Uit de luie stoel met Herijkt Sportakkoord

Door: Arjen Vos. Dinsdagmiddag werd in zwembad De Waterlelie de herijkte versie van het Sportakkoord gepresenteerd waarin diverse sport- en gezondheidsgerichte organisaties met nieuwe impulsen komen om de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart tot bewegen aan te zetten.

Het is niet voor het eerst dat het genoemd wordt: Aalsmeerders en Kudelstaarters bewegen (veel) te weinig. Uit onderzoek van de GGD bijkt dat 48 procent van de inwoners de beweegnorm niet haalt. Dat komt neer op 12.000 mensen. Gemiddeld brengen we in Aalsmeer per persoon negen uur per dag zittend door. Tegelijk blijft het aantal mensen met overgewicht alsmaar oplopen. Reden voor diverse organisaties om aan de bel te trekken en met een vernieuwd Sportakkoord mensen uit hun luie stoel te krijgen en sport en bewegen te stimuleren. Sportverenigingen, maatschappelijke organisaties, huisartsen, gro-up buurtwerk, Team Sportservice, ESA en de gemeente zijn samen opgetrokken om het sportakkoord van 2021 te updaten en klaar te stomen voor de toekomst.

Wethouder Bart Kabout tekent het sportakkoord, onder toeziend oog van vertegenwoordigers van de betrokken partijen 

Twee jaar na het eerste lokale sportakkoord is volgens genoemde organisaties een grote stap gezet richting nieuwe initiatieven en samenwerkingen in de toekomst. De titel ‘Aalsmeer Actief: Nieuwe impulsen voor sport en bewegen’, geeft aan dat alle betrokken partijen in Aalsmeer en Kudelstaart niet alleen voortvarend door willen gaan op de ingeslagen weg, maar zeker ook nieuwe wegen willen verkennen.

Zorgelijk gesteld
Volgens (sport)wethouder Bart Kabout is het overduidelijk zorgelijk gesteld met de gezondheid van de Aalsmeerders en Kudelstaarters. “Meer dan de helft van de inwoners is te zwaar. Ongezond gewicht kan leiden tot depressies, diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen met ernstig overgewicht hebben een vijf jaar kortere levensverwachting dan mensen met een gezond gewicht. Het zijn cijfers die te schokkend zijn om te negeren.”

Opvallend in het rapport is dat sporten en bewegen steeds minder wordt bij het stijgen van de leeftijd. Vooral 75-plussers bewegen te weinig waardoor bijvoorbeeld het risico op vallen groter is. Door minder of niet te sporten of te bewegen loopt deze groep ook nog eens een achterstand op voor wat betreft de mentale gezondheid. Vooral veroorzaakt door het missen van sociale contacten.

Belangrijke ambities
In het vernieuwde sportakkoord gaat het om drie belangrijke ambities: er wordt samengewerkt aan een stevig fundament, een groter bereik en meer betekenis van sport. Investeren in kwalitatief sterke sportaanbieders die toegankelijk en veilig zijn voor iedereen is daarvoor een belangrijk punt. Meer mensen moeten zich volgens het rapport uitgenodigd gaan voelen om te gaan sporten door drempels te verlagen en meer succesverhalen te delen. Daarnaast kan de maatschappelijke impact van sport nog duidelijker voor het voetlicht worden gebracht: mensen worden gezonder, minder eenzaam en vinden plezier en zingeving.

Speerpunten
Vanuit de genoemde ambities is er in het akkoord een flink aantal verschillende speerpunten vastgesteld waaraan de komende jaren aandacht wordt besteed. Dat gaat bijvoorbeeld om actieve inzet bij sportaanbieders om leden te werven en te behouden, laagdrempelige kennismaking met sport, het verbeteren van accommodaties en buitenspeelruimtes, het verlagen van financiële drempels om sport te beoefenen en het stimuleren van positieve betrokkenheid van ouders bij hun sportende kinderen.

(Foto’s Arjen Vos)

Eén reactie

  1. Bewegen… Ik heb ook de lol ervan niet van nature. Dus mn eigen meiden toch opgevoed met een een team sport. Motivatie heeft niet iedereen vanuit zichzelf.samen is veel leuker! Kijk naar de dag indeling van school…..6 uur vd dag op je stoel taal, rekenen, geschiedenis, burgerschap theoretisch dus. Voor kinderen is een andere manier volgens mij veel beter. Daar zijn vast wel leer methoden voor te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin