Schoolvoetbal dag 2: verwarrende spelregels

Vreugde bij Triade na een treffer

Door: Arjen Vos. Ook de tweede dag zit er op voor de schoolvoetballers. Met bloed, zweet en tranen werd er op menig veld geknokt voor elke meter gras. Gadegeslagen door fanatieke klasgenoten en verwachtingsvolle ouders deden de jonge spelers meer dan hun stinkende best.

Opvallend, zoals zich dat eigenlijk elk jaar herhaalt, is dat lang niet alle voetballers op de hoogte zijn van de spelregels. Met name waar het gaat om de spelhervattingen van de keepers heerst er altijd veel onduidelijkheid. We vroegen het aan de organisatie en deze liet weten dat er niet uit de handen mag worden geschoten maar wel vanaf de grond. “Zodra de bal vanuit de handen de grond heeft geraakt mag er worden getrapt,” aldus een van de scheidsrechters, “dus ook met een stuiter.”

Keeper verandert in veldspeler
Volgens de crew staat het duidelijk uitgelegd in het programmaboekje maar als we dat er op naslaan, lezen we dat keepers de bal uitsluitend onderhands in het spel mogen brengen. Zo blijft het natuurlijk onduidelijk en vallen er geregeld doelpunten wanneer een keeper de bal niet ver genoeg kan ingooien. Een oplossing hiervoor is de regel dat de keeper buiten zijn doelgebied verandert in een veldspeler en vanaf daar gewoon de bal mag schieten.

Een andere spelregel is dat slidings verboden zijn. Wordt deze toch uitgevoerd dan dient er een twee minuten tijdstraf te volgen. Een sanctie die niet alle scheidsrechters dinsdagavond durfden op te leggen.

(Foto’s: Arjen Vos, film Sjors Rijkmans, zie ook de galerij onder de advertentie van Sanidump)

 

 

3 reacties

  1. Ik wil hier namens de organisatie op reageren. De spelregel is, zoals beschreven in het reglement, eenvoudig. Een keeper mag de bal alleen onderhands uitgooien. Dit betekent dus niet bovenhands en ook niet uit de handen schoppen. Als de keeper de bal onderhands voor zich op de grond gooit is de bal in het spel en mag de keeper of een speler de bal verder trappen. Op deze manier is het uitgelegd via het programmaboekje en in de instructie aan de scheidsrechters.
    Als de vaak jonge scheidsrechters anders accepteren zal dit eerder zijn dat ze bang zijn om in te grijpen. Bang zijn ze vooral voor de reactie van ouders. Helaas zien we dat er soms ouders zijn die zich ongepast gedragen en zich blijkbaar niet beseffen wat het effect hiervan is op het spelgenot van de kinderen en de vrijwilligers.

  2. en misschien indeling in fanatiek en niet fanatiek! gaat op sommige momenten echt nergens over! regels voor schoolvoetbal aanpassen dat er geen fysieke duels gespeeld worden, bewust duwen etc, net als in de zaal zou het spel en plezier ten goede komen

  3. Spelregels misschien les uurtje op school van te voren?
    Sliding en scheidsrechters tja het zijn allemaal vrijwillige mensen en die zijn misschien uit hun ervaring bang voor de boze ouders die gaan schelden of het veld in komen?
    Ik zeg gewoon de scheidsrechters laten beslissen net als op school de leraar beslist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin