Esther Gouwerok: originaliteit en saamhorigheid scoren

Het lijkt rustig aan het front van de verkiezingen onderneming en starter van het jaar 2014, maar zo stil is het niet. Achter de schermen is de jury bezig met het beoordelen van de inzendingen, het inplannen van de bedrijfsbezoeken en het voorbereiden van de volgende voorronde van 24 september.

Een van die juryleden is Esther Gouwerok van Jacht- en Scheepswerf Gouwerok. Ze is er dit jaar voor het eerst bij. Waren het de voorgaande jaren alleen maar mannen die zitting in de jury namen, dit jaar is er bewust gekozen voor uitbreiding met drie vrouwelijke juryleden. Naast Gouwerok zijn ook burgemeester Jobke Vonk en Mariska Foppen van plantenexportbedrijf Waterdrinker vertegenwoordigd in de jury.

Menselijke kant
Esther Gouwerok staat helemaal achter de keuze van de organisatie om de vrouwelijke touch toe te voegen aan het geheel. “Als vrouw kijk je toch iets anders naar de bedrijven,” vertelt ze. “Persoonlijk focus ik me met name op de menselijke kant van het bedrijf. Hoe gaan ze met het personeel om, wat is hun betrokkenheid bij het bedrijf en de onderlinge saamhorigheid.”

Ander belangrijk item waar ze op let is de originaliteit. “Ik vind het belangrijk op wat voor creatieve manier ze verkopen en marketing bedrijven.”

Gedeelde kennis
Haar jacht- en scheepswerf heeft klanten over de hele wereld en heeft op verkoopgebied dus weinig binding met Aalsmeer. Gouwerok is echter wel onder de indruk van de bedrijvigheid in het dorp. “Toen ze me vroegen om jurylid te worden twijfelde ik geen moment. Wij zijn een Aalsmeers bedrijf en er werken Aalsmeerders. Op deze manier kunnen we, naast werkvoorziening voor Aalsmeer, nog iets betekenen. Ik wil dan ook heel graag mijn kennis delen met starters bijvoorbeeld. Tips geven als dat nodig is, want gedeelde kennis is dubbele kennis.”

Waarom zouden bedrijven volgens Gouwerok mee moeten doen aan deze ondernemersverkiezing? “Het klinkt misschien wel wat cliché, maar het is echt leuk om mee te doen. Het dwingt jezelf om eens goed naar je bedrijf te kijken. Wat is mijn meerwaarde waarvoor ik gekozen zou kunnen worden?”

Ook het publiciteitsgebeuren haalt ze aan, want je naam wordt toch genoemd. Helemaal als je gekozen wordt tot ondernemer of starter van het jaar. 

Saamhorigheid
Esther Gouwerok is zelf een door de wol geverfde ondernemer. Ze is de zesde generatie in haar familie die het bedrijf leidt. Samen met haar compagnon Michel Vermeulen staat ze aan het roer van het familiebedrijf. “Michel kwam bij het bedrijf als stagiaire. We hebben een goede klik. Ieder heeft zijn eigen specialiteiten.” De 74-jarige vader Aat Gouwerok loopt ook nog op het bedrijf rond. “Niet meer als directeur, maar meer als hobby.”

Ze is onder meer verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Momenteel heeft Gouwerok 28 mensen in dienst en omdat het drukke tijden zijn kunnen ze terugvallen op 15 extra inleners. “Wij leiden veel vakmensen intern op en stimuleren ze zelfs om eigen ondernemer te worden. Bij ons is de saamhorigheid groot, er is weinig verloop. Dit vinden we zeer belangrijk, vandaar dat ik daar bijzonder goed op let bij de genomineerde bedrijven. Ik kijk erg uit naar de bedrijfsbezoeken die ik samen met een collega-jurylid na de zomer ga afleggen.”

De werf bestaat al sinds 1851 en is begonnen in Amsterdam. “Op de plek waar nu het Concertgebouw staat. Daarna zijn we nog een paar keer verhuisd en mijn opa is in 1953 vanuit Amsterdam naar Aalsmeer gekomen met de werf. Toen nog aan de andere kant van de Ringvaart.” Het bedrijf begon met het bouwen van pramen, bokken en schuiten. Van stalen schepen werden het aluminium jachten, die zelfs 70 meter lang kunnen zijn.

Voorrondes
De opzet van de ondernemingsverkiezingen is dit jaar anders. Werd er voorheen voornamelijk achter de schermen gewerkt door de jury, nu zijn de genomineerden eerder en beter in beeld. De kickoff van de verkiezing 2014 was in juni, waarbij starters en bedrijven uit het MKB (middelgrote en kleine bedrijven, tot 20 personeelsleden) voor veel publiek een korte pitch hielden.

De volgende voorronde vindt plaats op woensdag 24 september. Dan is het de beurt aan de grote bedrijven om zich te presenteren. Ook de kandidaten uit de twee andere categorieën die in juni niet aanwezig waren, krijgen dan nog een kans. De grote finale waarbij er per categorie drie kandidaten overblijven, is op vrijdagavond 21 november.

Een eerder gepubliceerd interview met Ad Verburg is hier terug te lezen. Een verslag van de eerste voorronde leest u hier

Foto's: het nieuwe jurylid Esther Gouwerok. Foto onder: de winnaars ontvangen het bronzen beeldje van 'Flora' (foto's Arjen Vos)


 

Lees vorig bericht

Brand door opengedraaide gasflessen

Lees volgend bericht

Auto’s via één baan naar brug geleid


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *