Vliegen over water is ultieme kick

Lyrisch zijn de leden van Waterskivereniging Aalsmeer als het over hun passie gaat. Met grote snelheid op ski’s, wakeboard of blote voeten over het (liefst spiegelgladde) water scheren. Zich vasthoudend aan een koord en voortgetrokken worden door een speedboot met een vermogen van 300 PK. Voor hen niets mooiers dan op die manier onderdeel uitmaken van de elementen. De pakweg 100 leden tellende vereniging staan ieder jaar weer te springen als het zomerseizoen zich aandient.
 
Om het enthousiasme van de leden te illustreren geeft Gaby Copini, sinds 2017 voorzitter van de club, een typerend voorbeeld. “Er wordt mij gedurende het seizoen weinig nachtrust gegund. Omdat ik in een ark woon pal naast de speedbootbaan, krijg ik vaak ’s ochtends om half zeven al appjes met de vraag of het water glad genoeg is om te waterskiën. En als dat zo is, ga ik er zelf natuurlijk ook uit om het water op te gaan.”
 
Golfslag
Volgens Copini (hier op de foto met een leerling) zijn de Westeinderplassen eigenlijk helemaal niet zo geschikt voor deze liefhebberij. “De enorme ruimte die we hebben is natuurlijk heerlijk maar de wind is nogal dominant. Wind zorgt voor extra golfslag wat niet zo fijn is als je lekker wilt skiën. Dat wordt nog eens versterkt door de vele boten die er gebruik van maken. Als wij bij windstil weer als eerste de plas op gaan, varen we wel snel maar trekken bewust geen bochten om de zogenaamde ‘backwash’ te voorkomen. Dat zijn de golven die terug kaatsen van de wal. Hoe ver de kant ook van onze baan verwijderd is, je krijgt altijd last van die terugslag,” legt Copini uit. 
 
Explosieve sport
Maar bij een glad wateroppervlak giert de adrenaline door de lijven van de skiërs als ze met 55 kilometer per uur bijna het over het water vliegen. Dat vrije gevoel en die ongekende snelheid zorgen volgens Copini voor een ultieme beleving. “Het is een explosieve sport waarbij techniek, kracht, balans en uithoudingsvermogen samen komen. Na zeven minuten op het water ben je echt helemaal leeg. Daarvoor hoef je niet naar een sportschool.”
 
De vaak spectaculaire capriolen die de leden van de waterskivereniging uithalen, blijven voor het publiek rondom de Westeinder meestal onzichtbaar. Bewoners van de Kudelstaartseweg en Herenweg hebben wat dat betreft geluk. Vanaf hun achtertuin zitten ze op de eerste rang. Maar verder langs de Herenweg richting Leimuiden, waar slalom en schans gesprongen wordt of aan blootvoetskiën gedaan wordt, zou een recreatievoorziening met bankjes beslist geen gek idee zijn. 
 
Opgericht door huisartsen
Het hoofdkwartier van de club is gevestigd op het Surfeiland. Pal naast restaurant Westeinder Paviljoen staat een in dezelfde stijl opgetrokken bouwwerk wat door de leden grotendeels zelf gebouwd is. Voordat de club hier onderdak kreeg, had het nogal wat omzwervingen gemaakt, weet Copini die al vanaf zijn tiende lid is. “In 1977 is de vereniging opgericht door onder meer huisartsen Piet en Arend Bon, oud-wethouder Piet Boom en architect Jaap Tromp. Ze begonnen aan de Stommeerweg waarna de club later verhuisde naar jachthaven Kempers en daarna terecht kwam op het landje achter de voormalige Pannenbar. Het clubhuis was een eenvoudige blokhut. In 2011 (?) konden we hier terecht waarbij we het geluk hadden dat we konden meeliften op de bouw van het restaurant. Door slim aan bouwmaterialen te komen en veel zelf te doen hebben we veel geld uitgespaard.”
 
Het resultaat is een gezellige accommodatie die ‘beach-house-achtig’ aandoet. Compleet met douches, kleedkamers en een gezellige bar. Bij mooi weer gaan de stoelen naar buiten en is het aangenaam chillen met uitzicht op de aangrenzende steiger en het ruime water. 
 
Jeugd van harte welkom
Copini hoopt dit seizoen veel nieuwe liefhebbers op de club te verwelkomen. Vooral jeugd is van harte welkom. Om te beginnen met waterskiën heb je volgens hem niet veel meer nodig dan enthousiasme en een zwemdiploma. “De materialen kunnen van de club worden geleend. Wel vragen we altijd een bijdrage in de brandstofkosten want we verbruiken al gauw twaalf liter benzine per uur.” Met behulp van ervaren en geduldige trainers helpt de club iedere beginner aan een succeservaring. Een hoogtepunt voor de jeugd is het jaarlijkse kinderkamp waarbij twee grote tenten naast het clubhuis worden neergezet en er een aantal dagen fanatiek geskied wordt. 
 
Het vlot wat onangs is aangelegd in het verlengde van de huidige steiger was een vurige wens van de club. Volgens de clubleden bijzonder nodig om handig de boten te kunnen aanleggen en van start te gaan. In de korte tijd dat het vlot er nu ligt heeft het zijn waarde dubbel en dwars bewezen.
 
Wie wil weten waarom waterskiërs zo enthousiast zijn over hun sport, kan vrijblijvend langs komen op de verschillende open dagen die meestal op woensdagmiddag en zondag gehouden worden. Volg de Facebookpagina voor de actuele ontwikkelingen.
 
Deze tekst is eerder verschenen in de uitgave 'Meer Westeinder' van de stichting Aalsmeer Westeinder Promotie. Tekst Arjen Vos, foto's Waterskivereniging en Arjen Vos
 
(advertentie)
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin