Rookvrij AVA op zoek naar ton voor nieuwbouw

(Bevat filmpje) Een gat van ruim 100.000 euro heeft atletiekvereniging AVA te dichten als het gaat om het financieren van een nieuwe accommodatie. De huidige baan, aangelegd in 1985, is ‘op’ en daarom dringend aan vervanging toe. In de renovatieplannen wordt tevens uitgegaan van een nieuw clubhuis. De naastgelegen tennisvereniging van All Out wil graag met twee banen uitbreiden en heeft daarvoor de grond onder het huidige AVA clubgebouw op het oog. (Lees verder onder video)
 

Op de nieuwjaarsbijeenkomst stond op de eerste plaats het anti-rookbeleid van AVA centraal. Kinderburgemeester Derek Buikema en sportwethouder Gertjan van der Hoeven onthulden samen met jeugdleden Noëlle en Gwen een plaquette in de kantine waarop duidelijk gemaakt werd dat de club wil meewerken aan een rookvrije generatie. Ook bij de voordeur van AVA was het bordje reeds bevestigd. Met het duidelijk zichtbare statement wil de vereniging kenbaar maken dat roken op het complex, in het belang van de sport en de jeugd niet meer geaccepteerd wordt.
 
Rokende juffen
Het rookvrij maken van sportverenigingen is een speerpunt voor Derek in het jaar dat hij kinderburgemeester is. Hij zei te hopen dat er meerdere sportclubs zullen volgen. Op de vraag of hij mensen in zijn omgeving kent die (nog) roken, gaf hij aan dat er een paar juffen op school zijn die niet zonder sigaret kunnen. Ook op die plek (Jozefschool) lijkt er dus werk aan de winkel voor de kinderburgemeester.
 
Na de onthulling ging voorzitter René Spitteler (foto) verder met een beschouwing over de renovatieplannen. Er was volgens hem sprake geweest van een mogelijke fusie met atletiekvereniging De Startbaan uit Amstelveen maar dat idee bleek na onderzoek niet levensvatbaar.
 
Opgehoest
Het totale krediet dat de gemeente voor de club over heeft, is 920.000 euro. Voor dat bedrag krijgt AVA een nieuwe baan, een deel van de kleedkamers en enkele technische ruimtes. Geld voor de rest van het nieuwe clubgebouw zal door de vereniging zelf opgehoest moeten worden. Overigens zal het nieuw te bouwen clubhuis dicht tegen de baan aan gerealiseerd gaan worden. Het groene wedstrijdhok wat nu naast de baan staat, zal daarvoor moeten wijken. En op de plek waar het huidige clubgebouw nu staat, kan All Out aan de slag met het aanleggen van twee nieuwe tennisbanen. Deze komen in het verlengde van de bestaande tennisbanen.
 
Zuiniger maar duurder
“We willen er alles aan doen om nog in dit voorjaar met de renovatie te beginnen,” sprak de voorzitter. De werkelijke kosten zullen echter flink hoger zijn dan het gemeentelijke budget, mede doordat we zijn uitgegaan van LED-verlichting. Dat is veel energiezuiniger maar ook 70.000 euro duurder. Daar moeten we nog wel wat overleg over hebben. Maar de insteek is dat we in september van dit jaar de nieuwe baan in gebruik kunnen nemen.”
 
Eigen beheer
Volgens de voorzitter is er nu een voorlopig ontwerp waarbij er eerder sprake is van realisatie van een geheel nieuwe baan dan van renovatie. “De tekeningen van baan en clubhuis hebben we in eigen beheer gedaan. Dankzij architect Anne Marie de Boer, moeder van bij ons sportende kinderen. De oplevering van het nieuwe clubhuis zou maart 2019 moeten plaatsvinden zodat ook de tennisclub tijdig met de aanleg van nieuwe banen kan beginnen,” aldus Spitteler.
 
Harde kern
AVA beschikt volgens de voorzitter over een harde kern van leden die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. De club heeft minimaal twee ton nodig en zelf al 90.000 euro gespaard, maar dat is niet voldoende voor wat er allemaal gedaan moet worden. Met een ledenlening, sponsorloop en andere initiatieven moet dat geld er komen. De hoop is tevens gevestigd op de Rabobank die de mogelijkheid biedt om in samenwerking met NOC*NSF sportclubs te ondersteunen.
 
Uitdaging
De wethouder zei aansluitend te beseffen dat er een uitdaging ligt, maar deed geen toezeggingen. “De staat van de baan is een tegenvaller maar er is ook een budget waarbinnen de gemeente wil blijven. Naast kleedlokalen en technische ruimtes zal ook het opknappen van het buitenterrein met parkeerplaatsen geld gaan kosten. Maar het moment waarop de besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, is met de verkiezingen en het daarna vormen van een nieuw College, de grootste uitdaging,” aldus van der Hoeven.
 
Tekst, foto's en film Arjen Vos
(advertentie)
 
 
 

 

2 reacties

 1. Stoppen met roken……?
  Fondsen krijgen voor een mooi clubgebouw….?
  Het is een kwestie van doorzetten en willen winnen!
  Voor een sportieve en rookvrije generatie!

 2. Stoppen met roken……?
  Fondsen krijgen voor een mooi clubgebouw….?
  Het is een kwestie van doorzetten en willen winnen!
  Voor een sportieve en rookvrije generatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel