Coach@home in beeld

Lonneke Pannekoek van Coach@home:

'Ik wandel 'n stukje met iemand mee'

“Mensen vertellen best veel, en dat is goed. Dan kan ik met ze meedenken. Persoonlijk contact is dan ook belangrijk in mijn werk. Ik begeleid mensen op weg naar de arbeidsmarkt, een nieuwe baan, een andere functie of reïntegratie. Ik begeleid ze om samen te onderzoeken wat hun het beste past,” zegt Lonneke Pannekoek. “Het komt er op neer dat ik een stukje met ze meewandel. Daarna moeten ze het zelf doen.”

Mens en werk is voor Lonneke, zoals ze het zelf noemt, “de kapstok” van haar advies-, begeleiding- en trainingsbureau Coach@home. Ze is geboren en getogen in Aalsmeer en woont in Kudelstaart, met haar echtgenoot Remco van der Schilden en hun vier kinderen. Ze is blij met de grote afwisseling die haar baan met zich meebrengt en de flexibele invulling die ze eraan kan geven. “Zodat ik op school ook kan meedraaien op een knutselmiddag.” Ze houdt vaak praktijk in Amstelveen, maar komt ook bij mensen thuis of maakt een afspraak halverwege Kudelstaart en de klant.

Je hart volgen
Ze zette Coach@home drie jaar geleden op. Dat ze die stap zette, was niet meer dan logisch. “Een eigen praktijk had ik altijd al in mijn achterhoofd.” Ze studeerde arbeids- en organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “De bedrijfskant, het zakelijke, sprak me bij mijn psychologiestudie meteen aan,” vertelt Lonneke, die uit een ondernemersgezin afkomstig is.

“Wat ook meespeelde, was dat ik een redelijke kans op een baan had,” voegt ze eraan toe. Strookt dat met haar filosofie dat je met je baan zoveel mogelijk de keuze van je hart moeten volgen? Toch wel. Want je keuze mag best verstandig zijn! “Kies vooral wat je leuk vindt. Dat zeg ik ook altijd tegen klanten. Maar als je er direct geen droog brood mee kunt verdienen, kun  je het via zijstapjes proberen en is het slim om je plannen iets aan te passen.”

Meer energie
Iets alleen voor het geld doen, is in haar ogen geen goede motivatie. “Bovendien gaat het veel makkelijker als je iets leuk vindt. Dan heb je meer energie en gaat het beter. Je komt in een opwaartse spiraal.”

Toen ze haar studie afgerond had, ging ze bij een psychologisch onderzoeksbureau werken. Daarna kwam ze terecht bij de personeelstak van de KLM. Eerst was ze human resource manager, later deed ze loopbaanbegeleiding en -training. “Dat was mijn vakgebied, dát wilde ik graag.”

Horizon verbreden
Lonneke vindt de KLM een internationaal prachtbedrijf. Maar na veertien jaar was ze toe aan de volgende uitdaging. “Ik wilde meer van de wereld zien, andere bedrijven, andere werkplekken. Het leek me leuk mijn eigen horizon te verbreden.”

De benodigde ervaring in haar vak had ze inmiddels ruim opgedaan. Ervaring waarvan ze tot op de dag van vandaag profiteert. Mensen aan een andere functie helpen, mensen die weg willen begeleiden, ontslagrondes enzovoort. “Als je die dingen zelf meemaakt, sla je de plank niet gauw mis.”

Baan opgezegd
Ze hakte de knoop door. “Ik heb gewoon mijn baan opgezegd,” vertelt Lonneke nuchter. Ze begon te werken vanuit haar huis. Voor alles rond 'mens en werk' kun je bij haar aankloppen. Sinds 2011 doen particuliere klanten dat en ook organisaties en bedrijven. Zakelijke klanten huren haar in voor projecten of vragen haar voor trainingen.

De individuele klant komt vaak “via-via” bij haar. Het grootste deel zijn mensen uit de regio, Kudelstaart en Aalsmeer voorop. Jongeren die net van school zijn en de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt of nog niet precies weten wat ze willen worden. Ouderen die overspannen of met een burnout thuis zitten of ontslagen zijn.

Overzichtelijk traject
Het traject dat Lonneke met klanten bewandelt, is qua tijdsduur overzichtelijk. “Meestal  maximaal een half jaar. Vaak zijn er negen gesprekken. Dan is alles verteld en in kaart gebracht. Ze kunnen dan zelf verder,” legt ze uit.

Lonneke heeft ook klanten die een e-coachingstraject volgen. Die zitten met een vraagstuk dat ze thuis achter de computer en via e-mail willen aanpakken. Daarnaast geeft ze trainingen samen met collega's. Zoals bijvoorbeeld LinkedIn, waarbij zij de inhoudelijke kant (hoe presenteer je je op de sociale media) voor haar rekening neemt en de ander de techniek (hoe werkt LinkedIn) behandelt.

Steuntje in rug
Lonneke zal nooit zeggen dat iemand timmerman, stewardess of natuurkundige moet worden. Het gaat er haar om mensen een zetje te geven. Hen te helpen een goed beeld te krijgen van wat ze zelf willen. “Ik kan ze tips en adviezen geven en vertellen hoe ze het eventueel kunnen aanpakken.” De uiteindelijke keuze is iets van hen zelf.

Wanneer ze eenmaal weten wat ze willen, kan ze zo nodig nog een extra steuntje in de rug bieden met een netwerk- of  sollicitatietraining, iets wat ze ook los aanbiedt. Zo ondersteunt Lonneke mensen bij het opstellen van hun cv en oefent ze orientatie- en sollicitatiegesprekken. Dat kan effectief zijn, vindt ze. “Als je goed nadenkt over wat je wilt en je solliciteert gericht, dan stijgen je kansen. Wie zich enthousiast presenteert, bereikt zijn doel makkelijker. Anders prikken ze zo door je heen.”
Coach@home
drs. Lonneke Pannekoek, Registerpsycholoog NIP/ Arbeid & Organisatie
06 1994 1793
info@coachathome.nl
www.coachathome.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel