Sjoelers trots op nationaal kampioen Petra Houweling

In het weekend van 20 april vond in de Veluwehal te Barneveld het NK sjoelen plaats. Tot verrassing van velen en misschien nog wel het meeste van zichzelf, werd de 33-jarige Petra Houweling, lid van Sjoelvereniging Aalsmeer, gekroond tot nationaal sjoelkoningin. “Het was allemaal vreselijk spannend,” zegt Petra op de recreatieve slotavond die haar club onlangs hield in het Kudelstaartse Dorpshuis
 
Terwijl er aan de voorzijde van Het Dorpshuis een vers gemetselde muur vorm krijgt, stapelen heel andere stenen zich op in de grote zaal achter deze gevel in aanbouw. Daar beleven de leden van Sjoelvereniging Aalsmeer hun clubavond met een feestelijk potje bingosjoelen. Te midden van al die schuivende schijven treffen we Petra die deze avond de handen vrij heeft. Even niet meedoen maar gewoon van de gezelligheid genieten is voor de afwisseling ook wel eens fijn. 
 
Poedersuiker
Nadat iemand poedersuiker heeft uitgestrooid over de tientallen sjoelbakken en de pakweg 40 leden zich opmaken voor het spel, vertelt Petra enthousiast over haar hobby. Om te beginnen helpt ze ons uit de droom want het blijkt geen poedersuiker maar aardappelzetmeel te zijn waarmee het glijgehalte van het hout wordt vergroot. Dat is alvast een handige tip wanneer we met kerst de sjoelbak weer eens van zolder halen. Het kan wat Petra betreft eventueel ook met maïzena. En dan begint van alle kanten het schuiven. Wat opvalt is de rust waarmee de liefhebbers de sjoelstenen richting de gleuven bewegen. Geen wild geram. Zelfs wanneer het tegenzit verliezen de sjoelers ogenschijnlijk geen moment hun zelfbeheersing. 
 
Eén steen verschil
“Keihard gooien heeft ook geen enkele zin,” legt de nationale kampioen uit. Van verschillende kanten wordt Petra deze avond geluk gewenst met het behalen van haar nationale titel. Terugkijkend op die bewuste wedstrijd weet Petra de spanning van toen haast voelbaar over te brengen “Ik wist dat een podiumplek er in kon zitten maar was als vierde geplaatste speler niet direct favoriet voor de titel. Pas bij de prijsuitreiking werd bekend gemaakt dat ik gewonnen had. Het verschil met de nummer twee was met vier punten echt minimaal. Misschien heb ik met maar één steen verschil gewonnen.”
 
Ereplaats
Voor Petra was dit haar vijfde NK. De beste klassering was tot nu toe een eveneens verdienstelijke derde plaats. Maart ook was ze wel zesde of zevende. Steeds moest ze haar meerdere erkennen in sjoeltoppers als Elly Mensen en Hettie Kleine, gedegen tegenstanders die ze deze keer dus mooi de baas was. Ze is trots op haar beker die een ereplaats in huize Houweling heeft gekregen. Haar tweejarige zoontje moet nog een paar jaartjes geduld hebben voordat moeder hem achter de sjoelbak zet. “Ik was zelf een jaar of zes dat mijn ouders me lieten sjoelen. Dat is wel een mooie leeftijd om te beginnen.”
 
Gezelligheidssport
Petra beseft dat het imago van de sjoelsport tegen zit. “Vaak wordt er gedacht dat het iets is voor oude mensen. Ook mijn collega’s van het beveiligingsbedrijf waar ik werk moesten er vaak een beetje om lachen maar toen ik ze uitdaagde een keer bij mij thuis te komen sjoelen was dat wel afgelopen. Voor mij blijft het desondanks gewoon een gezelligheidssport. Gewoon een lekker avondje uit naar de club en dan twintig bakken gooien en een gemiddelde van 140 punten. Maar eigenlijk is voetbal veel meer mijn sport. Vroeger heb ik veel gevoetbald en ik ben ook fanatiek Ajax supporter,” aldus de in Nieuw Vennep woonachtige Petra die voor de gezelligheid ook lid is van de sjoelclub in haar woonplaats. 
 
Dat ook haar favoriete voetbalclub deze week de nationale titel heeft gewonnen, schept een band. Al liggen beide sporten qua populariteit en verdiensten natuurlijk mijlenver uit elkaar.
 
De bingosjoelavond glijdt ondertussen rustig voort waarbij er halverwege een momentje wordt ingelast om jubilarissen en winnaars in het zonnetje te zetten. Dat de Aalsmeerse Sjoelvereniging een nationaal kampioen in het midden heeft vervult de leden duidelijk met trots.
 
Tekst en foto's Arjen Vos
(advertentie)
 

Eén reactie

  1. Geplaatst op de dag dat Sjoelclub Aalsmeer 43 jaar bestaat!

    Het nieuwe sjoelseizoen begint op donderdag 5 september om 20 uur in het Dorpshuis in Kudelstaart. Echt niet alleen voor zo’n topper als Petra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin