Leontien Zethof: ‘mensen helpen met goede kwaliteit zeep’

(advertorial) Cleopatra kende het geheim om haar huid gezond te houden: baden in ezelinnenmelk. Als ze iets meer moeite had gedaan, had ze ook de heilzame werking kunnen ontdekken van geitenmelk. Leontien Zethof, de Kudelstaartse Cleopatra, heeft die moeite wel gedaan. Ze maakt zeep van onder meer geitenmelk en biologische olie en weet uit eigen ervaring wat die zeep doet voor de huid.
 
De 57-jarige Kudelstaartse is het klassieke voorbeeld van een ondernemer die door geloof in eigen kunnen haar dromen dusdanig najaagt dat ze daadwerkelijk uitkomen. Onder en achter haar woning heeft Leontien sinds 2011 een heuse zeepfabriek gerealiseerd. Geen zeep van dertien in een dozijn maar zeep met geitenmelk als basis. “Dankzij onze biologisch gemaakte zeep zijn heel veel mensen van hun huidproblemen afgeholpen,” aldus de Kudelstaartse.
 
Talent opgeven
De eerste helft van haar leven vulde Leontien de dagen voornamelijk als beeldend kunstenaar. Ze vervaardigde muurschilderingen. Vers in het geheugen van veel Aalsmeerders en Kudelstaartsers liggen de fraai versierde panelen die her en der bouwterreinen afschermden. Vooral beschilderd met sfeervolle dorpstafereeltjes. “Hoe kun je zo’n talent opgeven om zeepmaker te worden?” vroegen veel mensen in de omgeving van Leontien zich af. Maar Leontien wist het zeker: het roer moest om.
 
Chemicaliën
“Van het ene op het andere moment kwam ik onder de douche vandaan met jeuk wat vervolgens overging in eczeem en waarbij het vinden van de oorzaak een enorm zoekplaatje was,” vertelt ze in haar sfeervolle en vooral geurige zeepatelier. “Het bleek dat mijn huidklachten gerelateerd waren aan de vele chemicaliën die in veel vloeibare zeepproducten zitten. Bij toeval kwam ik op vakantie in Amerika langs een boerderij die ‘goatmilksoap’ verkocht. Het bordje daarbij gaf aan: ‘goed voor diverse huidproblemen’. Het bleek inderdaad zeer effectief. Ik heb me erin verdiept, en ontdekt dat geitenmelk een zuur bevat dat dode huidcellen verwijdert. Vervolgens ben ik uit gaan zoeken wat er bij komt kijken om zelf zeep te maken.”
 
Mensen helpen
Voor iemand met dyslexie en een laag zelfbeeld wat leren betreft, zoals Leontien zichzelf beschrijft was dat een hele opgave. “Mijn leraren op school hadden mijn zelfbeeld dusdanig beschadigd dat ik heel onzeker was geworden over wat ik kan. Maar al doende ontdekte ik dat ik toch veel meer in me had dan ze mij wilden doen geloven. Ik hoop dat ik mensen die dat herkennen hiermee kan aansporen het er niet bij te laten zitten.”
 
Het was ook die drive om mensen te helpen, die maakte dat ze zich vastbeet in de zeepmakerij en vastberaden was daarin te slagen.
 
Sneeuwballetje
Al snel kreeg de warenwet lucht van de startende zeepfabriek aan de oever van de Westeinder. Het ‘mannetje met het koffertje’, zoals de zeepmaakster hem omschrijft kwam wat haar betreft als geroepen. “Ik was dolblij dat hij langs kwam want hij kon me precies vertellen welke weg ik verder moest bewandelen. Het bleek dat ik al veel dingen op de goede manier had toegepast. Wel lastig was de Europese registratie van alle ingrediënten. Maar daar heb ik een goede hulp voor gevonden. Ik vind het wonderlijk hoe alles met een klein sneeuwballetje is begonnen te rollen en steeds de juiste mensen op het juiste moment mijn pad kruisten.”
 
Dat geldt in zekere zin ook voor de geiten die haar van melk voorzien. Deze wordt verstrekt door de ‘mekkerende dames’ van de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos.
 
Ambachtelijk
De vervaardiging van de vele soorten, kleuren, geuren en formaten is een technisch verhaal wat Leontien graag persoonlijk aan iedere geïnteresseerde uitlegt. Maar alles is ambachtelijk, zo bezweert ze, en dat wil ze graag zo houden. Een aanbieding van een zakelijk ingestelde kennis om het proces naar China te verplaatsen en met haar zeep de wereld te veroveren, legde ze zonder bedenktijd naast zich neer. “Met liefde roer ik hier in mijn pannetje. En als iemand mij persoonlijk belt om te vertellen dat de jeuk weg is, dan is mijn hart vervuld.”
 
Meer dan tevreden
Dat is precies de missie van Leontien, mensen helpen met goede kwaliteit zeep, zonder chemische toevoegingen die rijkelijk schuimt, heerlijk ruikt en goed is voor de huid. Inmiddels heeft Leontien, dankzij haar geloof in de heilzame werking van geitenboter ook een crème ontwikkeld die geschikt is voor mensen met huidproblemen. Dat de producten van Uzepia toch langzaam maar zeker in alle hoeken van Nederland te vinden is, stemt haar meer dan tevreden. “Het kost best wat overredingskracht om drogisterijen en gezondheidswinkels over de streep te trekken, maar als ze eenmaal ons product in huis hebben, zijn ze ook enthousiast en blijven ze bestellen.”
 
In Aalsmeer wordt de Uzepia-zeep verkocht door drogisterij De Horn in de Beethovenlaan en de DIO Drogist/parfumerie Van Nieuwland op het Poldermeesterplein. “Maar,” zegt Leontien, ”mensen kunnen ook rechtstreeks bij mij binnen wandelen. Met of zonder huidproblemen, want ook voor gezonde mensen is het een prima product dat helpt om de huid gezond te houden.”
 
Amb8route
Leontien Zethof heeft het komende weekend de deuren van haar zeepatelier gastrvij open staan tijdens de Amb8route, waar ze deelneemster van is.
 
Uzepia
Herenweg 23A
1433 GT Kudelstaart
06 27257025
www.uzepia.nl

Tekst en foto's Arjen Vos

2 reacties

  1. Wat leuk om te lezen. Wij gebruiken de zeep en crѐme, ook al hebben we geen huidproblemen. Ik adviseer de producten van Uzepia elk schooljaar wel aan een kindje uit mijn klas met huidproblemen.
    Zelfs bij kleine brandwondjes helpt de crѐme bij een snel herstel van de huid.

  2. Wat leuk om te lezen. Wij gebruiken de zeep en crѐme, ook al hebben we geen huidproblemen. Ik adviseer de producten van Uzepia elk schooljaar wel aan een kindje uit mijn klas met huidproblemen.
    Zelfs bij kleine brandwondjes helpt de crѐme bij een snel herstel van de huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel