze hierbij?

  3. Waar staat dat dat niet gebeurde?

    Als ontslagen medewerker kan ik je verzekeren dat er veel aandacht was voor zo min mogelijk weggooien. De foto’s bij het artikel zijn van lang geleden, de loods is al weken leeg. Zoveel mogelijk producten die op het moment van faillissement nog binnen stonden, zijn verkocht. Producten die niet goed genoeg waren voor de supermarkt, bijvoorbeeld omdat de maat niet voldoende was, gingen naar een bedrijf die zoveel mogelijk nog geschikt maakte voor menselijke consumptie (bijvoorbeeld in kant en klaar maaltijden). Wat echt niet meer goed was, werd verkocht als veevoer. Niets werd weggegooid.

    Een deel van deze producten werd met verlies verkocht. Maar ja, beter dan weggooien. Ook de voedselbank kon op deze manier onder kostprijs inkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel