Bodrum Barbershop gaat buiten gebaande paden

‘Mijn vrouw en ik vonden het meteen leuk in Aalsmeer’

Door: Arjen Vos. Met zijn strak geschoren baard en nauwkeurig verzorgde coupe is Hakan Tekin een wandelend visitekaartje voor zijn eigen barbershop. Sinds een kleine drie maanden is zijn zaak waar de deur dagelijks uitnodigend open staat, een opvallende nieuwkomer in de Zijdstraat. Niet in de laatste plaats door het opvallende interieur. “Ik houd niet van standaard, doe liever iets aparts. Dat geldt zowel voor de inrichting van mijn zaak als voor de manier waarop ik werk,” aldus de 34-jarige eigenaar van Bodrum Barbershop.

Op de meeste dagen gaat de deur om half tien open voor de klanten maar wie voor die tijd langs loopt, kan Hakan zelf in zijn kappersstoel zien zitten. Nauwgezet werkt hij iedere werkdag eerst zijn eigen kapsel bij. Echter niet zonder eerst een pot geurige Turkse thee te hebben gezet. Voor iemand die acht jaar in Nederland woont, spreekt Hakan goed Nederlands. Vraag hem naar zijn achtergrond en hij vertelt honderduit over zijn geboorteplaats, de baantjes die hij gehad heeft en de weg die hij heeft afgelegd om te komen waar hij nu is. Een bijzonder levensverhaal passeert als een film de revue. Hoe hij in en om vakantieoord Bodrum gedurende de winter in een kapperszaak werkte en tijdens het zomerseizoen in de horeca zowel de bediening voor zijn rekening nam als dat hij als (break)danser de animatie van de gasten verzorgde. In die hoedanigheid maakte hij dermate indruk op een toekijkende Hollandse toeriste dat daar na een eerste verliefdheid een serieuze relatie uit ontstond.

Heel moeilijk
Via veel gedoe waarbij het stel zelfs gevolgd werd in een tv-programma, kreeg Hakan uiteindelijk toestemming om naar Nederland te komen. Inmiddels is het stel getrouwd, woonachtig in Mijdrecht, heeft het twee kinderen en is de derde op komst. “Maar het begin was heel moeilijk,” vertelt Hakan, nippend van zijn thee, “ik had geen werk en heb overal rondgevraagd of ik ergens in de horeca of in een kapsalon kon werken. Omdat ik de taal niet sprak, durfde niemand het met me aan. Net op het moment dat ik terug wilde naar Turkije, werd ik aangenomen in een Dönerzaak. Vanaf toen ben ik hard gaan studeren op mijn Nederlands.”

Lange dagen
Dat niet alleen. Hakan vond korte tijd later ook een baan in een barbershop zodat hij extreem lange dagen draaide. “Elke dag eerst van negen tot vier knippen, daarna door naar het restaurant waar ik tot één uur ’s nachts doorwerkte. Dat waren twee banen op een dag. Ik moest wel want mijn vrouw paste op de kinderen en ik wilde heel graag een eigen zaak beginnen waar ik het geld voor nodig had.”

Vertrouwen in mezelf
Dat die zaak in Aalsmeer zou zijn was een toevalstreffer, zo vertelt Hakan. “We reden regelmatig door Aalsmeer en besloten toch eens te kijken. Een leuk dorp aan het water, vriendelijke mensen. We liepen hier een stukje door de straat, zagen dat dit pand leeg stond en vonden het meteen leuk. Hoeveel kappers er verder in het dorp zitten maakt mij niets uit. Ik heb vertrouwen in mezelf en weet dat het gaat lukken.” Een sterk punt is dat mannen zowel met als zonder afspraak terecht kunnen.

Flinke vlam
Hakan noemt zichzelf een freestyle kapper die graag buiten de gebaande paden loopt. Hoewel het zich lastig laat omschrijven hoe hij dan precies te werk gaat, wordt het duidelijk als hij bij de ‘finishing touch’ van een klant de achtergebleven oorhaartjes met een flinke vlam weg schroeit. Het ziet er spannender uit dan het is. Maar effectief is het wel. “Als de klant het wil kan ik ook met hot wax werken.” Zien we hem tussen het trimmen van de baard en bijpunten van de wenkbrauwen nog een breakdance act uitvoeren? “Wie weet… Dat zou zomaar kunnen,” aldus de goedlachse Hakan.

Vitrine als trekpleister
Naast het pand van Bodrum Barbershop wat lange tijd bekendheid genoot als interieurzaak (onder meer Carla de Clerk), staat nog altijd een losse vitrine. Te klein om als knipplek te gebruiken, hoewel het voor kinderen best wel eens een spannende knipbeurt zou kunnen opleveren. Hakan nodigt Aalsmeerders en Kudelstaarters van harte uit om met ideeën te komen hoe die vitrine op te vullen. Volgens hem is het een prachtige plek om tijdelijk kunst te stallen of er op een andere manier iets te laten zien waarmee het voor winkelend publiek een interessante trekpleister wordt.

Bordum Barbershop
Zijdstraat 9
06 – 59386778
www.bodrumbarbershop.nl

Foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin