Het échte verhaal in de Ophelialaan…

Wat is er toch allemaal gaande in de Ophelialaan? De verontwaardiging en irritatie zijn groot bij een aantal winkeliers. Geruchten over winkels die sluiten, ondernemers die een verhouding met elkaar hebben, overnames… Het houdt de gemeenschap flink bezig. Een rondje langs de winkeliers om helderheid, maakt veel duidelijk. Dat zouden meer mensen moeten doen. Of zoals Regina Spel van cadeauwinkel Happy Birthday het treffend zegt: “Mensen moeten mét elkaar praten. Niet óver elkaar…”
 
Dat de Ophelialaan een winkelstraat is waar veel gebeurt, daar zullen velen het over eens zijn. Nieuwe ontwikkelingen zijn de oprichting van het  ondernemersfonds ‘Ophelia Vooruit’ en de opening van ‘Oh!’, een nieuwe horecagelegenheid. Echter sinds begin dit jaar doen ook de wildste verhalen de ronde. Gebaseerd op feiten? Of roddel en achterklap? Aalsmeer Vandaag ging de deuren langs om te horen hoe het zit.
 
The Readshop
Gerucht: de boekwinkel gaat deuren definitief sluiten.
Volgens eigenaresse Mariska Draijer is dat kort door de bocht. “Het klopt dat de winkel te koop staat, maar ik heb een contract tot eind 2015 dat ik in principe gewoon zal uitdienen. Als zich in de komende twee jaar geen koper gemeld heeft die de franchiseonderneming wil overnemen en de verkoopcijfers blijven als de laatste tijd, zal ik er mee stoppen.”
 
De Parel
Gerucht: de snackbar wordt overgenomen en getransformeerd tot wokrestaurant.
Eigenaar Aman bevestigt dat de zaak in maart wordt overgenomen, maar dat het in beginsel blijft zoals het is. Een snackbar dus.
 
Intersport
Gerucht: de sportwinkel staakt verkoopactiviteiten.
Verkopers Sven van Doorn en Joy van den Berg maken daar geen geheim van. “Inderdaad vertrekken we met ingang van april uit de Ophelialaan. Vanwege de zure tijden gaat het mes in de kleinere filialen waar deze vestiging er een van is. Jammer voor de Aalsmeerders. Die zullen naar Hoofddorp of Uithoorn moeten voor een Intersportwinkel. Het voordeel is dat daar wel een veel ruimer assortiment is dan hier,” aldus Van Doorn.
 
Zeeman
Gerucht: de textielsuper verhuist naar plek Intersport.
Woordvoerder Van der Bon van het hoofdkantoor van Zeeman kan dit bevestigen noch ontkennen. “Het zou kunnen dat het gaat gebeuren, maar ik heb er geen informatie over,” meldt hij.
 
René Jagerman
Geruchten: de dierenwinkel moet sluiten, eigenaar is ten dode opgeschreven vanwege kanker en heeft verhouding met buurvrouw Van der Horst.

“Wat een dorp is dit toch ook,” verzucht Jagerman. “Er wordt zoveel onzin uitgekraamd. Als je het niet zeker weet, moet je het ook niet doorvertellen. Dat ik gezondheidsproblemen heb, dat klopt. Ik heb begin november een hartstilstand gehad toen ik bij Ajax-Vitesse in de Arena zat. Dat was best heftig. Maar ik ben er nog en ga gewoon door met de winkel. Ik heb zelfs verbouwd om plaats te bieden aan een meisje met een trimsalon. Dat doe je niet als je wilt stoppen, toch?” En over die verhouding met de buurvrouw kan hij kort zijn: “Mensen denken zoveel. Als ik met haar voor de winkel sta te babbelen, hebben we ineens een relatie. Laat me niet lachen.”
 
Imperia
Geruchten: de lingeriewinkel sluit, eigenaresse heeft relatie met Jagerman.
Patricia van der Horst kan er smakelijk om lachen. “Ik vind het eigenlijk ook wel grappig,” zegt ze. “Mensen belden me al om te vragen of ik echt ga sluiten. Ik heb net bijgetekend tot het eind van het jaar. Misschien dat mensen een verkeerde conclusie hebben getrokken door de uitverkoopbordjes.
Maar ik heb altijd uitverkoop in januari. Ik drink wel eens koffie met mijn collega-ondernemers, met René, met Chris maar ook met Regina van hiernaast. Heb ik zeker met haar ook een relatie…”
 

Happy Birthday
Gerucht:de cadeauwinkel sluit.
“Na oud en nieuw is er een hoop geklets ontstaan,” vertelt Regina Spel. “Ik kwam in Uithoorn iemand tegen die het zo jammer vond dat ik dicht ging en in dorp vertelde iemand het zo vreselijk te vinden dat René kanker heeft. Ik kom uit Amsterdam, maar daar wordt niet zo gekletst als hier. Mensen zouden mét elkaar en niet óver elkaar moeten kletsen. Ik vind het veel te gezellig hier in de straat en ben nog lang niet van plan te stoppen.”

Espago
Gerucht: de cadeauwinkel sluit.
Eigenares Gonnie de Koter doet het gerucht af als fabel. “Als ik de etalage opruim, vragen mensen al meteen of ik weg ga. Ik zit hier 20 jaar en plak er zeker nog vijf jaar aan vast.”
 
La Farfalle

Gerucht: op oude plek Farfalle komt een vestiging van snackbar De Pollepels.
Het pand van het Italiaanse restaurant, dat al een tijdje leegstaat, wordt momenteel flink onder handen genomen. De Pollepels krijgt er géén nevenvestiging, blijkt uit navraag bij eigenaar Boscurt van De Pollepels. Wie of wat er wel komt, is onbekend.

 
C1000
Gerucht: C1000 wordt Jumbo.
De grootste winkel van de Ophelialaan heeft iets anders aan het hoofd dan zich bezig te houden met roddels. De C1000 leeft op alle manieren mee met de ernstig zieke eigenaar Kees Jan Koster,  wiens taken worden overgenomen door zwager Jurgen Zaal. Niet alleen als winkelmanager, maar ook als voorzitter van de winkeliersvereniging. Het verhaal dat C1000 een Jumbo-vestiging wordt, speelt al langere tijd. Wanneer gaat dit gebeuren? “Omdat de C1000-winkel tamelijk nieuw is, komen we als laatste aan de beurt. Waarschijnlijk wordt dat pas in april 2015. We wachten het wel af,” aldus Zaal.
 
Open voor praatje
Vrijwel alle ondernemers zijn het erover eens dat mensen goed bij zichzelf te rade moeten gaan voor ze iets over een ander vertellen. De indruk is dat alle ondernemers in de straat openstaan voor een praatje en dat het winkelend publiek hen altijd alles kan en mag vragen. Met het (door)vertellen van halve waarheden of geruchten doet men de winkeliers echter geen plezier.
 
Foto’s van boven naar beneden: Mariska Draijer en Jolanda van der Meer van The Readshop, Sven van Doorn en Joy van den Berg van Intersport, René Jagerman van de dierenspeciaalzaak en Regina Spel van Happy Birthday.
 
(Tekst en foto’s Arjen Vos)
 
 

 

3 reacties

 1. Dat het verhaal over de Ophelialaan de tongen los heeft gemaakt, is
  duidelijk. Mensen vinden er iets van. Dat mag. We hebben gepoogd met
  dit verhaal indianenverhalen de wereld uit te helpen. Dat hebben we
  gedaan door de betrokkenen te vragen hoe het zit. Het artikel is niet meer
  dan een weergave van wat de winkeliers ons hebben meegedeeld.

  Redactie

 2. Wat een overbodige informatie! Ik ben er niet nieuwsgierig naar of de dierenwinkelmeneer iets heeft met de lingeriewinkelmevrouw. En als er een zaak sluit of overgaat in andere handen, merken we dat vanzelf wel. Er zijn toch wel andere ‘Aalsmeerse’ zaken, waarover geschreven kan worden :).
  En net wat Gé Maassen hierboven schrijft, een belanghebbende zal het achterste van de tong niet laten zien.

 3. Vraag je eens af: waarom zouden René en Patricia hun relatie bevestigen? Dat leidt alleen maar tot ellende. En waarom zou Gonnie het naderende faillissement beamen – dat zorgt er alleen maar voor dat klanten aankopen uitstellen en wachten op de finale sluitingsuitverkoop. Nee, helaas Aalsmeer Vandaag, feiten check je niet door te vragen aan mensen met belangen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin