Sinds 1985 keek een groot deel van de Nederlanders op paasdag trots naar de televisie als de Paus daar 's morgens zijn 'urbi et orbi', voor stad en wereld, uitsprak. Prachtig, zo'n fraaie wens, maar trots werden we pas als hij daarna in tientallen talen zijn dank vertolkte voor De Bloemen. En niet te vergeten, hij drukte zijn dankbaarheid ook uit in onze Nederlandse taal. Maar de bloemenzending stopt na 35 jaar, zo maakte Bloemenbureau Holland onlangs bekend. Dat bedankje in de Nederlandse taal liet huidige Paus Franciscus overigens al achterwege.
In 1985 gingen er voor het eerst Nederlandse bloemen op weg naar Rome. Aanleiding was de heiligverklaring in datzelfde jaar van de Nederlandse priester Titus Brandsma. Het was de Leidse bloemenarrangeur Niek van der Voort die de eervolle opdracht kreeg op het Sint Pietersplein een smaakvolle versiering tot stand te brengen.
Toenmalig Paus Johannes Paulus de Tweede was duidelijk verheugd met deze florale gift en het “Bedankt voor die Bloemen” werd bij diverse gelegenheden een bekend en gevleugeld gezegde.
Maar… met het Aalsmeerse bloemencorso, de rozendagen in Lottum en andere bloemrijke evenementen behoort ook de aandacht voor onze bloemen bij het volgende paasfeest tot het verleden. Nuchtere aanleiding: het gewijzigd sponsorbeleid van zowel Royal Flora Holland als het Bloemenbureau.
Jammer. De aandacht die wij als bloemenland met deze jaarlijkse geste genereerden was figuurlijk onbetaalbaar. Mondiale bedrijven als Coca Cola en andere giganten waren jaloers. Een recente rondgang langs enkele kwekers en een mini-enquete tijdens het vorige week gehouden zesde Aalsmeerse Flower Festival gaf aan dat zowel kwekers als bloemist-winkelies en arrangeurs teleurgesteld waren.
Benieuwd wie volgend jaar de bloemen voor het Paasfeest zal leveren. We wachten af…
Tekst Leni Paul
(advertentie)
Eén reactie
Er is de laatste jaren toch wel het een en ander naar boven gekomen van die Vaticaanboys met hun van: hartelijk bedankt voor die bloemen.
Wie wil daar nu nog mee geassocieerd worden.