Sport op Zondag

Olympisch dromen

Tot voor kort kende ik slechts twee schermers: Bas Verwijlen en Kasper Kardolus. Verwijlen als deelnemer aan de Spelen in Rio, met een eigenzinnige vader als coach, en Kardolus als een oud-kampioen, wiens curriculum vitae al jarenlang bijft rondzoemen in mijn hoofd. Sinds kort link ik een derde naam aan de schermsport: Daniël Giacon. In de Nieuwe Meerbode lees zo nu en dan ik over zijn prestaties en zijn zoektocht naar sponsors. Daniël blijkt bij mij om de hoek te wonen, in de Hornmeer. Tijd voor een korte wandeling ter kennismaking. Pen en papier lopen mee.

Daniël Giacon is pas 15 jaar, maar behaalde in het afgelopen voorjaar brutaalweg vier nationale florettitels op rij: bij de cadetten, de junioren en zelfs de senioren. Een kampioenschap met het team van Schermcentrum Amsterdam en opvallende resultaten in Europese kwalificatietoernooien kwamen er als toetje bovenop. Zoveel gestapeld succes zegt misschien iets over de beperkingen van het schermen in Nederland, maar ook heel veel over het talent van de jonge Aalsmeerder. 

Ik ontmoet Daniël enkele dagen nadat hij als vierdeklasser HAVO een toetsweek op het Alkwin Kollege in Uithoorn achter de rug heeft en weer meer aandacht kan geven aan zijn favoriete sport. Hij traint elke dag, met zicht op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Insiders zien dat als een realistisch doel. Hij staat als cadet al op de tweede plaats in de nationale ranking bij de senioren. “Ik moet nog wel wat tactischer worden,” weet Daniël, “sommige bewegingen kunnen beter, evenals het kort op elkaar schermen. Ook kan ik nog winnen aan kracht en conditie.”
Piraatje
Daniël Giacon schermt al vanaf zijn vijfde jaar. Min of meer bij toeval. “Ik speelde graag piraatje. Met een zwaard zwaaien vond ik geweldig. Iemand zei toen tegen me: waarom ga je niet schermen. Ik heb ook nog gevoetbald, maar schermen vond ik veel leuker. Beide sporten combineren lukte niet, ik moest kiezen. Na anderhalf jaar ben ik ook wedstrijden gaan schermen. Ik werd meteen kampioen bij de kuikens, de jongste categorie.”
Levend schaken
Schermen kent drie wapens: degen, floret en sabel. De Aalsmeerder schermt op floret: met de punt van de kling mag alleen de romp van de tegenstander worden geraakt, treffers op andere lichaamsdelen tellen niet. “Schermen is een erg explosieve sport. Je moet goed bewegen, snel reageren en nadenken. Een tactisch spel, het wordt wel eens levend schaken genoemd,” zegt Daniël, die dagelijks bij Schermcentrum Amsterdam onder leiding van Daniël Nivard traint in het Frans Otten-stadion. Om de week staat ook een bezoek aan de fysiotherapeut op de agenda. “Om mijn rug weer in balans te brengen, want ik ben nog steeds in de groei.” Mentaal is hij wél in evenwicht: “voor een wedstrijd ben ik nooit gestrest. Dat is wel prettig.”
Wereldreis
Na het afronden van zijn Havo-opleiding, over anderhalf jaar, wil Daniël een wereldreis maken langs schermclubs. “Ik ontmoet dan andere tegenstanders en krijg te maken met andere stijlen. Met onze bondscoach ben ik in de herfstvakantie naar Italië gegaan en heb er bij zijn club kunnen oefenen. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd.”

“Schermen is een dure sport,” vertelt Daniël, “we moeten alles zelf betalen, de vliegreizen naar het buitenland én de verblijfkosten. Als een trainer mee gaat naar een toernooi, betalen de schermers met elkaar ook zijn onkosten. De schermbond doet wel erg haar best om iets voor ons te regelen. Met olietankerbedrijf Al Maasa is nu voor mij en twee andere jeugdschermers een sponsor gevonden.”

Niets te verdienen
De moeder van Daniël schat dat het schermen van haar zoon jaarlijks zo'n tienduizend euro kost. “Tot nu toe is het nét op te brengen, maar we moeten wel keuzes maken om rond te komen,” zegt ze, “Daniël is enig kind, met drie zou het niet lukken. Ik moet er hard voor werken, maar zo lang het kan doe ik het. Dat heb ik wel voor zijn passie over. Nu schermt Daniël nog alleen in Europa, maar als hij bij de senioren een topper wordt moet hij naar toernooien in Zuid-Amerika en Azië. Dan wordt het moeilijk. In het schermen is niets te verdienen, zelfs niet voor de besten. Het is een relatief onbekende sport, zonder inkomsten uit televisierechten of prijzengeld, zoals bijvoorbeeld bij het tennis.”
Punten rapen
Dit weekend is Daniël Giacon in Ter Apel begonnen aan een nieuwe reeks wedstrijden. Volgende week gaat hij naar Duitsland en daarna is hij tot half februari actief op toernooien in Frankrijk, opnieuw Duitsland en Engeland. Bij een aantal wedstrijden zijn punten te rapen voor plaatsing op internationale kampioenschappen. De beste vier Nederlanders in alle categorieën komen op de deelnemerslijsten. Daniël hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Bij de cadetten (14, 15, 16 jaar) en de junioren (17, 18 en 19 jaar) heeft hij al voldoende punten en voor een startplek bij de senioren staan de zaken er ook goed voor.
Tokio 2020 komt steeds dichterbij.

Tekst: Jacques de Jonge

(Om zijn Olympische droom waar te kunnen maken is Daniël op zoek naar Aalsmeerse sponsors. Hij doet graag iets terug. Bijvoorbeeld een demonstratiepartij met uitleg over de schermsport. Wie nodigt hem uit? De activiteiten van de talentvolle sporter zijn te volgen op zijn zeer verzorgde website: www.danielgiacon.nl. Voor contact is het mailadres: dgiacon@hotmail.com)

Niet de eerste
Daniël Giacon is niet de eerste opvallend presterende Aalsmeerse schermer. Die eer komt Hans Rijsenbrij toe. Hij was tussen 1988 en 1994 liefst vijf keer nationaal kampioen op het wapen floret. Daarna veroverde hij nog titels bij de veteranen. Dit jaar was schermliefhebber Rijsenbrij zelfs nog deelnemer aan het NK voor senioren. Begin jaren zestig was ook Marja(?) Hage succesvol, ik meen in de jeugdcategorieën. Zij woonde in de Schoolstraat. Wie heeft haar gekend en kan meer vertellen? Mail dan naar info@aalsmeervandaag.nl of plaats hieronder een reactie.

Foto's: archief Daniël Giacon/Ron Baltus Fotografie

3 reacties

  1. Nooit van deze schermer gehoord (waarom zou ik..?) maar wel leuk om hem na Aalsmeer Vandaag ook op de Telegraaf site tegen te komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin