Bakkersland durft elke competitie met ambachtelijk brood aan

Het gebouw is reusachtig en maakt van dichtbij dezelfde imposante indruk als de bloemenveiling even verderop. Niet direct wordt duidelijk wat voor- of achterkant is. Overal zijn deuren maar naar de hoofdingang is het wel even zoeken. We zijn op bezoek bij Bakkersland, de nieuwkomer op Greenpark, wiens aanwezigheid dagelijks in het oostelijk deel van Aalsmeer opgesnoven kan worden.
 
“Wij zijn heel trots dat het mooie bedrijf Bakkersland voor Aalsmeer heeft gekozen. De keuze is mede door de goede bereikbaarheid op Green Park Aalsmeer gevallen. Via de N201 zijn Amsterdam, de A2, A4, A5 en A9 vlakbij. Dat is goed voor het vertrouwen en heel goed voor onze economie,” zei wethouder Economische Zaken, Ad Verburg eind 2015 over de plannen van Bakkersland Zwanenburg om naar Aalsmeer te verhuizen.
 
Geen sinecure
Inmiddels is deze vestiging van Bakkersland in Greenpark in bedrijf. Reden genoeg voor AalsmeerVandaag om te ontdekken wat er bij komt kijken om één van de meest moderne, efficiënte en duurzame bakkerijen van Europa te runnen. Arno Domincus is directeur van deze vestiging waar 70 medewerkers elke dag 145 supermarkten voorzien van vers brood. Het blijkt geen sinecure om het gebouw te betreden. Via een soort miniwastraat voor mensen werd het de redactie duidelijk dat hygiëne hier een serieuze rol speelt en dat mag ook verwacht worden van een omgeving waar voedsel wordt geproduceerd.
 
Ambachtelijk brood
Zes grote silo’s geven aan dat het hier om een industriële bakkerij gaat, maar dan wel een bakkerij die volgens haar directeur nog steeds wortelt in de tradities van de tien familiebedrijven waar Bakkersland ooit uit voortkwam. Het is ook zijn eigen achtergrond en dat verklaart misschien ook wel de uitspraak van Dominicus dat hij met het brood van Bakkersland elke competitie met ambachtelijk brood aandurft. Zelf is hij namelijk al veertig jaar actief als bakker. Zo’n achtergrond is misschien ook wel de kracht van een organisatie als Bakkersland.
 
Groeimogelijkheden
“Eerst hebben we in Zwanenburg gekeken naar een andere locatie. Onderdeel van het programma van eisen was dat omwonenden geen last van vrachtwagens mochten krijgen, maar ook dat bebouwing in de buurt geen hinder zou ondervinden. Daarbij stikt het van de hygiëneregels om voedsel veilig te produceren en wilden we ook nog wat ruimte inbouwen voor groeimogelijkheden,” vertelt Dominicus, “we leveren rechtstreeks aan de winkels die in deze regio zijn geconcentreerd. Daarbij wilden we zoveel mogelijk operators meenemen om zo de kennis voor onze bakkerij te behouden. Dat allemaal bij elkaar opgeteld maakte Greenpark voor ons tot een ideale locatie.”
 
Duurzaamheid
De enorme schoorstenen zijn met filters gebouwd die de geur van het broodbakken zoveel mogelijk moeten opvangen. De restwarmte van de ovens gebruikt Bakkersland in dit gebouw om de kratten, bakblikken en bakplaten mee schoon te maken. Warmte leveren aan gebouwen of huizen in de buurt is nooit een serieuze optie geweest voor de firma. Het duurt volgens Dominicus nu nog te lang om zo’n investering terug te verdienen. “Wat we wel doen is dat we van de zogeheten reststromen grondstof voor veevoer maken. Zo wordt alles wat we te veel produceren, dat wat terug komt uit de winkels en de reststroom aan deeg gereguleerd en gecertificeerd verwerkt tot een grondstof voor veevoer.”
 
Vacatures
De uitspraak van wethouder Ad Verburg dat Bakkersland goed voor de lokale economie kan zijn blijkt wel uit het feit dat Bakkersland op dit moment zo’n tien vacatures heeft die nog ingevuld moeten worden. Dan gaat het vooral om operators en monteurs. Op dit moment zijn er drie productielijnen waarvan er eentje zogenaamd ‘kleinbrood’ produceert. Voor die lijnen zoekt Bakkersland specialisten op MBO4 – niveau die intern opgeleid willen worden tot operator of monteur.
 
Open dag
Omdat Bakkersland Greenpark over een ander type productielijnen beschikt zijn de kinderziektes er nog niet helemaal uit maar directeur Arno Dominicus hoopt die er met een half jaartje wel uit te hebben. Voor die tijd wil hij wel een open dag houden voor medewerkers en buurtbewoners. Hij verwacht dat dit ergens in april zal zijn.
 
Tekst Jan Daalman
 
Foto's (boven) het Bakkerslandbrood dat dagelijks in grote hoeveelheden de ovens uitkomt (foto Bakkersland), het gebouw heeft veel deuren maar een moeilijk herkenbare entree, de imposante silo's, de hoofdingang. (Foto's Arjen Vos)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin