Winst ontglipt Green Park in slotseconde

Door: Klaas Leegwater. In een boeiend duel tijdens de eerste speelronde van de HandbalNL League zagen de handballers van Green Park winst tegen Limburgse rivaal Lions in de allerlaatste seconde van de wedstrijd in rook opgaan. Scheidsrechter Ferry van de Beek beoordeelde een lichte duw van Jimmy Castien in de rug van Ivo Steins als een zware overtreding en wees tot verbijstering van de thuisclub naar de penaltystip waarna Steins zelf de strafworp feilloos benutte. Zo ontsnapten de Limburgers met 24-24 op de valreep aan een nederlaag.

Doodzonde voor de Aalsmeerders die, in elk geval voor de buitenwacht, verrassend goed voor de dag kwamen in de door corona matig gevulde Bloemhof.  In vergelijking met twee weken geleden toen de selectie van Bouwer in twee vriendschappelijke duels klop kreeg en geconcludeerd werd dat er nog veel werk aan de winkel was, kwamen de Aalsmeerders na een redelijke tussenstop vorige week in Limburg deze zaterdagavond sterk voor de dag.

Als een huis
De aanvallen waren vloeiender, de afwerking beter en bovenal stond de verdediging vaak als een huis. Met Samir Benghanem, topscorer Donny Vink (10x) en doelman Rene de Knegt als uitblinkers hield Green Park de ploeg uit Sittard in de eerste helft na een stroeve start van het lijf, al bleef de marge voortdurend klein. Belangrijk moment voor rust speelde zich af rond de 20e minuut toen de thuisclub met twee spelers op het strafbankje tot tweemaal toe een Limburgse aanval wisten te pareren, onder meer door een geweldige verdedigende actie van aanvoerder Benghanem, en de voorsprong via de sterk spelende Rob Jansen zelfs uitbreidde naar drie treffers (10-7).

Apotheose
Na een 13-11 ruststand hield de regerend landskampioen het verschil met Lions lange tijd op twee, drie treffers. In de laatste tien minuten kropen de Limburgers echter steeds dichterbij met als apotheose de zinderende slotfase. Na een penaltystop van Marco Verbeij kreeg Green Park weer even lucht (24-22), 40 seconden voor tijd gooide Joris Baart zijn team naar 24-23.

Opluchting bij Lions met het geredde punt

Vervolgens gingen de Limburgers over tot man-to-man verdediging, fel en kort op de huid gezeten lastte coach Brouwer met nog 25 seconden op het bord slim een time-out in voor zijn spelers. Tim Bottinga creëerde voor zichzelf een prima kans op de beslissende 25-23, zijn te slappe worp werd evenwel door Lions-doelman Hoiting gekeerd.

Teleurgesteld
In de laatste aanval van de wedstrijd ging Steins bij de cirkel dus gemakkelijk naar de grond, arbiter Van de Beek sanctioneerde zwaar. Tien seconden later werd Steins door zijn verzilverde strafworp uitbundig bejubeld door zijn teamgenoten. De Aalsmeerders grepen van teleurstelling met de handen naar hun hoofd in het besef dat ze een belangrijke winst in de eerste competitiewedstrijd door de handen hadden laten glippen.

Coach Bert Bouwer bespreekt zijn verontwaardiging met de scheidsrechters

‘Domme fouten
Aanvoerder Benghanem baalde na afloop voor de camera van NH-Sport: “We maakten domme fouten in de laatste 30 seconden, we wilden de laatste aanval te snel afronden. We hadden vanavond niet hoeven te verliezen, onze eigen fout. Op naar volgende week tegen Bevo, met deze instelling en werklust gaat het onze kant opvallen.”

En trainer Bert Bouwer over de wel of niet een terechte strafworp in de laatste seconde: “Als ik daarover wat moet zeggen kom ik zendtijd tekort. Ik had trouwens vandaag een veel sterker Lions verwacht en dat we hun tempo in de tweede helft niet zouden kunnen bijhouden. Compliment voor mijn ploeg, ze deden het goed. Natuurlijk hingen na afloop de koppies naar beneden, maar ze moeten ook genieten. Het is wel een punt dat we veroveren tegen een goed team.”

Ander duel  in de HandbalNL League Hurry-Up tegen Volendam eindigde in 27-26. Aanstaande zaterdag gaat Green Park Aalsmeer op bezoek bij Bevo dat dit weekend vrij was.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Hoekwater

Eén reactie

1. Correctie: Green Park speelt aanstaande zaterdag 12 september niet uit maar thuis tegen Bevo. Wedstrijd in de Bloemhof begint 19.15 uur. Ook is er weer een live-stream. (Redactie AV)