VZOD na 70 jaar nog altijd één grote familie

Komende zaterdag is het feest bij VZOD. De Kudelstaartse korfbalvereniging viert haar 70 jarig bestaan en is al geruime tijd bezig om het feestje vorm te geven. In het besef dat de club om mensen draait, wordt zaterdag vooral uitgekeken naar de ontmoeting met elkaar en met al die leden die ooit een balletje bij VZOD hebben geworpen. Volgens huidig voorzitter Anja Vermeulen moeten het er in totaal zeker zo’n 1000 geweest zijn. De reünie op het eigen complex wordt een hoogtepunt in dit lustrumjaar. Gehoopt wordt dat zich deze week nog meer oud-leden zich aanmelden.
 
“Er hebben zich al ongeveer 100 mensen opgegeven dus het loopt al lekker door,” geeft  Vermeulen aan. Op deze winderige middag in maart nemen de kinderen van BSO Solidoe de kantine in beslag en duiken verslaggever met de twee oud- en de huidige voorzitter de bestuurskamer in. Arie de Vos gaf leiding aan de club van 1991 tot 2003 waarna Sietze Fokkema hem opvolgde tot 2012. Voor het eerst dat er nu een vrouw aan het roer staat. Meteen maar een vraag om het ijs te breken: hoeveel korfbalhuwelijken en korfbalkinderen zijn er dankzij VZOD ontstaan? Vermeulen, lachend: “Dat is echt niet op de vingers van twee handen te tellen. Ons gezin is een van de vele voorbeelden…”
 
Familie-uitjes
Alle drie hebben ze een hart voor de sport en voor de vereniging. Gevraagd naar wat VZOD betekent voor henzelf, voor de leden en voor de Kudelstaartse gemeenschap volgt er een ware lofzang op hun club. Arie de Vos: “Waar het gezin als de hoeksteen voor de samenleving wordt gezien, is korfbal de hoeksteen voor de sport. Hele gezinnen groeiden op met korfbal. Vader en moeder speelden het, de kinderen gingen automatisch mee en als er bondsdagen waren, was dat ook echt een familie-uitje,” weet De Vos zich goed te herinneren. Die bondsdagen zijn er niet meer, maar het familiegevoel is gebleven. Zeker bij deze vereniging. “Het voelt nog altijd als één grote familie. Binnen de vereniging is de betrokkenheid bij elkaar groot en wordt er volop meegeleefd met lief en leed. En als er wat georganiseerd wordt, zoals 17 april weer het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi, dan zijn daar binnen de club genoeg mensen die enthousiast meedoen. We zijn heel dankbaar voor de grote vaste kern aan vrijwilligers.”
 
VZOD schreef geschiedenis
VZOD heeft sinds de oprichting in 1949 veel beleefd. Van diverse verhuizingen tot sportieve hoogtepunten. Van spelen op gras en gravel, wassen na de wedstrijd met een emmer koud water, van drie vakken naar twee, van de rieten mand naar de gele kunststofkorf, VZOD schreef geschiedenis door in 1983 officieel de eerste korfbalclub in Nederland te zijn met shirtreclame. Clubmensen passeren de revue. Van illustere trainers tot gedreven ouders. Teveel om tot in detail te beschrijven. Daar is de reünie straks de best aangewezen plek voor.
 
Maar als er toch iets uitgelicht moet worden dan is dat de verhuizing van de Mijnsherenweg naar de Wim Kandreef. Op Sportpark Calslagen zit VZOD nu alweer sinds 2002, precies zo lang als dat de club op de vorige locatie gevestigd was. Met enige heimwee toch wordt er nog over die tijd gesproken. “Dat clubhuis hadden we destijds zelf gebouwd met sloophout afkomstig uit de oude openbare basisschool dat we eerst nog spijkervrij moesten maken,” weet Arie de Vos nog goed.
 
Nostalgie
Het absolute sportieve hoogtepunt betreft het Nederlands kampioenschap voor afdelingsteams in de zaal in 1993 Momenteel zit het vlaggenschip van de club in wat zwaarder weer en zal het alle zeilen bij moeten zetten om het hoofd boven water te houden. De hoop is wat dat betreft gevestigd op de start van het veldseizoen dat komend weekend van start gaat. Wat nostalgie betreft, daar zal komende zaterdag ruim aandacht aan gegeven worden. Er wordt een speciale hoek ingericht voor ‘verhalen uit de oude doos’. Wie nog foto’s of andere tastbare herinneringen uit vervlogen tijden heeft is vrij om deze zaterdag mee te nemen.
 
Proosdijhal verplaatsen
Het gesprek gaat ook over de toekomst van de club. Uiteraard komt daarin ter sprake wat onlangs op AalsmeerVandaag te lezen viel: plannen om de Proosdijhal af te breken en een nieuwe hal te bouwen op het stuk VZOD-gras tegen buurman RKDES aan. “Voor ons zou het winst zijn als die sporthal hier komt,” zegt Fokkema, “al zijn die plannen niet nieuw. Daar hebben we in 2006 ook al eens naar gekeken samen met Omnia en RKDES maar toen was de tijd er nog niet rijp voor. Met de aanleg van dit complex hebben we er destijds al wel gezorgd dat er een bouwbestemming voor een hal op dat stuk grond kwam. De nutsvoorzieningen daarvoor zijn al aangelegd. Overigens mag hij wat ons betreft ook op het land komen, naast het skatepark aan de andere kant van de rotonde.”  
 
Met de huidige 200 leden is de club nog altijd kerngezond en vastbesloten dat zo te houden. Vooruitgang Zij Ons Doel, de naam die ooit bedacht is, zit diep in het DNA van de club. Niet alleen wat de wil om te presteren betreft ook het plezier in het spel en de gemeenschapszin binnen de club moeten volgens de huidige en de oud-voorzitters vooruitgang blijven vinden.
 
Ook oud-lid en kom je graag naar de reünie? Stuur dan een mail naar jubileum70@vzod.nl. Klik op onderstaande advertentie voor meer info.
 
Tekst Arjen Vos
 
Foto's: (vanaf boven) Sietze Fokkema, Arie de Vos en Anja Vermeulen op het hoofdveld (foto Arjen Vos), 'het eerste' in 1952, het clubhuis aan de Mijnsherenweg, schoolkorfbal op het huidige complex, de huidige seniorenselectie. (Foto's archief VZOD)
 
 
(advertentie)
 

2 reacties

  1. Beste Cees, De bal mocht niet zichtbaar op foto van Arjan Vos……. dan zo maar….toch??

    En natuurlijk dank voor de felicitatie!

  2. van Harte Gefeliciteerd,
    door oud wethouder .

    Tip voor Sietze:
    mooie gymschoenen, alleen HAAL DE BAL ONDER JE TRUI VANDAAN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin