Aalsmeer Centrum in beweging

Ontmoeting in de Zijdstraat na een maand lockdown.

Door: Arjen Vos. Je weet vaak pas te waarderen wat je hebt, als het er niet meer is. Dat gevoel moet bij veel mensen zaterdag de boventoon hebben gevoerd toen de winkels als statement tegen de lockdown weer open gingen en winkeliers zich even niks leken aan te trekken van corona. Veel ondernemers liepen op hun tandvlees en verwelkomden hun klanten met open armen. Zelfs de horeca, die formeel nog met een verbod te maken had, durfde het aan en onthaalde de gasten alsof de coronatijd al officieel ten einde was gekomen.

Er viel vooral in het centrum veel bij te praten. Clubjes mensen klonterden samen om de laatste nieuwtjes te delen. Rondom het winkelaanbod gebeurt er momenteel van alles dus wat dat betreft aan gespreksstof geen gebrek. Als we de ontwikkelingen eens tegen het licht houden en een virtueel rondje lopen, lijkt het dorp af te stevenen op een flinke gedaanteverandering.

Blokker verkleint
Te beginnen op de Van Cleeffkade waar het voormalige ING kantoor is ingericht als sportschool. ‘Happy Bodies’ maakt zich hier op voor de officiële opening die op 27 januari gepland staat. Dan door naar de Zijdstraat; daar gooit volgende week Blokker de zaak een tijdje dicht voor een flinke verbouwing. Het gedeelte rechts, als je met je gezicht naar de winkel toe staat, wordt afgestoten waarmee dit filiaal een heel stuk kleiner wordt. Een nieuwe ondernemer voor het afgesplitste winkeldeel deel is nog niet bekend. Dat we begin januari bekend maakten dat slager Maarse vanaf februari dicht gaat, sloeg in als een bom. Hij liet weten de week erna niet alleen extra gehakt maar ook dubbele omzet te hebben gedraaid.

Horecastraat
Op de hoek van de Weteringstraat en de Zijdstraat werd vorig jaar een dappere poging ondernomen om de viswinkel van ‘Smit en Bond’ nieuw leven in te blazen. Na enkele weken ‘Fish Plaza’ kwam het pand opnieuw in de verhuur en is inmiddels de firma ‘Meat This’ vergevorderd met de verbouwing van een afhaal-bezorgdienst van spareribs, burgers en saté. Na vestigingen in Haarlem en Leiden is Aalsmeer locatie nummer 3 voor deze onderneming. Dit gedeelte van dorp met de Punterstraat in het verlengde lijkt een echte horecastraat te gaan worden nadat daar eind vorig jaar ook al ‘Sushi Time’ opende. Hoewel er nog geen nieuwe huurder heeft toegehapt in de leegstaande voormalige Etos vestiging, is het de verwachting van ondernemersfonds Aalsmeer Centrum dat dit hoekpand eveneens een horeca-achtige invulling krijgt.

Linda van den Broek van Bertram & Brood

Bertram & Brood stopt
Vers van de naald is het bericht dat Linda van den Broek wil stoppen met Bertram & Brood. De bakkerswinkel annex lunchroom staat sinds gisteren te koop. “Het wordt me fysiek te zwaar,” laat Linda die hier vijftien jaar geleden begonnen is, weten, “ik ga nog niet met pensioen maar wat ik precies ga doen weet ik nog niet. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij of de makelaar melden,” aldus de onderneemster die zegt te hopen dat het wel voortgezet wordt als lunchroom. Aan de overzijde hoopt Redmond Roof van Martinez Chocolade op korte termijn zijn terras te vergroten zodat mensen in het zomerseizoen lekker buiten van een ijsje kunnen genieten.

Regina en Danny van ’t Stoepje

’t Stoepje
Nemen we de weekmarkt ook mee in het rondje, dan valt de aankondiging van ’t Stoepje rauw op het dak van verschillende brood- en koekliefhebbers. De Spakenburger broodverkopers Danny en Regina laten weten volgende week voor het laatst in Aalsmeer op de markt te staan. Als reden daarvoor geven ze aan dat ze in plaats van zes dagen in de week liever terug gaan naar vijf. “Dan zijn we voortaan op dinsdag vrij,” aldus Danny. Overigens bestaat er een gerede kans dat hun plek opgevuld wordt door een andere ondernemer van ’t Stoepje.

Terras op Molenplein
In het pand dat vooral bekend staat als voormalige schoenenwinkel van Van Wirdum en waar de laatste jaren ’44 And More’ gevestigd was, komt binnenkort ‘Teddys’ Town’, een combinatie van kinderkleding en lunchroom. De ondernemers hebben grootste plannen om een terras te creëren op het tegenoverliggende Molenplein dat daarvoor op de schop zal moeten. Iets verderop, in het opgesplitste pand van voorheen Carla de Clerk wordt snel de opening verwacht van ‘Personal Fitness Nederland’, twee panden daarnaast, op de hoek van Dorpsstraat en Zijdstraat vordert de transformatie van het statige Broeckmans tot restaurant ‘Indian Grill’ gestaag maar is er nog geen openingsdatum in zicht. En voordat er ook buiten getafeld kan worden, wat zeker de bedoeling is, zal het schuin oplopende straatje naar de entree nog wel wat geëgaliseerd moeten worden. In de tegenover gelegen leegstaande Rabobank zit nog geen beweging. Een paar straten verder, en dan zit het rondje dorp erop, laten Tom en Moniek Takes weten opvolging te zoeken voor hun restaurant De Oude Veiling. Daarover kon u eerder vandaag lezen.

Foto’s Arjen Vos en archief AV

Lees vorig bericht

Tweede supermarkt in raadsvergadering

Lees volgend bericht

Hartjes onder de riem


2 Reacties

  • Triest voor alle ondernemers in het dorp en elders.
    Laten wij zoveel mogelijk locaal kopen.
    Ter ondersteuning lopen er komende vrijdagavonden weer een groep mensen om hun steun te betuigen. Fakkeltocht vrijdagavond 19.00 uur. Molenplein. Laten wij elkaar helpen en ondersteunen. Gelijkheid in deze wereld is van essentieel belang.

  • Allemaal spannende plannen. De inwoners van Aalsmeer zullen flink moeten spenderen om al die horeca overeind te houden. Iedereen veel succes gewenst!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *