Centrumwinkeliers maken statement: ‘Het kan zo niet langer’

Door: Klaas Leegwater. In navolging van veel andere ondernemers in het land zullen winkeliers, horecazaken en kappers  zaterdagmiddag in het centrum van Aalsmeer hun deuren openen voor bezoekers. Het gaat om niet essentiële winkels die wegens de huidige coronamaatregelen verplicht dicht zijn. Het initiatief is aangekondigd kort voordat het kabinet vrijdag een beslissing neemt of en welke versoepelingen sinds de lockdown van 19 december mogelijk zijn.

“We zijn het zat, we houden het niet langer vol. We willen zaterdag daarom een helder signaal afgeven,” vertelt een gedreven Jan Sparnaaij bestuurslid van Aalsmeer Centrum. “Tijdens de eerste lockdown konden we de klap nog opvangen, hadden de meeste ondernemers een buffer opgebouwd, dit keer is de rek er echt wel uit bij de horeca, detailhandel, kappers en andere niet essentiële zaken.”

Van de zotte
Sparnaaij, mede-eigenaar de juwelierszaak in de Zijdstraat, vindt het van de zotte dat mensen winkels in België en Duitsland kunnen bezoeken om daar hun inkopen te doen en Nederland als enige in Europa op slot zit. “Wij moeten het doen met een tafel buiten bij de winkeldeur om een euro te verdienen, in de buurlanden draaien de winkeliers daardoor extra omzet. Dat is niet meer uit te leggen.”

Water aan de lippen
De animo bij winkeliers om mee te doen met de actie is groot. “Omdat bij iedereen het water aan de lippen staat, de nood is hoog. We willen een statement maken, het kan zo niet langer,” aldus  Sparnaaij die benadrukt dat de inloop van bezoekers op veilige en correcte wijze zal gebeuren.”We volgen de coronaregels: niet te veel mensen binnen en iedereen een mondkapje op. Men kan een kopje koffie krijgen, een praatje maken, rondkijken en later iets bestellen. Zo kunnen bezoekers de ondernemers een hart onder de riem steken.”

Vervolgacties
Sparnaaij heeft contact met de gemeente opgenomen over de geplande winkelopening zaterdagmiddag, hij rekent erop dat wanneer handhavers komen controleren, zij zich coulant zullen opstellen. “Ik ga er vanuit dat de gemeente snapt waarom we dit doen, dat ze onze nood begrijpen.” Er is een kans dat het kabinet vrijdag versoepelingen afkondigt voor winkeliers en horeca. Zo niet, dan verwacht Sparnaaij dat er in Aalsmeer Centrum na zaterdag vervolgacties zullen komen. “Welke dat zijn zullen we gaan bekijken.”

AalsmeerVandaag heeft woensdagmiddag de gemeente gevraagd hoe men tegen de actie van de ondernemers in Aalsmeer Centrum aankijkt en op welke wijze er zal worden gehandhaafd. Tot heden ochtend was er nog geen antwoord binnen. Of de winkeliers in de Ophelialaan zich zullen aansluiten bij de actie is onduidelijk.

Foto archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Officiële mededelingen 13 januari 2022

Lees volgend bericht

Prijswinnaar exposeert bij makelaar


4 Reacties

 • Heel blij met de aandacht voor en door ondernemers.
  Vrijdagavond wordt er weer een fakkeltocht gelopen voor en door ondernemers.
  Fijn dat iedereen zaterdag welkom is. Ik hoop dat, als de zaken weer officiël open gaan, dat iedereen dan ook welkom is.
  Geen 1G en/ 2G. Geen QR-code etc.
  Laten wij met gezond verstand de wereld weer openen.

 • Zeer goed opgemerkt Rudolf!!!! Ik denk dat we zaterdag maar met de bromfietsclub een “kopje koffie” moeten gaan drinken bij de horeca.

 • Heel veel succes met deze terechte actie.

 • Overal wordt in Nederland zaterdag terecht geprotesteerd door ondernemers. Uit alles blijkt dat ook de bestuurders begrip hebben en dat handhaven met zeer grote coulance gaat plaatsvinden. En terecht!
  Laten we hopen dat het kabinet met versoepelingen komt en dat niet alleen geluisterd wordt naar de virologen maar ook naar de economen.
  Een treffend voorbeeld van de waanzin: afgelopen dinsdag stond er in Aalsmeer een mobiel goud wisselkantoor waar zaken worden gedaan, terwijl de juweliers in ons dorp dicht zijn. Dat kan toch niet?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *