Door: Arjen Vos. Hoewel de lampen in de zaal van The Beach een vrolijk Aalsmeers kleurtje tegen de wand projecteerden werd het meteen serieus aan het begin van de middag over Artificial Intelligence (AI). De pakweg 50 belangstellende ondernemers hoorden van spreker Jan Scheele welke impact de diagnose borstkanker bij zijn moeder had op het gezin. Niet direct een vrolijke start van het seminar. Maar daarmee had de AI specialist wel direct de aandacht.
In het door Nieuw Ondernemend Aalsmeer (NOA) georganiseerde evenement werden de aanwezigen meegenomen in een nieuw tijdperk dat feitelijk al begonnen is en wat de wereld misschien nog meer zal veranderen dan de introductie van de televisie, de computer of de smartphone. “Wat er in één jaar tijd is gebeurd op het gebied van AI gaat onze manier van denken, werken en communiceren radicaal veranderen,” zo voorspelde Scheele die zijn bewering met tal van opzienbarende voorbeelden staafde. Bijvoorbeeld dat het mogelijk wordt om met dieren te praten. Er is immers al een voorbeeld dat er via AI met walvissen wordt gecommuniceerd. Wat te denken van AI een film laten maken? In plaats van Netflix aanzetten, geef je AI met een paar steekwoorden voor een script de opdracht per direct een film af te spelen. Ook ‘zelf’ een boek schrijven kan heel eenvoudig. Scheele is er al mee bezig. Verder heeft AI aan 20 seconden van iemands stemgeluid genoeg om deze te kopiëren en te gebruiken waarvoor je maar wil. Bijvoorbeeld voor live vertaling. Johnny Cash die Barbie Girl zingt? Geen probleem voor AI die ook al zelf kunstwerken kan vervaardigen en daarmee prijzen winnend kunstschilders van vlees en bloed achter zich laat. Essentieel bij het gebruik van AI is het geven van de juiste input, de zogenaamde ‘prompts’. Hoe nauwkeuriger de opdracht, hoe fraaier het resultaat.
Zieke moeder
Genoemde voorbeelden zijn volgens Scheele de gimmicks, het echte werk zit hem bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Dat AI door alleen je stem te horen kan zeggen welke van 40 mogelijke ziektes je onder de leden hebt. Daarmee kwam de spreker weer terug bij zijn zieke moeder. Dankzij AI hoef je straks namelijk niet meer wekenlang in spanning te zitten wachten op een uitslag maar weet je direct of het goed of slecht nieuws is. Een stapje verder is dat AI tot elf maanden van tevoren al met grote nauwkeurigheid kan voorspellen of je kanker krijgt.
Schaduwzijde
Voor de ondernemers klonk het als muziek in de oren dat AI een heel nuttige hulp is bij het ontwikkelen van software, het selecteren van de beste sollicitanten, het maken van prognoses naar aanleiding van de balans of als chatbot. Bij zoveel moois kan de schaduwzijde nooit ver weg zijn. En inderdaad waarschuwde Scheele daar ook voor. AI heeft geen geweten en hij hoefde alleen maar de termen ‘deepfake’ en ‘fakenews’ te laten vallen, en zijn gehoor wist genoeg. Positief is dat de wetgeving nog nooit zo snel is geweest als bij de ontwikkeling op dit gebied om duidelijk te maken wat wel en niet mag.
Gevaren
Na de pauze was er een panelgesprek tussen Scheele en twee mensen uit de ondernemerswereld. Lisianne Coors, manager data en innovatie bij Loogman Tanken en Wassen en Bob IJpelaar, directeur van Van Vliet Containers spraken over hoe ze nu al werken met AI. Een tekstje maken met ChatGPT doen ze allebei al met regelmaat en ook met chatbots hebben ze ervaring. “Al moet de robotachtige stem er nog wel uit,” aldus Lisianne die van mening is dat AI het werk eerder verrijkt dan dat ze moet vrezen voor haar baan. Volgens Bob liggen er voor sommige beroepsgroepen zeker gevaren op de loer. Met name bij klussen die nu nog door een reclamebureau gedaan worden maar die je met behulp van AI heel goed zelf kunt doen. Met de belofte alle ondernemers een mail te sturen met daarin een hand-out en handige AI-tools hebben de aanwezigen mooi een streepje voor op hun concurrentie.
(Foto’s Arjen Vos)