Brandbrief gemeenten Greenport Aalsmeer aan minister Jetten

(Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. De gemeenten Kaag en Braassem, Nieuwkoop,  Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer en Uithoorn, als belangenbehartiger van de sierteelt verenigd in Greenport Aalsmeer, willen zo snel mogelijk met minister Rob Jetten van Klimaat en Energie aan tafel om de sector perspectief te bieden. Veel kwekers zitten in zwaar weer en zoeken naar mogelijkheden om het gasverbruik te verminderen.

“Dagelijks spreken wij tuinders over de druk van de hoge energieprijzen. Veel bedrijven willen verduurzamen om hun gasverbruik te verminderen. Niet meer afhankelijk zijn van het gas zorgt voor perspectief en een toekomst. Door de onzekere tijd en grote financiële druk is investeren in verduurzaming voor hen nu veelal niet mogelijk of durft men het niet aan. De wil is er, het perspectief niet. We roepen u op hen hierbij, samen met ons, te helpen,” zo staat er in de brief aan Rob Jetten.

De gemeenten halen ook het maatschappelijk belang aan van een gezonde sierteeltsector. “Ons glastuinbouwcluster is een cluster met grote betekenis, opbrengst en werkgelegenheid. De over generaties opgebouwde kennis en innovatie mogen niet verloren gaan. De sierteeltsector is diep geworteld in onze lokale samenlevingen. Van vakantiewerk voor de jeugd tot sponsor van het lokale verenigingsleven. Kortom: ook voor het maatschappelijke belang van de sector binnen onze regio vragen wij uw aandacht.” 

(Foto archief AV/Arjen Vos)

Liquiditeitsproblemen
Glastuinbouw Nederland voorspelde vorig jaar dat 40 procent van de glastuinbouwondernemers in de liquiditeitsproblemen dreigde te komen als er op korte termijn geen maatregelen werden getroffen. Begin oktober bleek dat bijna een derde van de glastuinbouwondernemers daadwerkelijk in de liquiditeitsproblemen zit of daar op korte termijn in terecht dreigt te komen als gevolg van de aanhoudende hoge gas- en elektriciteitsprijzen.

Het hardst getroffen zijn momenteel telers van potorchideeën. Daarvan is 25 procent van de telers in Nederland nu al noodgedwongen uit productie. Glastuinbouw Nederland maakt zich daar zorgen om, ook omdat het de werknemers van deze bedrijven treft. Van de respondenten van de enquête verwacht 23 procent dat er arbeidsplaatsen op hun bedrijf verdwijnen. Vele vaste en tijdelijke werknemers dreigen daarbij hun baan te verliezen.

Ondernemersrisico
Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland was vorige week te gast bij Goedemorgen Nederland van WNL waarin zij nog eens nadrukkelijk pleitte voor extra steunmaatregelen voor de sector. De aan het gesprek deelnemende econoom Coen Teulings gaf aan dat er ook sprake is van ondernemersrisico en dat bedrijven en sectoren ervoor moeten zorgen minder afhankelijk te worden of zijn van fossiele brandstoffen als aardgas. “Maar dat kan niet zonder steun van de overheid,” pareerde Bom-Lienstra.

RFH CEO Steven van Schilfgaarde (Foro RFH)

Kwekers in de kou
CEO Royal FloraHolland Steven van Schilfgaarde verklaarde vorige week in een videoboodschap dat de onlangs aangekondigde steunmaatregelen voor het MKB voor de sierteeltsector onvoldoende zijn. “Dit zet absoluut geen zoden aan de dijk. Kwekers zullen het gevoel hebben dat het kabinet ze letterlijk en figuurlijk in de kou laat staan.” Volgens Van Schilfgaarde hebben veel kwekers besloten hun kassen koud te zetten, een teelt over te slaan of zelfs helemaal te stoppen. 

“Ik ben bang dat de productie die hierdoor wegvalt voor altijd verloren is. De sierteeltsector boet hierdoor aan belang in. Wat we in decennia hebben opgebouwd brokkelt nu in sneltreinvaart af, het bestaansrecht van veel bedrijven staat op het spel,” aldus de CEO van FloraHolland die verder constateert dat exporteurs al op zoek zijn in het buitenland naar andere mogelijkheden om de consument te bedienen. “Want de vraag naar bloemen en planten blijft natuurlijk bestaan.”

Bronnen: gemeente Aalsmeer, Glastuinbouw Nederland en Royal FloraHolland.

4 reacties

  1. het hele bedrijfsleven hebben last van de hoge energie prijzen. de tuinbouw wordt hard geraakt. er zijn al veel bedrijven failliet .heel veel bedrijven zijn al gesloten triest. wat de orchidee teelt betreft is een grote overproductie. al heel lang slechte prijzen.dus dat deze bedrijven failliet gaan is niet zo vreemd helaas

  2. Niet de kwekers zijn te laat, de Gemeentes en overheid zijn te laat. Kwekers hebben al jaaaren initiatieven tot gasloze innovaties. Het terug leveren van energie en warmte. Kassen kunnen juist energie OPLEVEREN ipv dat ze het verbruiken. Maar Gemeenten werken nauwelijks mee aan dit soort initiatieven. We moeten allemaal wat doen, maar niet alles uitsluitend bij de ondernemers neerleggen.

  3. Aardwarmte.
    Geen uitstoot en onbeperkt voorradig. Niet één twee drie voor een particulier, maar de overheid zou daar veel meer werk van moeten maken. Een geothermie installatie kan tot dertigduizend huizen voorzien van warmte.
    De geothermie installaties hebben een terugverdien tijd van enkele maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel