Live stream handbal professioneel aangepakt

FIQAS-TV, de media-afdeling van handbalvereniging FIQAS Aalsmeer, timmert aan de weg.  De eredivisieclub gaat aanstaande zaterdag tijdens het belangrijke play-off duel tegen JMS/Hurry-Up experimenteren met live-verslaggeving. “Dit is uniek in Nederland,” zegt Peter van Klaveren, verantwoordelijke man bij FIQAS TV. Hij heeft commentator Arno Maarse weten te strikken voor deze nieuwe rol.
 
Al een paar jaar verzorgt FIQAS Aalsmeer tijdens de thuisduels in de Bloemhof een live-stream. Thuisblijvers kunnen via internet dan meekijken naar de verrichtingen van hun club. Ook het duel later nog eens terugkijken is een handige optie. Als eerste handbalclub in Nederland introduceert FIQAS-TV  een verslaggever die de wedstrijdbeelden live becommentarieert. Een experiment. Arno Maarse zal zaterdag tijdens het play-off duel in de Bloemhof  tegen Hurry Up achter de microfoon plaatsnemen.
 
“Dit is beslist een toegevoegde waarde en uniek in Nederland,” vertelt Peter van Klaveren, vanaf het begin betrokken bij FIQAS-TV, “ik liep al een tijdje met de gedachte de beelden van live-commentaar te voorzien, een belangrijk onderdeel wat nog ontbrak. Maar probeer maar eens iemand te vinden die de taak op zich wil nemen. Je moet goed van de tongriem gesneden zijn en verstand van handbal hebben.”
 
Oren naar
Van Klaveren heeft in het recente verleden als cameraman een paar keer samengewerkt met de voetbalsite ‘voetbalinaalsmeer.nl’ waaraan Arno Maarse  als verslaggever/commentator is verbonden. Van Klaveren: “Ik heb Arno  gepolst voor een soortgelijke rol bij de handbalduels en hij had er wel oren naar. Een enthousiaste jongen, erg sportminded. Handbalverslaggeving is geen gemakkelijke opgave. Arno heeft de handschoen opgepakt en neemt het heel serieus.”
 
Superuitdaging
Maarse: “Een superuitdaging. En heel spannend. Het zal best even wennen zijn. Het spel gaat zoveel sneller dan bij het voetbal, daar moet ik mij goed op instellen. En er wordt natuurlijk ook veel meer gescoord. Ik probeer zo goed mogelijk mijn huiswerk te doen. Spelers van FIQAS ken ik allemaal wel, verdiep mij nu voornamelijk in de selectie van JMS/Hurry Up en in een aantal wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld dat deze week bekend werd dat hun trainer Joop Fiege vertrekt naar Zwitserland. Dat neem ik natuurlijk mee in het verslag.  En de sterke rentree vorige week van FIQAS-speler Luuk Obbens, krijgt dat een vervolg?”
 
Professionalisering
Onder de handbalclubs in Nederland is FIQAS-TV toonaangevend. Kwalitatief de beste live-stream en innovatief. De wedstrijdklok is continu in beeld, strafminuten per speler (aflopend) zichtbaar, goed geluid en verschillende titelbalken (doelpuntenmakers)  worden getoond. “Het live-commentaar is weer een stap vooruit in de  professionalisering. Hiermee laten we andere verenigingen ver achter ons,” aldus Van Klaveren die een aantal jaren geleden  bij FIQAS  begon met het maken van wedstrijdsamenvattingen aangevuld met reacties van trainer en spelers.
 
“Dat was leuk werk maar heel tijdrovend. Veel montagewerk. Twee jaar geleden zijn we overgestapt op de live-stream en heb ik  passende software ontwikkeld en apparatuur aangeschaft om een kwalitatief goede productie te maken. Ook een visitiekaartje voor mijzelf. Zo heb ik dit seizoen de live-streams mogen verzorgen tijdens de final-four van de Bene-Leaque in de sporthal van OCI/LIONS”,  vertelt  de 'mediaman' van FIQAS Aalsmeer die werkt op vrijwillige basis en er veel eigen geld insteekt. “Ik doe het graag. Het is een erg leuke hobby, al gaat er wel steeds meer tijd inzitten. Een betrokken sponsor die wil bijspringen sla ik niet af.”
 
Donderdag 21 april halve bekerfinale in Panningen, 20.00 uur;  Targos Bevo-FIQAS Aalsmeer. Livesteeam: https://livestream.com/accounts/10205600
Zaterdag 23 april, Bloemhof 19.15 uur;  FIQAS Aalsmeer- JMS/Hurry Up, duel in de play-offs.  De thuisploeg moet winnen om een kleine kans te behouden op een finaleplaats voor de landstitel. De bezoekers kunnen zich evenmin puntenverlies veroorloven. Op voorhand dus veel spanning. Supporters van JMS/Hurry Up hebben een extra bus geregeld. RTV-Drenthe is aanwezig, evenals de NOS voor een radioverslag. Aalsmeer Vandaag maakt wedstrijdverslag met veel foto's.  Live-stream: https://www.youtube.com/user/hvaalsmeer
 
Foto boven: Peter Van Klaveren achter zijn 'regiekamer' (foto facebookpagina FIQAS)
Foto onder: Arno Maarse straks ook langs de lijn van het handbalveld (foto voetbalinaalsmeer.nl)

 

Eén reactie

  1. Hallo Peter
    Ik verzorg bij Bevo hc Panningen de Livestream. Zeker een toegevoegde waarde wat jullie doen. Kan niet live meekijken, maar zal zeker de herhaling zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin