Toch weer twijfels over rubberkorrels op kunstgras

Sporten op kunstgras is mogelijk toch gevaarlijker voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit dat vanavond in een uitzending van Zembla wordt gepresenteerd. Belangrijkste conclusie van de VU is dat de kans bestaat dat er uit de rubberkorrels die gemaakt zijn van autobanden, meer gevaarlijke stoffen vrijkomen dan tot voor kort werd gedacht.
 
Dat de stoffen in de rubberkorrels toch gezondheidseffecten op mensen kunnen hebben blijkt uit een test met zogeheten zebravisjes. Zebravisembryo’s die zijn blootgesteld aan water waarin rubberkorrels hebben gelegen gaan dood en zebravisjes zelf vertonen gedragsverandering. Volgens onderzoeksleider en hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer zijn de resultaten van de zebravisstudie een belangrijke indicator voor mogelijke gezondheidseffecten op mensen.
 
Mogelijk giftig
Het is een uitkomst die volgens hem niet genegeerd mag worden.  Volgens de hoogleraar komen er wel degelijk stoffen vrij. Niet alleen de schadelijke koolwaterstoffen, de zogeheten PAK’s, maar ook organische die mogelijk giftig zijn. Op dit moment is het nog te vroeg om te zeggen dat die stoffen schadelijk zijn voor mensen. Zijn conclusies staan haaks op die van het RIVM. Het RIVM concludeerde eind vorig jaar nog dat er geen gevaar voor de Volksgezondheid zou bestaan.
 
Terughoudend
Naar aanleiding van de uitkomsten van het VU-onderzoek raadt hoogleraar De Boer het af om te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat: “Ik zou het zelf niet doen. Ik ben er erg terughoudend in, gewoon om wat je hier ziet.” Desgevraagd zegt De Boer zijn eigen kinderen niet op de rubberkorrels te laten spelen.
 
Geen conclusies
RIVM-directeur Els van Schie zegt in ZEMBLA geen reden te zien om naar aanleiding van het VU-onderzoek terug te komen op de conclusie van het RIVM dat sporten op rubbergranulaat ‘veilig’ is. Volgens Van Schie kunnen aan de zebravisstudie van de VU geen conclusies worden verbonden.
 
Alternatief
Het kost een paar centen maar dan is er van uit het zogeheten voorzorgsbeginsel een maatregel te treffen die elk gevaar uitsluit. In 2015 was er namelijk al een alternatief van korrels gemaakt uit kunststof. (bron: Volkskrant) Er waren nieuwe strengere eisen in de maak bij de Europese Commissie en Nederland zou die eisen ondersteunen. De kosten voor de nieuwe korrels zijn zes of zeven keer zo veel dan de oude korrels. Na een stevige lobby van de producenten van rubberkorrels zijn die strenge eisen echter van tafel gehaald. Dit terwijl er in Nederland zo'n tweeduizend velden bestrooid liggen met de versnipperde autobanden. In Aalsmeer zijn dat er vijf. Overigens pleit ook het RIVM voor strengere eisen.
 
De uitzending van Zembla is vanavond om 21:20 op NPO2.
 
Tekst Jan Daalman
 
Foto's: jeugdvoetballers van  FC Aalsmeer komen wekelijks in aanraking met de korrels op het kunstgrasveld. (Foto's archief AV)
 
(advertentie)
 

3 reacties

  1. Had in in het beginstadia al aangekaart bij het gemeentebestuur.
    Laten wij nu maar eens paal en perk aan heel de discussie stellen,en al het onzekere weghalen dus gewoon weer op grasvelden gaan spelen, geld mag wat gezondheid betreft zeker geen rol spelen

  2. Ik stel voor dat de beide onderzoeksteams op gewoon gras tegen elkaar gaan voetballen. Het winnende team krijgt dan het voordeel van de blijvende twijfel over de rubberkorrels.

  3. Ik stel voor dat de beide onderzoeksteams op gewoon gras tegen elkaar gaan voetballen. Het winnende team krijgt dan het voordeel van de blijvende twijfel over de rubberkorrels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin