Bakkerij Vooges kijkt uit naar de feestdagen

(Advertorial) De ovens van Bakkerij Vooges draaien deze dagen op volle toeren. En van de bakkers, patissiers, chocolatiers, winkeldames en bezorgers wordt allemaal iets extra’s gevraagd. De laatste periode van het jaar zorgt altijd al voor een piek in de productie en dat is dit coronajaar niet anders. Terwijl het dagelijkse bakproces onverminderd doorgaat, komt daar een extra assortiment aan kerststollen, oliebollen en andere lekkernijen bij. En juist van deze decemberdrukte gaan de bakkersharten bij Vooges een stuk sneller kloppen

Werden alle broden, taarten en overige producten tot medio 2016 in de bakkerij aan de Zijdstraat gebakken, vanaf 2017 vindt het complete bakproces plaats in de Visserstraat. Het onderkomen dat Vooges daar betrok, is een van de beste beslissingen geweest in het bestaan van de bakkerij, horen we van Jasper Engel die de bakkerij in 2018 van vader Wim en moeder Corine overnam. Dat ook Jasper het bakkersvak in zou gaan, werd al vroeg duidelijk: “Van jongs af aan hielp ik al mee,” vertelt Jasper, “vanaf een jaar of tien ging ik elke zaterdag mee voor allerlei klusjes en zo rolde ik er langzaam in. Dat ik op mijn vijftiende mocht helpen met oliebollen bakken vond ik heel spannend. Om twaalf uur ’s nachts uit bed en dan de hele nacht en dag erna doorwerken. Totdat de chef me om vier uur de volgende middag naar huis stuurde omdat ik in slaap dreigde te vallen…”

Perfect
De grote voordelen van de Visserstraat zijn volgens Jasper de enorme inpandige ruimte en de goede bereikbaarheid. Dat liet zich onder meer zien op Koningsdag toen Vooges hier het befaamde oranjegebak liet afhalen. De enorme toeloop zorgde dan wel voor een kleine file op het bedrijventerrein maar die was niemand tot last. Zo’n ‘drive-through’ zou aan de achterzijde van de bakkerij in de Zijdstraat onmogelijk zijn geweest. Ook voor de dagelijkse verspreiding van de producten naar de winkels in de Zijdstraat, Poldermeesterplein, Middenhoven, Mijdrecht en sinds kort Heemstede is de Visserstraat de perfecte uitvalsbasis.

Met het overbodig geworden bakkerijgedeelte in de Zijdstraat, wordt op termijn de woningnood in Aalsmeer een stukje terug gedrongen. De bedoeling is dat er in het gedeelte tussen de Gedempte Sloot en de Zijdstraat acht appartementen gerealiseerd worden.

Jasper met twee medewerkers in de bakkerij in de Zijdstraat

Zweempje Anton Pieck
Een korte rondleiding door de bakkerij in de visserstraat laat een verpletterende indruk achter. Een straat aan ovens, een hal vol kneed-rijs en weeginstrumenten, en zoveel efficiency in de workflow dat we er versteld van staan. Tussen al deze moderniteit is het prettig te constateren dat de outfit van de werknemers nog een stukje nostalgie uitstraalt. Aan het bakkersvak kleeft toch altijd nog een zweempje Anton Pieck. Zoals die in de winkels van Vooges gelukkig volop terug te vinden is. De medewerkers gaan ongestoord in hoog tempo door met chocola mengen, ovens uitruimen en bestellingen klaarzetten. Het bakproces en alles wat erbij komt kijken is bij Vooges duidelijk een goed geoliede machine.

In de bakkerij oranjetompoezen maken tijdens Koningsdag (archief AV)

Oliebollendrive
Over olie gesproken, als straks de kerstdagen voorbij zijn, dient het volgende piekmoment zich aan. Familieleden en vrienden worden opgetrommeld om mee te helpen bij de bereiding van duizenden oliebollen. Voor bakkerij Vooges is deze laatste dag een absoluut hoogtepunt in het jaar. Jasper: “Net als met Koningsdag, Moederdag en de recente jaarwisselingen organiseren we ook nu weer een ‘oliebollendrive’ waarbij klanten hun bestelling met de auto of de fiets kunnen ophalen. Omdat elke bestelling ook online betaald moet worden gaat de afhandeling veel sneller. Van wachttijden of rijen zal weinig sprake zijn.”

En de kans dat de oliebollen aan het einde van de dag op zijn is volgens hem ‘nul’. “We bakken zoveel dat we altijd genoeg overhouden. Er gaan ook altijd nog oliebollen van ons naar de Voedselbank,” aldus Jasper. En staat er al een nieuwe generatie te popelen om straks ook bij te springen op drukke momenten? “Je weet het nooit maar die zijn daar met vijf en één nu nog een beetje te jong voor…”

Tekst en foto’s Arjen Vos

 

 

 

Lees vorig bericht

Lockdown leidt opnieuw tot overvolle containers

Lees volgend bericht

Foto 325: verzin en win


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *