Meesterschoenmaker op weg naar Aalsmeer

Richard Wagenaar (Foto:pr)

Door: Arjen Vos. Goed nieuws voor iedereen die wel eens te maken heeft met een versleten zool, een gebroken hak of ander ongemak aan het schoeisel. Vanaf 2 september kan men voor reparatie van dergelijke klussen weer terecht bij een schoenmaker in het centrum van Aalsmeer. Dat nieuws maakt ‘Meesterschoenmaker Richard’ op zijn Facebookpagina bekend.

Nu nog in Ouderkerk aan de Amstel waar Richard Wagenaar al 34 jaar aan het Sluisplein gevestigd is maar daar weg moet omdat supermarkt Jumbo, eigenaar van het pand, uitbreidingsplannen heeft. Hij dacht er eigenlijk aan om helemaal te stoppen maar ziet kansen om in Aalsmeer een doorstart te maken. Op sociale media schrijft hij: “Ik ga verhuizen naar Aalsmeer, de plaats waar ik als zestienjarige ging werken bij de Aalsmeerse Schoenservice. En nu, veertig jaar later verhuis ik als ondernemer terug naar dit dorp.”

Veel oudere Aalsmeerders kunnen zich de zaak van Lou van der Geest aan de Ophelialaan nog wel herinneren, daar waar nu kapperszaak MAN zich bevindt. “Bij Lou heb ik een jaar gewerkt in combinatie met de vakschool waar ik destijds heenging. Toen Lou ziek werd moest ik eruit omdat ik er als laatste bij was gekomen,” vertelt de 56-jarige Wagenaar als we bij hem informeren naar zijn plannen.

Op 2 september hoopt de schoenmaker hier de deuren te openen (Foto: Arjen Vos)

Veel sympathie
Dat hij in Aalsmeer terecht komt is het resultaat van een lange zoektocht en uiteindelijk te danken aan makelaar Karin Eveleens. “Ik wilde in Ouderkerk blijven maar daar was niks te vinden. Toen ben ik in randgemeentes gaan kijken en heb er een hulpvraag op Facebook uitgegooid. Dat bericht werd enorm veel gelezen en gedeeld, ik kreeg veel sympathie maar tot iets concreets kwam het niet. Pas toen ik makelaars aan ging schrijven gebeurde er wat. Karin Eveleens reageerde meteen de andere dag en zei: ‘wellicht heb ik iets voor je’. Het was wel een stuk groter dan ik zocht maar op een heel mooie plek in het centrum; ruimtelijk en goed toegankelijk met twee openslaande deuren. Tussen de D-Reizen en de Gezondheidswinkel in.”

In the picture
Heeft hij niet overwogen om de zaak van Hans van Wirdum over te nemen toen hij twee jaar geleden stopte? “Mijn visie is dat je als schoenmaker in the picture moet zitten en niet in een achterafzaak. Je bent er voor een bepaald percentage van de bevolking dat graag duurzaam wil zijn en liever dingen laat repareren dan nieuwe koopt. Dan moet je wel zichtbaar zijn.”

Meesterschoenmaker Richard is niet de eerste de beste. In 2019 werd hij derde in de landelijke ‘Schoenmakerij van het jaar-verkiezing’ en in de jaren daarvoor sleepte hij ook al menig vakprijs in de wacht. Behalve kapotte schoenen herstelt Richard ook tassen, slijpt hij schaatsen, maakt hij naambordjes en heeft hij een sleutelservice.

 

 

29 reacties

 1. Natuurlijk ben je van harte welkom in het mooie Aalsmeer.
  Ries je krijgt een fantastische plek, mooi in de loop op een opvallende plek.
  De gezelligheid komt in Aalsmeer, dat zullen velen zeggen als ze je kennen.
  Succes en tot snel.

 2. Hoi ,Richsard, Ouderkerk gaat je missen maar komen naar Aalsmeer voor jouw vakmanschap! Succes!

 3. Oo wat fijn dit!

  Mijn schoenen liggen al klaar!
  Nu nog even wachten tot sept.

 4. Geweldig nu hoef ik niet meer naar Ouderkerk voor onze wandelschoenen.

 5. Wat een warm onthaal, het doet mij deugd al deze vriendelijke woorden van jullie te lezen. Ik hoop het gat wat Hans van Wirdum heeft achtergelaten goed op te vullen.
  Ik hou van dit vak en zal trachten aan de vraag te voldoen. Ik ben 3e generatie schoenmaker en hoop hier over 5 jaar het 100 jaar Wagenaar Schoenmakerijen te mogen volbrengen.

 6. Geweldig! Daar word ik blij van. Welkom en veel succes in Aalsmeer Richard. Ik heb een schoenmaker gemist in ons dorp, dus weet jouw zaak vast wel te vinden!

 7. Wat een geweldig nieuws !!! Eindelijk weer een schoenmaker in ons dorp. Aanwinst !
  Richard je gaat heel veel mensen blij maken.

 8. geweldig rakker het ga je goed, hol de kop er bie, een oud colega,met veel prachtige momenten met jullie de hamers.

 9. Eindelijk…een aanwinst voor Aalsmeer! Heel veel succes

 10. Dit is de impuls waar de zijdstraat al zo lang op zat te wachten!

 11. Helaas moet je je winkel op het Sluisplein in Ouderkerk verlaten. Ik hoop dat je in Aalsmeer het net zo veel passie je werk kan blijven doen. Ik zal zeker naar Aalsmeer komen. Heel veel succes

 12. Welkom in Aalsmeer. Wat zouden ze je in Ouderkerk gaan missen.
  Ab en Heinij Spoor.

 13. Wat geweldig zeg weer een schoenmaker in ons dorp en ook nog eens een hele goede. Welkom!!!

 14. Wat Richard kan kan Richard alleen
  Vakmanschap is Meesterschap en dat is hem wel toevertrouwd
  Ries VRIEND succes in Aalsmeer en heel Ouderkerk gaat je missen

 15. Deze wandelaar komt gewoon achter je aan voor z’n schoenreparaties.
  Succes Richard, maar dat gaat ongetwijfeld goed komen.

 16. Zeg je Aalsmeer dan zeg je duurzaamheid, dus komt vast goed

 17. Een aanwinst, dit zIjn zaken die de loop in de Zijdstraat weer terug brengen .

 18. Een week geleden heb ik bij Richard een rits in mijn tas laten zetten. Hij is weer als nieuw!
  Welkom in Aalsmeer Richard! Heel veel succes in de Zijdstraat.

 19. Geweldig Richard, veel succes gewenst, het zal je zeker lukken !!!

 20. Welkom in Aalsmeer Richard
  Kunnen m’n bommeltjes weer een paar jaar mee

 21. Wat gaan WIJ in Ouderkerk je missen 🙏😢, maar wens je heel veel geluk en mooie toekomst in Aalsmeer🙏❤️👍👊

 22. Wat zal iedereen blij met jou zijn, je bent echt een vakman en weet voor alles een oplossing, jij verdiend een mooie werkplek en wens jou dan ook heel veel succes in Aalsmeer.🥰🥰

 23. Grandioos en meer dan welkom!! Ik hoef nu niet meer naar Amstelveen of Hoofddorp! Hoop dat ik bij u ook sleutels kan laten maken. Geweldig nieuws weer vakmanschap in Aalsmeer.. En inderdaad herinner ik mij het pandje in de Ophelialaan!! SUPER!! Heel veel Succes!

 24. Grandioos en meer dan welkom!! Ik hoef nu niet meer naar Amstelveen of Hoofddorp! Hoop dat ik u ook bij u sleutels kan laten maken. Geweldig nieuws weer vakmanschap in Aalsmeer.. En inderdaad herinner ik mij het padje in de Ophelialaan!! SUPER!! Heel veel Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin