Ondernemers moeilijk te porren voor verkiezing

Hoe kan het toch dat Aalsmeer niet echt warm loopt voor de verkiezing 'Ondernemer van het Jaar? Een handjevol deelnemers, een redelijk gevulde zaal maar ook een uitstekend en strak geregisseerd programma waren gisteren de opvallende zaken in het Crown Theater. Ger Loogman en Arjen Verburg waren zeer gelukkig met hun awards. Maar voor een dorp met 30.000 inwoners en 2600 ondernemingen hadden alle gratis plaatsen gevuld moeten zijn en tientallen bedrijven in de race moeten zitten. 
 
De avond begon met het bekende Aalsmeerse kwartiertje. In plaats van de geplande start om half acht werd het acht uur voordat de aanwezigen de koffie en het gebakje van de 100-jarige Rabobank op hadden en hun plaats hadden gevonden in het pluche van de grote theaterzaal. Hier werd het startschot gegeven door een dynamisch optreden van de hiphopdansers van Marcella van Altena die zich deze avond nog vaker zouden laten zien.
 
Vaart
Het werd een programma met zoals beloofd veel entertainment. De vaart werd er goed ingehouden door de vlot pratende gastheer en presentator Ron Leegwater wiens radio-ervaring hem deze avond goed van pas kwam. Voordat de zaal het goed en wel door had waren interviewtjes met Ad Verburg en John Jansen voorbij en hadden zowel wethouder als juryvoorzitter er ook al een presentatie op zitten.
 
Steviger aangehaald
Ad Verburg legde daarin de nadruk op hoe moeilijk het voor de jury was geweest een goed oordeel te vellen. “We zijn bij alle genomineerden twee keer langs geweest want we kwamen er niet makkelijk uit,” zo vertelde hij. Ook stipte hij aan dat de banden met Ondernemend Aalsmeer door de verkiezing weer wat steviger aangehaald waren. Verburg zei verder blij te zijn met de aantrekkende economie. Onder meer aangetoond door nieuwe bedrijven die zich op Greenpark vestigen. “En ook met Flora Holland gaat het de goede kant op, daar gaan zelfs weer nieuwe palen de grond in,” sprak de wethouder Economische Zaken die echter niet repte over de geschrapte honderd banen bij de bloemenveiling.
Wel belichtte hij ondersteuningsproject 'Zaai' voor net gestarte ondernemers.
 
Algemeen belang
John Jansen zei zich als voorzitter van Ondernemend Aalsmeer te willen richten op het ‘algemeen belang’. Een term die hij verschillende malen liet vallen en dus wel een speerpunt moet zijn voor de ondernemersclub. Hij vertelde er als voorzitter voor gezorgd te hebben dat er evenveel mannen als vrouwen in de jury hadden plaatsgenomen. Dat had niet kunnen voorkomen dat er slechts één vrouwelijke ondernemer (Judith Keessen Fotografie) aan de verkiezing meedeed.
 
Lege stoelen
Toen was het de beurt aan moppentapper Menno Stam van de Bada Boom Comedyclub. De standup komediant vertelde normaal gesproken grappen te maken ‘in de club hiernaast’. “Het is hier wat groter maar er zijn net zoveel lege stoelen,” grapte hij en tegen Arjen Verburg van BudgetBroodjes: “loopt het gesmeerd?” Zijn al dan niet gespeelde onwetendheid over Aalsmeer en zijn ondernemers kreeg hij later terug gekaatst van burgemeester Nobel die daarmee het Calimero-effect juist versterkte.
 
Voortrekkersrol
Toen was het tijd voor de bekendmaking van de Starter van het Jaar. Budget Broodjes liet de andere eveneens sterke kandidaten Joseph aan de Poel en De Dorpshoek achter zich. Eigenaar Arjen Verburg werd geprezen om zijn durf en daadkracht en de voorbeeldfunctie en voortrekkersrol die hij binnen de franchiseorganisatie vervult. Verburg toonde zich uiteraard zeer verheugd met de uitverkiezing. Of hij het verwacht had? “Ik was een van de drie,” luidde het nuchtere commentaar van de ondernemer. Hoe wordt je morgen wakker? Vroeg Ron Leegwater. “Erg vroeg want het is altijd druk op vrijdag,” luidde zijn antwoord.
 
Stapje extra
Na wat zang en dans van de artiesten van Brooklyn Nights was het podium voor burgemeester Jeroen Nobel die net als eerder genoemde grappenmaker de lege stoelen in de zaal memoreerde. “Dat is nog wel een puntje,” sprak hij, “willen we het volgende keer nog feestelijker maken moet het aantal leden van Ondernemend Aalsmeer omhoog. De contributie zou geen probleem moeten zijn: 125 euro voor bedrijven en 75 voor een zelfstandige.”
 
Aalsmeerse ondernemers zijn volgens Nobel heel goed in een stapje extra zetten en dat moeten ze volgens hem zien vast te houden. Wist u,” vroeg de burgemeester,” dat er in Aalsmeer 2600 ondernemingen zijn? Dat is een dichtheid van 75 bedrijven op een vierkante kilometer tegen een gemiddelde in Nederland van 24. Waarom komt u daar zo slecht voor uit? U mag daar als ondernemer best trots op zijn en dat ook naar buiten brengen, laten we dat hierbij afspreken.”
 
Weinig deelnemers
Impliciet vroeg Nobel zich hiermee af hoe het toch mogelijk was dat er uit zo’n enorm aanbod van bedrijven maar zo weinig deelnemers aan de verkiezing meededen. Van de vijf deelnemende bedrijven had zich bovendien een minderheid spontaan aangeboden. Zit ondernemend Aalsmeer wel op een dergelijke verkiezing te wachten of is het de angst om niet te winnen die de ondernemers belet mee te doen. Wat dat betreft verdienen Rob Ojevaar (Oh!), Peter Janmaat (Bouquetnet), Cor Millenaar, Judith Keessen en Ger Loogman een pluim voor hun uitgestoken nek. Aan de andere kant mag de organisatie (Rabobank, Flynth, OA en de gemeente) in conclaaf om te kijken hoe ze de nominaties voor editie 2018 op gaan tuigen.
 
Verrassend
Onderneming van het Jaar en opvolger van kinderopvang Solidoe werd dus Loogman Tanken en Wassen. En dat was toch een tikkie verrassend. Bouquetnet leek, gezien de vertoonde bedrijfsfilms, de beste papieren te hebben met een dak vol zonnepanelen, personeelsbeleid (nul procent ziekteverzuim) en hun drang naar duurzaamheid. Ook Loogman presenteerde zich als duurzaam, vernieuwend en goed voor het personeel. Het feit dat Ger Loogman als rasondernemer in vijftien jaar tijd is gegroeid van twintig naar 300 medewerkers met vestigingen in acht gemeentes en voorop loopt op velerlei gebied moet de doorslag hebben gegeven.
 
Hoe de jury tot haar oordeel kwam? De negen juryleden werd na het doorlichten van alle deelnemers gevraagd één favoriete kandidaat aan te wijzen en die per mail door te geven. Hoewel er op basis daarvan een ranglijst moet zijn ontstaan, worden daar geen mededelingen over gedaan. “Er is maar één winnaar, de anderen zijn in onze ogen allemaal tweede geworden,” liet jurylid Tom de Vries tijdens de gezellige afterparty weten.
 
Tekst Arjen Vos
 
foto's: (van boven naar beneden) winnaar Ger Loogman met vrouw Tineke en zoon Falco, gebakjes van de Rabobank, Ron Leegwater in gesprek met John Jansen, winnaar bij de starters Arjen Verburg en zijn vrouw Marianne, burgemeester Nobel en spanning bij de bekendmaking. Foto's Arjen Vos (zie ook de gallery)

 

3 reacties

 1. Met 350 ondernemers in de zaal, toch best een mooie opkomst. Maar er kan inderdaad zeker meer bij.
  Vrijdagavond interviewden we de winnaar Ger Loogman in ons radioprogramma Vrijdagavondcafé.
  In het 2e uur ook interview met de winnende Starter, Arjen Verburg.
  Kijk op radioaalsmeer.nl om de uitzending terug te luisteren.

 2. Ik heb geweldig genoten van een hele leuke avond met heel veel en hele grote ondernemers! Dank aan de organisatie.

  @Arjen Vos: wat een mooie foto’s. Die van mij en mijn vrouw ontvang ik heeeeel graag 😉

  Mvg
  De meest Trotse ondernemer van Aalsmeer

 3. Leuk voor de dienstdoende wethouder dat zijn oomzegger starter van het jaar geworden is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel