Meiden met een missie

FC Aalsmeer heeft als eerste in de geschiedenis van het Nederlandse Voetbal een meidenteam wat zich met jongens kan meten op het allerhoogste niveau. In de hoofdklasse van de jongenscompetitie zijn zij de eerste generatie die spelen met een volwaardig meidenteam. Vandaar de naam Generation One. Technisch, tactisch en cognitief de beste versie van zichzelf zijn, dat is wat hoofdtrainers Emrâh en Atif Bouyahi de meiden leren. Maar bovenal, fouten maken mag. Het is zelfs essentieel in het leerproces.

Dat voetballen allang niet meer alleen voor jongens is, mag duidelijk zijn. Na de winst van de Oranje Leeuwinnen op het EK hebben veel meisjes de stap durven zetten. En hoewel de voetbalwereld inspeelt op de veranderingen is er nog geen gelijkwaardige competitie of (betaald) opleidingssysteem voor meiden. 

Goede balans
Mede daarom heeft Bouyahi een programma ontwikkeld waarbij de visie ‘ontwikkelen tot de beste versie van jezelf’ centraal staat. Het trainersduo Bouyahi wordt bijgestaan door Saïd Bouyahi en Jacqueline Duk. Laatstgenoemde is afdelingshoofd op het Amstelveen College. De technische staf heeft hierdoor een goede balans van vakkennis en expertise waardoor ze de pupillen pedagogisch goed kunnen begeleiden. Emrâht: “Met deze staf kunnen wij de meisjes op de juiste manier enthousiasmeren en motiveren. Op sportief, sociaal en cognitief vlak.”

In het programma draait het volgens Emrâh niet alleen om het presteren. “Het gaat om de algehele ontwikkeling. Een van de belangrijkste punten is dat fouten maken mag. Dat het niet gaat om goed of fout, maar om groei, een 'growth mindset'. Wij bieden een opleiding die helpt te voetballen en te functioneren vanuit je eigen kracht. Wie ben je? Wat is je rol? Hoe kom jij volwaardig tot je recht?”

Enorme ontwikkeling
Op de vraag waarom hij zo zeker weet dat deze methode werkt, antwoordt hij: “De meiden maken zowel individueel als in het collectief enorme stappen in hun ontwikkeling en zitten in korte tijd verder in hun ontwikkelingsfase ten opzichte van hun leeftijdsgenoten op dit niveau. Doordat de meiden lekker in hun vel zitten en leergierig zijn, wordt hun ontwikkeling nu ook steeds zichtbaarder in hun training en spel. Vorig seizoen debuteerden de meiden al op het allerhoogste Onder11 niveau in de 9×9 format, dit jaar zijn ze geklommen naar de Hoofdklasse op groot veld en zullen ze zich dit seizoen meten tegen internationale meidenteams. Vier keer per week hebben we een contactmoment met de speelsters en we zien dat op het veld dat de lat steeds hoger kan worden gelegd.”

Potentie 
Het technisch team bouwt door op de visie voor de langere termijn, met als doel de komende generaties meiden te helpen ontwikkelen tot topsporters. In dit team zit potentie zowel voor Oranje als op Internationaal vlak. “Ja dat durf ik te zeggen,” aldus de trotse trainer, “We gaan in juni naar Denemarken voor een internationaal toernooi en twee weken later spelen we in Duitsland in een toernooi tegen profclubs als Bayern Leverkusen, Köld en Hamburg. Dit zal de persoonlijke groei van de meisjes ten goede komen en het Nederlandse vrouwenvoetbal al vanaf deze jongere leeftijd op de kaart zetten.

Zelfredzaamheid
De meiden trainen acht tot tien uur per week. Een aantal van de spelers speelt ook bij de KNVB, die hebben nog een extra training en dan zijn er ook nog meiden die zich op voetbalschoolacademies mogen meten met clubs uit het betaalde voetbal. De technische staf houdt de gezondheid van de meisjes goed in de gaten en begeleidt de meiden in hun zelfredzaamheid. Bijvoorbeeld door te leren aangeven hoe de pijn voelt, dat fouten maken een essentieel onderdeel van de sport en het leven is en tot slot moeten ze, soms tegen hun zin in, ook hun rust leren nemen. 

Sponsors nodig
Bouyahi zegt gedreven: “Dit team heeft toekomst, zeker weten, maar zonder financiële ondersteuning droogt dit talent op. Wij doen er alles aan om dit team én toekomstige teams op te leiden tot volwaardige en professionele topsporters, maar zonder steun redden wij dat niet.”

FC Aalsmeer heeft het team onder haar hoede genomen en ondersteunt een goede en serieuze meidenselectie. Maar zonder sponsors is het erg lastig om deze reizen naar internationale toernooien te blijven maken, terwijl die broodnodig zijn om internationaal mee te kunnen blijven komen.

Met het oog op de toekomst worden met name ondernemers uitgenodigd contact op te nemen. Voor meer informatie: Maríe- José Giebels mariejose@minddirection.nl

Tekst Mandy van der Zwaard

Foto's; wedstrijdbeelden uit het competitietreffen tussen het meidenteam en het jongensteam van FC Aalsmeer eind maart. Het duel eindigde in 1-1. Foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Passie door Kunst.

(advertentie)

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin