Het aantal particulieren dat actief is op de beleggingsmarkt neemt gestaag toe. Steeds meer mensen zien de voordelen van beleggen en zijn bereid om hun spaargeld te investeren in diverse activa. Deze groeiende groep beleggers bestaat uit allerlei verschillende type mensen, variërend van personen die maandelijks een paar tientjes investeren voor hun kinderen, maar ook ondernemers die beleggen voor hun pensioen. Hoe dit precies werkt en waarom het verstandig is om je hier ook eens in te gaan verdiepen, leggen we je in dit artikel allemaal uit.
Waarom beleggen zoveel mensen? Er zijn verschillende redenen te bedenken die bijdragen aan de toenemende interesse in beleggen onder particulieren. Ten eerste is het rendement op traditionele spaarrekeningen momenteel zeer laag en dus gaat je vermogen er per saldo ieder jaar op achteruit. Veel mensen zoeken naar alternatieve manieren om hun geld te laten groeien en beleggen biedt vaak betere mogelijkheden op lange termijn. Daarnaast willen veel mensen graag controle hebben over hun financiële toekomst en door te beleggen in bijvoorbeeld de S&P500 of de nasdaq 100, hebben ze zelf in de hand hoeveel ze maandelijks willen beleggen en ook of ze iets willen laten uitbetalen ja of nee. Wat we daarnaast ook zien, is dat beleggen in het algemeen een stuk toegankelijker is geworden. Waar dit vroeger veel lastiger was, kun je vandaag de dag met een app op je telefoon overal en altijd aandelen kopen (mits de beurs open is natuurlijk).
Kansen en uitdagingen
Hoewel beleggen voor veel mensen kansen biedt, zijn er ook uitdagingen waar beleggende particulieren rekening mee moeten houden. Zo zijn er natuurlijk altijd risico’s verbonden aan beleggen, aangezien de koersen kunnen fluctueren. Nu zien we dat over het algemeen, wanneer je belegt in solide bedrijven, deze de afgelopen tientallen jaren allemaal redelijk zijn gegroeid. Kijken we bijvoorbeeld naar het gemiddelde rendement van de S&P500 over de afgelopen 50 jaar, dan zien we dat het gemiddelde rendement zo rond de 8 procent per jaar ligt. Belangrijk is dus wel dat je als belegger weet wat je doet en ook een plan hebt om uiteindelijk een moment te bepalen waarop je misschien wel uitstapt.
Beheerd beleggen
Om het jezelf een stuk makkelijker te maken, heb je ook de mogelijkheid om beheerd te beleggen. Dit kan vaak via je bank en houdt in dat zij voor je aan de slag gaan met het behalen van rendement. Het enige verschil is dan wel dat je een beheervergoeding moet betalen en je ook hier niet verzekerd bent van rendement. Het voordeel van beheerd beleggen is wel dat je direct profiteert van de jarenlange kennis en dus zelf geen tijd en energie hoeft te steken in het onderzoeken van de markt en uiteindelijk te kiezen voor de juiste aandelen. Zo heb je vaak ook de mogelijkheid om een bepaald risicoprofiel te kiezen, volledig afhankelijk van het eventuele rendement dat je zou willen behalen. Het is namelijk logisch dat je meer risico zal moeten nemen op het moment dat je graag een hoger rendement wilt.
(partnerbijdrage 24 webvertising)