Door: redactie. Het team van Deboprojects vormt de sfeer, de cultuur en het DNA van een bedrijf. Dagelijks zorgen zij ervoor dat hun klanten het allerbeste krijgen. Dat klinkt gewoon, maar niets is minder waar. Hard werken en met de klant meedenken is iets wat gezien en vooral beloond mag worden. Harm Koningen, mede-eigenaar van Deboprojects, liet er zijn hersenen al een tijdje over kraken. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat iedereen zich gezien én gewaardeerd voelt? Hoe motiveren wij het team om het beste uit zichzelf én elkaar naar boven te halen? Daar vond Harm een creatieve oplossing op: een gouden Debo-bokaal!
“Wanneer je iemand beloont, zeg je eigenlijk: ‘dat heb je goed gedaan’”, begint Harm, “je merkt dat het team dat fijn vindt om te horen en zich hierdoor gewaardeerd voelt. Nu gebeurt dat altijd vanaf bovenaf, maar hoe mooi is het als medewerkers ook elkaar belonen. De Debo-bokaal wordt uitgereikt aan een Debo-topper die iets heeft gedaan wat helemaal binnen onze kernwaarden past, deze zijn: #volgas, #vrienden en #samen. De bedoeling van de bokaal is dat het een echte wisselbeker wordt. Wanneer je hem gewonnen hebt mag je hem op jouw beurt weer doorgeven aan de volgende. Zo houdt het team zijn ogen en oren open voor de prestaties van de anderen en spreken ze meer waardering uit naar elkaar. Zo is er ook meer ruimte voor feedback, daar leren we weer van.”
Bedrijfsuitje
Daarbij benoemt Harm een mooi voorbeeld: “De eerste Debo-bokaal is ontvangen door Julia. Zij had voor het team een bedrijfsuitje in het Amsterdamse bos georganiseerd, dat was een onwijs geslaagde avond. Het team leert elkaar eens kennen in een andere setting in plaats van op de werkvloer, daardoor ontstaat er een vriendschappelijke sfeer. Zo’n bedrijfsuitje past dan helemaal bij de waarden ‘#vrienden’ en ‘#samen’. Daar werd Julia dan ook voor beloond.”
Oog voor de ander
Volgens Harm is het ook bevorderlijk voor de bedrijfssfeer: “Je bent zo afhankelijk van elkaar als je als team goed wilt samenwerken. Je kunt er daarom beter voor zorgen dat die ander ook optimaal kan presteren in plaats van dat je alleen met jezelf bezig bent. We vergeten nog wel eens om oog te hebben voor de ander en die te belonen voor goed gedrag. Juist daar zitten de mooiste verbindingen en successen. De ander is heel belangrijk voor jouw succes.”
Lokale onderneming
Over de beloning zelf hoefde Harm niet lang na te denken. “Wij vinden het als echt Aalsmeers bedrijf gaaf om lokaal iets terug te kunnen doen. Wanneer iemand de bokaal ontvangt kan deze ingewisseld worden bij een lokale onderneming, de winnaar mag dan voor een afgesproken bedrag zelf een beloning uitkiezen. Julia wisselt haar bokaal bijvoorbeeld in bij Müller Banket voor een aardbeienslof. Zo kan ze haar overwinning met het hele team delen.”
Harm heeft grootse plannen voor de toekomst. Volgens hem kan een Debo-bokaal ook buiten de Debo-muren een heus succes worden. “Het zou mooi zijn als we dit ook bij scholen kunnen introduceren. Zo leren we kinderen van jongs af aan al waardering naar elkaar uit te spreken. In plaats van dat de juf of meester altijd een leerling uitkiest, zouden kinderen elkaar eens in het zonnetje kunnen zetten.”
Foto’s Arjen Vos