Drie eenvoudige manieren om uw privacy te beschermen

(Foto Burst.shopify.com)

(Advertorial) Privacy is tegenwoordig een steeds zeldzamer goed. U zult verbaasd zijn over het aantal bedrijven dat beweert informatie te hebben over uw familie, inkomen, adres, telefoonnummer en nog veel meer.

Dat komt omdat uw persoonlijke gegevens, waaronder uw e-mailadres, telefoonnummer en sofinummer veel geld waard zijn voor zowel legitieme bedrijven als slechteriken. De slechteriken willen alleen maar van u stelen. Bedrijven willen zo veel mogelijk over u weten, zodat ze u meer producten en diensten kunnen verkopen of u advertenties kunnen aanbieden die relevant zijn voor uw demografische gegevens en voorkeuren.

Daarom deze drie eenvoudige stappen om uw waardevolle persoonlijke informatie te beschermen.

1. Vul je social media profiel niet in.
Hoe meer informatie je online deelt, hoe makkelijker het voor iemand wordt om het in handen te krijgen. Werk niet mee. Kijk eens naar je social media-profielen en houd ze kaal – de mensen die je geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer moeten weten, hebben ze al. En wat heeft het precies voor zin om alles over jezelf te delen op je Facebook-profiel? Als je om je privacy geeft, zul je het niet doen.

2. Zet privé browsen aan.
Als u niet wilt dat iemand met fysieke toegang tot uw computer kan zien waar u zich online ophoudt, moet u ‘privé browsen’ inschakelen, een instelling die in elke grote webbrowser beschikbaar is. Hiermee worden cookies, tijdelijke Internet-bestanden en de browsergeschiedenis verwijderd nadat u het venster hebt gesloten.

Elk bedrijf dat online adverteert, wil graag weten welke sites u bezoekt, wat u koopt, met wie u bevriend bent op sociale netwerken, wat u leuk vindt, enzovoort. Door informatie te verzamelen over uw online activiteiten kunnen ze u gerichte advertenties aanbieden die u eerder zullen verleiden om iets te kopen.

De Facebook-, Twitter- en Google+-knoppen die u op zowat elke site ziet, stellen die netwerken bijvoorbeeld in staat u te volgen, zelfs als u geen account hebt of bij hen bent aangemeld. Andere bedrijven die informatie verzamelen, maken gebruik van code in banneradvertenties die uw bezoeken, voorkeuren en demografische gegevens bijhouden.

Als u echt om uw privacy geeft, surft u anoniem over het internet door uw IP-adres te verbergen. U kunt dit doen met een web proxy of Virtual Private Network (VPN). Een VPN versleutelt uw verkeer om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot uw netwerk en uw gegevens stelen. Als u op zoek bent naar iets eenvoudigs om uw privacy te beschermen, kunt u met korting een VPN gaan gebruiken.

3. Wees kieskeurig met het delen van je sofinummer, zelfs de laatste 4 cijfers.
Denk twee keer na over het delen van uw sofi-nummer met wie dan ook, tenzij het uw bank is, een kredietbureau, een bedrijf dat een achtergrondcontrole van u wil doen, of een andere entiteit die verslag moet uitbrengen. Als iemand het in handen krijgt en informatie heeft zoals uw geboortedatum en adres, kan hij uw identiteit stelen, creditcards nemen en andere schulden op uw naam stapelen.

Zelfs de laatste vier cijfers van uw socialezekerheidsnummer mogen alleen worden gebruikt als dat nodig is. De laatste vier worden vaak door banken en andere instellingen gebruikt om uw wachtwoord te resetten en toegang tot uw rekening te krijgen.

Bovendien, als iemand de laatste vier cijfers en uw geboorteplaats heeft, is het een stuk makkelijker om het hele nummer te raden. Dat komt omdat de eerste drie worden bepaald door waar u, of uw ouders, uw SSN hebben aangevraagd. En de tweede set van twee is het groepsnummer, dat wordt toegekend aan alle nummers die op een bepaald moment in uw geografisch gebied worden uitgegeven. Dus een vastberaden identiteitsdief met wat rekenkracht zou het kunnen kraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin