Hoe houdt Aalsmeer droge voeten?

Water is voor de inwoners van Aalsmeer geen onbekend gezicht. De uitgestrekte veenlanden worden om de zoveel meter doorkruist door sloten die het water afvoeren. Een deel van de gemeente ligt, zoals u weet letterlijk op de bodem van een voormalig meer, beneden zeeniveau. Indien er geen omvangrijke waterwerken waren aangelegd in de loop der eeuwen, dan zouden grote delen van Aalsmeer permanent onder water staan. Diezelfde waterkeringen, gemalen en andere waterwerken maken dat het in Aalsmeer prettig en ook veilig wonen is. Zo veilig, dat zelfs de nationale luchthaven om de hoek ligt en nog voortdurend uitgebreid wordt. Iets dat overigens niet bij iedereen op waardering kan rekenen.

Door het veranderende klimaat verdwijnt de zekerheid langzaam maar zeker en maakt deze plaats voor vragen over de houdbaarheid van een plaats als Aalsmeer, beneden zeeniveau. De meest acute dreiging door klimaatverandering komt overigens niet van de zee. Die wordt door duinen en dijken op veilige afstand gehouden. Hevige regenval kan daarentegen wel voor overlast en waterschade zorgen. Zeker in Aalsmeer, waar de wateropvang- en afvoercapaciteit door de lage ligging relatief beperkt is.

Dijkdoorbraak
Ironisch genoeg kan ook aanhoudende droogte, zoals in de zomer van 2018, leiden tot wateroverlast. In 2003 vond in Wilnis, op enkele kilometers van Aalsmeer, een geruchtmakende dijkdoorbraak plaats, die het hele dorp onder water zette. De oorzaak was uitdroging van de veendijk, die daardoor kon gaan schuiven. Los van de directe schade en overlast, bepaalde de rechter dat het waterschap de geleden schade niet hoefde te vergoeden. Waarop menig bewoner zijn eigen verzekering aansprak. Zonder succes, in de meeste gevallen.

Verzekeren tegen waterschade
Inboedel- en opstalverzekeringen vergoeden waterschade in de meeste gevallen wel. Bijvoorbeeld door hevige regenval of bij andere, externe oorzaak die niet door de verzekerde voorkomen had kunnen worden. De precieze voorwaarden kunnen per verzekering verschillen en opstalverzekering vergelijken op dit vlak is verstandig om vervelende verrassingen te voorkomen. Overstromingen door dijkdoorbraken of natuurrampen zijn hier vaak van uitgesloten. Schade die hierdoor ontstaat, wordt meestal dus niet vergoed via een opstalverzekering of inboedelverzekering.
 
Sommige verzekeraars bieden hiervoor speciale overstromings-verzekeringen, die schade aan zowel inboedel als opstal vergoeden. In al deze gevallen gelden vaak heel specifieke uitsluitingscriteria. Het is dus altijd aan te raden de specifieke risico's in de eigen woonplaats af te zetten tegen de voorwaarden van de polis.
 
Droge voeten houden
Het idee dat waterschade bij een dijkdoorbraak vergoed wordt door bepaalde verzekeringen, biedt natuurlijk geen volledige gemoedsrust. Droge voeten houden is wat dat betreft een beter alternatief. De beste verzekering tegen natte voeten is dan ook een (tweede) optrekje in het oosten of zuiden van Nederland. En zolang de dijken heel blijven, is dat ook nog eens veel goedkoper dan hier.
 
Tekst 24 webvertising, foto's archief AV

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin