Lidl mooie aanwinst maar zorgen om verkeer blijven

De nieuwsgierigheid was groot nu de veelbesproken nieuwe Lidl supermarkt aan de Stationsweg eindelijk de deuren opende. Woensdagochtend, ruim voor het officiële openingstijdstip, verzamelden zich al tientallen mensen voor het schermdoek dat de deur naar de ingang blokkeerde. Er was koffie en koek en er werden lootjes uitgedeeld waarmee een minuut gratis winkelen gewonnen kon worden. Wethouder Van Rijn noemt Lidl een aanwinst maar zegt wel oog te houden voor de verkeerssituatie.
 
Voorafgaande aan de opening kregen buurtbewoners de gelegenheid met Lidl kennis te maken. Een uitnodiging die door vele dorpers met beide handen werd aangegrepen en duidelijk werd gewaardeerd. Volgens relatiemedewerker Felicity Nieman is deze preview een gebruikelijke geste wanneer ergens een nieuwe supermarkt geopend wordt. De supermarkt in Aalsmeer is om meerdere redenen uniek, zo vertelde zij tijdens de feestelijkheden van deze ochtend. “We hebben met het ontwerp van het gebouw zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de gemeente. Waar we normaal nogal recht-toe-recht-aan bouwen, hebben we hier voor een meer karakteristieke bouwvorm met punten in het dak gekozen. Dit is onze eerste supermarkt waarbij we de parkeergarage onder en de winkel boven hebben. Met de rolbaan en de lift kunnen klanten de winkel bereiken.”
 
Biologisch
Trots is Nieman op de duurzaamheid die op verschillende manieren tot uitdrukking komt. “Er komen binnenkort 360 zonnepanelen op het dak, hebben led-verlichting in de winkel en dankzij het ontwerp van de voorgevel komt er veel invallend licht binnen waardoor er minder elektriciteit nodig is. Ook met de producten houden we rekening met duurzaamheid, we hebben veel biologische artikelen. Onze eieren zijn bijvoorbeeld van Kipster, een diervriendelijke producent.”
 
Rookvrij
In drie jaar tijd bouwt Lidl de verkoop van tabakswaren in alle winkels af maar nieuwe winkels worden al helemaal rookvrij opgeleverd. Om dat nog even extra onder de aandacht te brengen was voormalig kinderburgemeester Derek Buikema uitgenodigd. In zijn ‘ambtsperiode’ was het rookvrij maken van met name sportaccommodaties een speerpunt. Omdat zijn huidige collega Hannah schoolverplichtingen had, nam hij de taak over om een rookvrijpredicaat te overhandigen.
 
Geen onbewogen tijd
Over vervangers gesproken, wethouder Van Rijn nam de opening voor zijn rekening omdat burgemeester Oude Kotte in de file stond. Van Rijn gaf aan de Lidl een heel mooie aanwinst te vinden al was het geen onbewogen tijd geweest voordat de super zich hier vestigde. “Natuurlijk blijven we aandacht houden voor de zorgen rondom het verkeer en blijven daarover met elkaar in overleg,” aldus de wethouder.
 
Gratis winkelen
Daarna was het spannend wie de minuut gratis winkelen in de wacht zou slepen. Winnares werd Carole, die direct aan de slag mocht en met een beetje hulp van manager Dignum Huijg voor 125 euro boodschappen bij elkaar sprokkelde. Haar trolley was veel te klein voor de kar vol maar alles werd netjes ingepakt en een afspraak gemaakt over de verdere afhandeling. En toen was het negen uur en aftellen geblazen tot het moment dat het doek zou vallen en het publiek naar binnen mocht. De eerste gratis honderd boeketten waren in mum van tijd vergeven en de aanbiedingen gingen grif van de hand. Binnen een kwartier stonden mensen alweer in de parkeergarage om hun aankopen in te laden. 
 
Goed opletten
Voor die garage, die uitsluitend vanaf de Stationsweg in te rijden valt, geldt dat de parkeerschijf achter de voorruit gelegd moet worden. Voor de eerste bezoekers van de super is het allemaal nog duidelijk wennen. De pijlen op de grond geven een route aan. Je moet dus een rondje rijden als je er weer uit wilt. Zelfs wanneer je helemaal vooraan geparkeerd staat. En bij het verlaten van de garage is het goed opletten. Omdat eerst het trottoir gekruist wordt, moet rekening gehouden worden met voetgangers van links en rechts. Daarna de fietsers die van links komen en overig verkeer dat van twee kanten voorbij rijdt. Wie snel de garage wil verlaten, doet er verstandig aan direct rechtsaf te slaan.
 
De inrit aan de Uiterweg is alleen bedoeld voor bevoorrading van de winkel. Dat gebeurt ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat en zou geen hinder moeten opleveren voor het Uiterwegverkeer. De route die de vrachtwagens afleggen is door de Dorpsstraat en de Grundelweg.
 
Aan de waterkant langs de Brandewijnsloot wordt nog de laatste hand gelegd aan het gereed maken van een groenstrook. Lidl heeft de wens om hier een aanlegmogelijkheid voor bootjes te creëren. Of het zover komt is nog onduidelijk. Watertoeristen die een boodschap willen doen, moeten hun boot aanleggen bij de Kolenhaven of het Praamplein.
 
Foto's en tekst Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van King Lao waar het zaterdag feest is.
 
(advertentie)
 
 

Eén reactie

  1. De Lidl zou niet ontsluiten via de Uiterweg maar het hek staat open en ik heb al heel wat verkeer via de Uiterweg zien komen en gaan naar de Lidl. Bij de gemeente kunnen ze het woord handhaving nauwelijks spellen, laat staan uitvoeren. Als dat een gegeven is doen moeten we de Lidl ook maar gaan gebruiken als een ontsluiting van de Uiterweg en Praamplein. Dus staat de Uiterweg vol bij de aansluiting van de van Cleeffkade, dan ga je vanuit het Praamplein rechtdoor en vol gas door de parkeergarage van de Lidl naar de Stationsweg. Komend vanuit de Uiterweg rechtsaf door de garage. Om met een bekende filosoof te spreken: elk nadeel heb zijn voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel