Reünie en voetbalwedstrijd als afscheid van blauwwit tijdperk

VV Aalsmeer, de vermaarde voetbalclub met het fraaie blauwwit gestreepte tenue, houdt na zaterdag op te bestaan. Maar liefst 95 jaar lang heeft de club plezier gebracht aan voetballende kinderen en volwassenen. Maar ook aan supporters en gezinnen wier levens vaak in het teken stonden van ‘het spelletje’. VVA gaat na dit seizoen met RKAV op in een nieuwe vereniging die de naam ‘FC Aalsmeer’ krijgt. Het 95-jarig bestaan en einde van de club worden gevierd en herdacht met een reünie in ‘De Silveren Draeck’, de kantine van VVA.

Zaterdagavond rolt de bal voor de laatste keer in een ‘echte’ wedstrijd van Aalsmeer op het hoofdveld aan De Dreef. Om 19 uur klinkt het beginsignaal van een vriendschappelijk duel tussen de selectie van VV Aalsmeer zaterdag en zondag van begin jaren ’90. De vereniging beschikte in die tijd over twee teams die op een behoorlijk hoog amateurniveau voetbalden. De zaterdagselectie speelde tweede klasse KNVB terwijl de zondagselectie in de eerste klasse acteerde.
 
Bekende namen van toen die ook nu acte de présence geven zijn: Koos de Meij, Arie Bouwman, Maurits Cornelissen, Raymond Monnik, Bob Pieksma, Gert Jan Vlaming, Hans Rozendal, Pieter en Aldert Leegwater, Marcel en Sander van der Lip, Rob de Jong en Roel Turkenburg. Bart Logchies, die destijds trainer was van zaterdag 1 en speler van zondag 1, is helaas niet van de partij. Hij zit voor zijn werkgever, de KNVB, in China.
 
Blauwwit bloed
Op de reünie, die na afloop van de wedstrijd los barst, is iedereen welkom die ooit het blauwwitte shirt gedragen heeft of nauw bij de club betrokken is geweest.
 
Bram Landzaat is lid van het organiserend comité en heeft blauwwit bloed door de aderen stromen. Als voetballer heeft hij meer dan 300 wedstrijden in het eerste elftal gespeeld. En als trainer van de jeugd en zondagselectie heeft hij de club eveneens vele jaren gediend.
 
Landzaat heeft heel wat spelers zien komen en gaan. Zo had hij onder meer de vorig jaar overleden oud-Ajaxspeler Gerrie Mühren onder zijn hoede. Die bouwde als routinier zijn carrière bij Aalsmeer af.
 
Oude doos
“We zijn enorm druk met de voorbereidingen van de reünie,” vertelt Landzaat, die ook bekend is als oud-onderwijzer van onder meer de J.P. Thijsseschool.
 
“Hopelijk komen er veel mensen op af, want we hebben een interessant programma. Behalve de ontmoeting met elkaar en het ophalen van vele mooie herinneringen, hebben we veel te laten zien. De oude doos gaat helemaal open. Krantenknipsels, oude clubbladen, heel veel foto’s van lang geleden maar ook van recentere periodes zullen deze avond getoond worden. En natuurlijk de wedstrijd van oudgedienden. Altijd leuk om te zien wat die nog kunnen met een bal.”
 
Bekende namen
Als het om bekende namen gaat, kent VVA meerdere spelers die hier een periode hebben gevoetbald. Of die hun voetstappen hier hebben liggen. Omdat Aalsmeer een aantrekkelijke club was om voor uit te komen, of gewoon omdat de gelegenheid zich voordeed.
 
Frank Rijkaard gaf hier bijvoorbeeld een gasttraining aan de jeugd en voetbalde na zijn actieve loopbaan wel eens in een lager elftal tegen Aalsmeer. Ook Wiel Coerver leerde de jeugd een balletje trappen. Van veel langer geleden zijn het oud-internationals Kick Smit en Henk Schijvenaar die een rol van betekenis voor Aalsmeer hebben gespeeld. Dat was in de tijd van voor 1970, toen de Hornmeer nog weiland was en het voetbalterrein zich aan de Sportlaan bevond.
 
Gemeen
Over Henk Schijvenaar kan Landzaat nog wel een boekje open doen. “Legendarisch was het doelpunt dat hij maakte met een tulband om zijn hoofd. Hij had een hoofdwond die verbonden moest worden maar eenmaal weer in het veld maakte hij een schitterende goal. Hij wilde koppen maar bedacht zich op het laatst en werkte met de bovenkant van zijn schouder de bal in het doel. Al leek het op hands, de scheidsrechter keurde het goed.”
 
Willem van Hanegem
Eenmaal vertellend over hoogtepunten in de geschiedenis van ‘de VVA’, komt er geen einde meer aan de vele verhalen. Vooral wedstrijden staan Landzaat helder voor de geest. “De openingswedstrijd van het complex aan de Dreef tegen Ajax 2 was mooi. Met Johnny Rep en Bob Haarms, die ook nog een tijdje trainer is geweest. Ook de wedstrijd tegen het Israëlisch nationale elftal was een hoogtepunt.
 
En voor het goede doel, het opknappen van een krottenwijk in Manilla, hadden we een artiestenteam uitgenodigd waarbij Herman van Veen de leidende figuur was. Hij had onder meer Harry Sacksioni, Raymond van 't Groenewoud, Maarten Spanjer en Willem van Hanegem gevraagd mee te doen. Maar 'De Kromme' kwam veel te laat en staat dus niet op de groepsfoto. Ook werd aan de Dreef een benefietwedstrijd voor Abe Lenstra georganiseerd, die net een beroerte had gehad. Abe was er zelf bij aanwezig in zijn rolstoel.”
 
Zingende zondagselectie
Onbetwiste andere hoogtepunten waren volgens Landzaat het opnemen van een singletje door de zondagselectie in november 1975, met als titel: ‘Zeg Aalsmeer, ga zo door!’ De tekst geschreven door Landzaat zelf en met muziek van Jaap Maarse en Frans de Jong van ‘The Bouquets’. De niet eens zo slechte solozang was van de legendarische doelman Jan Prevoo.
 
Landzaat: “De plaat werd in Hilversum opgenomen en de opbrengst was bestemd voor de jeugd. Het was in deze tijd dat geld steeds meer een rol ging spelen en ook voor fricties zorgde. Zo was er een speler bij die vroeg of hij voor de rit naar Hilversum nog reiskostenvergoeding kreeg. Het amateurvoetbal werd langzaam een middel om geld te verdienen en dat veranderde de sport.”
Fusie
Volgend seizoen worden twee clubs die in vroeger tijden vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden, samengevoegd. Groen-wit en blauw-wit smelten samen tot een rood-groen-zwarte combinatie. Is de fusie wat Landzaat betreft ook een hoogtepunt in de voetbalgeschiedenis van Aalsmeer?
 
“Ik denk het wel. Vooral voor de jeugd zal het een goede ontwikkeling zijn. Tenminste, als er goede gekwalificeerde trainers worden aangesteld. Vakmensen met een gedegen opleiding en een voetbalachtergrond. Hopelijk zijn er spelers uit de eerste elftallen die training willen geven aan de jeugd. Daar gaat altijd een enorme stimulerende werking van uit.”  
 
Geschiedenis
Met de nieuwe vereniging gaat voetballend Aalsmeer een nieuwe fase in en zal er op elk niveau opnieuw geschiedenis worden geschreven. Deels op kunstgras, deels op natuurlijke sprieten. Velen, met name degenen met een VV Aalsmeer-achtergrond, zullen de nostalgie van het VVA-complex gaan missen. Op het oude hoofdveld zal in 2016 een school geopend worden. Hoe de rest van het complex eruit gaat zien is nog een open vraag.
 
 

Foto's, van boven naar beneden, de entree van het VVA-complex in de Sportlaan. De zaterdagselectie in 1993 waarvan een groot deel aanstaande zaterdag in actie komt. Trainer Bram Landzaat geeft Gerrie Muhren instructies. Het kampioenselftal van 1970. De bouw van het clubhuis in de Sportlaan met op de achtergrond tennisvereniging All Out. (foto's archief VV Aalsmeer)

Op de reunie is een dvd te koop met een selectie van de mooiste foto's van de VVAalsmeer-geschiedenis van 1919 tot heden.

2 reacties

  1. Mijn vader Leen Kuin is leider geweest van de C1, zat in de jeugdcommissie, heeft in het 1e en het 2e gespeeld, heeft een afscheidswedstrijd voor Gerrit Overdijk gespeeld en de AVB-beker gewonnen. Hij heeft dus veel gedaan. Graag wil ik weten hoe ik aan de dvd kan komen. Graag hoor ik van u.

  2. Als mijn vader Leen Kuin nog geleefd had had hij wellicht ook even om de hoek komen kijken. Als trouwe supporter van het voetbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin