Sport op Zondag

Nomaden



In 1971 interviewde ik voetballer Ko Prins. Toen ik via de telefoon met hem de afspraak voor het gesprek maakte vroeg hij me in heerlijk Amsterdams: “Wat schuift het?” Nadat ik Ko had uitgelegd dat mijn krant niet deed aan schuiven, mocht ik tóch langskomen. Het gesprek vond plaats in het sjofele, met veel oud meubilair opgetuigde kantoor van dumphandelaar Loe Lap, driehoog aan het Rembrandtplein. Ko kluste bij Loe soms wat bij.



We spraken over voetbaltransfers. De tienvoudig international kon daar als de beste iets over zeggen – hij was ervaringsdeskundige. Na een start bij amateurclub OVVO stond Kootje bij zeven clubs op de loonlijst: Ajax, Kaiserslautern, Pittsburg Phantoms, New York, MVV, Vitesse en Helmond Sport. Een stevig rijtje. Maar het is niets vergeleken bij de rondreis van keeper Jan Prevoo, oud-doelman van VV Aalsmeer. Jan werd, evenals Prins, een voetbalnomade. Als ik hem vraag bij hoeveel clubs hij als speler én trainer is neergestreken slaat zijn geheugen even op tilt. Een keurig lijstje op zijn computer moet het antwoord geven. De optelsom komt uit op 24 overstapjes. Bij sommige clubs kwam hij terug, bij VV Aalsmeer, Roda '23 en SMS/VVC zelfs drie keer.


Altijd op doel
Jan Prevoo is 9 jaar als hij met vriendjes uit de Amsterdamse Vlietstraat en Vaartstraat gaat voetballen bij DVVA op Sportpark Drieburg. “Ik stond meteen op doel, het keepen zit in mijn bloed.”, weet Jan. “Van mijn vader, die doelman is geweest bij DWS, kreeg ik de eerste trainingen in het Amsterdamse Bos. Van DVVA ging ik naar Ajax. Na een Open Dag werd ik er toegelaten en bleef vier jaar. Vervolgens kwam ik, ook voor vier jaar, bij Blauw Wit. Piet Kraak, de oud-international, was er keeperstrainer. Daarna ontmoette ik bij een toernooi trainer Joop Brand. Hij vroeg me of ik interesse had in een proeftraining bij Go Ahead. Ik zat net in militaire dienst bij de mariniers in Doorn, dat was moeilijk te combineren met het voetbal. Mijn vader reed me twee keer in de week naar Deventer, in het weekend ging ik met de trein. Bij het station werd ik dan opgehaald door iemand op een brommertje, hij bracht me naar het stadion aan de Vetkampstraat. Toch miste ik nog veel trainingen en kwam nauwelijks aan spelen toe. In overleg met doctor Fadhronc, de hoofdtrainer, besloot ik terug te keren naar het westen.”



Buschauffeur

Na zijn vertrek bij Go Ahead ontmoet Jan Prevoo in 1968 op het veld van JOS trainer Simon Kistemaker. “Kistemaker vertelde me dat zijn collega Henk Wenderhold bij VV Aalsmeer een keeper zocht. Via supporter Wim de Wit, die bij Maarse & Kroon in dienst was, kreeg ik werk als buschauffeur en in samenspraak met meneer Vijfhuizen hoefde ik op trainingsavonden en zondagen niet te rijden. Dat gaf natuurlijk wel irritatie bij collega's. Later is het voorrecht teruggedraaid, toen moest ik op zondagen na een wedstrijd óók achter het stuur.”



Bij Aalsmeer begint Prevoo in het tweede elftal. “Henk de Gooijer was de eerste keeper, een geweldige doelman en een fijne collega. Na een aantal maanden kwam ik toch in het eerste”, zegt Jan, die vervolgens na negen mooie en succesvolle jaren overstapt naar RKAV. Hij speelt er twee jaar en kan bij zijn nieuwe club een kampioenschap meevieren. Op verzoek van Peet van Vliet keert hij dan weer terug bij VV Aalsmeer, maar nu als tweede keeper achter Frits van Bergen Henegouwen. “Een geweldenaar”, herinnert Jan zich.



Frustraties

De dubbele switch tussen VV Aalsmeer en RKAV is hem door enkele mensen kwalijk genomen, Dat hij jaren later nog twee seizoen bij VV Aalsmeer onder Dick Albers en later Simon Evers actief was als keeperstrainer heeft daar niets aan kunnen veranderen. Toen de club de zondagtak afstootte was er geen plaats meer voor Prevoo. Een nieuwe terugkeer, ditmaal als hoofd jeugdopleiding, zo'n drie jaar geleden, ging zonder uitleg niet door. Evenmin was hij welkom toen collega Koos Abrahamy hem anderhalf jaar terug polste om de A1 van de club te gaan trainen. Het zint Jan nog steeds niet dat hij nooit uitleg heeft gekregen over de weigeringen. “Heren die nog steeds actief zijn binnen de club, en iemand die zich bezig houdt met het aantrekken van spelers, zijn daar niet duidelijk en eerlijk in geweest. Dat zijn ze ook niet verplicht, maar tóch… Ik houd het maar op frustraties uit een ver verleden. Maar ik kijk zeker niet om in wrok. Het is wat het is.”



Oefenmeester

Afgescheurde kniebanden zetten een rem op de keeperscarrière van de dan 33-jarige Prevoo. Hij volgt daarna trainerscursussen en behaalt de diploma's oefenmeester 2 en 3. Vervolgens werkt hij als jeugdtrainer, hoofdtrainer, keeperstrainer of assistent-trainer bij Blauw Wit, DVVA, Rap, VV Alphen, Spakenburg, Hoofddorp, VV Aalsmeer, SMS, SCW, Roda '76 Bodegraven, Alphense Boys, Roda '23, VVC, RKDES en OFC. Tegenwoordig is hij assistent en keeperstrainer bij NFC in zijn woonplaats Amstelveen. Bovendien maakt hij zich op vrijdagavonden nog nuttig bij de Keepersschool Groot Amsterdam, evenals zijn zoon Rob, die daarnaast keeperstrainer is bij De Dijk. Volgens Jan is zijn zoon een uitstekende doelman geweest, tot hij door een schedelbasisfractuur – op zijn verjaardag opgelopen in een vriendschappelijke wedstrijd tussen VV Aalsmeer en RKAV – moest stoppen.



NFC wordt waarschijnlijk het eindstation van Prevoo's lange reis door voetballand. Zijn trainerslicentie is na 2018 niet meer geldig. Jan: “Ik ben dan 71 jaar. Misschien ga ik nog iets doen in de scouting of training geven aan jeugdkeepertjes. Dat zie ik tegen die tijd wel.”



Nostalgie

In zijn flat in Amstelveen bladeren we door dikke plakboeken, de nostalgie druppelt er uit. Ik vraag hem waar hij met het meeste plezier heeft gespeeld. Voor het antwoord heeft hij weinig denktijd nodig: “Bij alle clubs bewaar ik mooie herinneringen. Achteraf kan je makkelijk zeggen daar en daar had het misschien wat anders gemoeten, maar ik blijf altijd achter mijn beslissingen en keuzes staan. Mijn vader zei op latere leeftijd: doe wel en zie niet om. Je mag nooit spijt hebben.”



Tekst: Jacques de Jonge



Foto's: Bovenaan dit artikel een actiefoto van Jan Prevoo. De derde foto van boven is genomen tijdens een wedstrijd tussen Aalsmeer en Blauw Wit. Achter het doel jeudige supporters. Een tijdsbeeld. Nu zie je langs de lijn nog zelden jonge voetballertjes die de spelers van het eerste elftal van hun club komen aanmoedigen. Daaronder op de ietwat onscherpe afbeelding staat de jonge Prevoo naast oud-international Piet Kraak. Helemaal onderaan Jan Prevoo in gesprek met oud VVAalsmeer-voorzitter Rob de Vries tijdens een jubileumwedstrijd in januari 2007. Afbeeldingen afkomstig uit de privé-archieven van Jan Prevoo, VVA en Arjen Vos

2 reacties

  1. Beste Jan,

    Als collega buschauffeur altijd een fijne tijd met jou gehad.
    Als trainer RKDES heel veel van jou geleerd!
    Duidelijkheid en beheersbaarheid !!!
    Verenigingen zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen!!

    Jan het gaat je goed.

    GR Jacques,

  2. Correctie, nooit benaderd voor de functie Hoofd jeugopleiding
    Wel door een Hoofd jeugdopleiding, of ik interesse had om een jeugdteam te trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin