Ook dit weekend renden ze weer over de velden. Jongens, meisjes, mannen en vrouwen met een fluit in de hand, een stopwatch om de pols en een blocnote in de zak. Voetbalwedstrijden gaan niet door als er geen scheidsrechters zijn. FC Aalsmeer kan sinds oktober weer een flink aantal extra scheidsrechters met gerust hart het veld op sturen. Zij deden mee aan de interne cursus.
Al vele jaren is het beleid er bij FC Aalsmeer op gericht om uit eigen geledingen scheidsrechters op te leiden. Zodra jeugdige voetballers doorstromen naar de C-junioren (vanaf 13 jaar), wordt er min of meer verwacht dat ze ook wedstrijden gaan fluiten bij de jongste teams. Uiteraard met begeleiding en een opleiding.
Enthousiast
Afgelopen weken werd het scheidsrechterskorps bij de club aangevuld met maar liefst 35 nieuwe ‘fluiters’. Enthousiaste en betrokken voetballiefhebbers die graag iets doen voor de club. Zij volgden de interne cursus en zijn volgens coördinator Bert Rijkmans helemaal klaar voor het echte werk.
Je moet het maar aandurven: twee strijdende partijen begeleiden en zorgen voor een goed en sportief verloop van een voetbalwedstrijd. Dat is een pittige opgave. De scheidsrechter heeft het vaak ‘gedaan’ als de wedstrijd wordt verloren. Daarbij werden de laatste weken twee wedstrijden (RKDES en FC Aalsmeer Zondag) gestaakt omdat de scheidsrechter zich geïntimideerd voelde.
Fanatiek
En toch meldden zich binnen FC Aalsmeer naast 25 junioren ook tien volwassen kandidaten aan die het zien zitten om wedstrijden te gaan fluiten. Natuurlijk beginnen ze niet direct op het hoogste niveau. Maar ook bij jeugdwedstrijden kan het er aardig fanatiek aan toe gaan.
Wat is de drijfveer om te gaan fluiten? Frank Lissenburg is een van de nieuwe scheidsrechters en hij vindt het als ouder van een voetballend kind niet meer dan normaal dat hij zich inzet voor de club.
“De taken binnen een vereniging moeten door iedereen worden gedragen. Anders kunnen de kinderen niet sporten. Ik heb de cursus gedaan omdat ik als vrijwilliger verantwoordelijk ben voor de toewijzing van scheidsrechters. Dan is het handig dat ik zelf ook kan fluiten als er eens een gaatje in het schema valt.”
Kritiek
Dat de scheidsrechter vaak mikpunt is van frustraties is Lissenburg als oud-voetballer bekend. “Ik kan goed tegen kritiek. Als ze het beter weten komen ze na de wedstrijd maar naar me toe. Maar dan krijgen ze wel te horen dat ze zelf ook fouten hebben gemaakt. Elke spits mist wel eens een kans en als de keeper een fout maakt is het een doelpunt.”
In vijf avonden kregen de cursisten de spelregels uitgelegd door cursusleider en scheidsrechtercoördinator Bert Rijkmans. Op de slotavond vond het praktijkgedeelte plaats waarbij om beurten een gedeelte van een wedstrijd gefloten werd.
Foutjes
Tijdens deze wedstrijd werden sommige spelers en coaches ingefluisterd dat ze bewust wat foutjes moesten maken. Dit om de scherpte van de scheidsrechter te testen. Zo werd een ingooi met twee voeten binnen de lijnen genomen, stond er bij een wissel ineens een speler te veel op het veld en werd de aftrap naar voren in plaats van naar achteren genomen. De meeste ‘overtredingen’ werden opgemerkt.
Zowel Bert Rijkmans als de club kunnen tevreden zijn met de aanwas van nieuwe volwassen spelleiders. “We hebben vooral veel spelregels doorgenomen maar ze ook duidelijk verteld dat je als scheidsrechter achter je beslissing moet staan. Uit kunnen leggen waarom je een beslissing neemt helpt om begrip te krijgen. Een twijfelende scheidsrechter krijgt vaak kritiek,” aldus Rijkmans.
Foto boven: de nieuwe scheidsrechters met v.l.n.r. Robbert-Jan van Duijn, Roy van Diemen, Kevin Boss, Patrick van der Wal, cursusleider Bert Rijkmans, Tamara Celie, Ivo Kessler en onderaan Michael Griffioen en Frank Lissenburg. Jeffrey Haussel en Arjen Vos ontbreken op de foto.
Foto onder: Patrick van der Wal in actie tijdens de wedstrijd FC Aalsmeer C5-Hoofddorp C10, gisterochtend op het complex aan de Beethovenlaan. (foto's Arjen Vos)
76
2 reacties
Alleen bij aanvang van de wedstrijd. Na een doelpunt mag de bal ook achterwaarts gespeeld worden.
Over bewuste foutjes gesproken: de aftrap moet naar voren genomen worden en niet naar achter…