Jeugd pakt hoofdrol bij derde landstitel op rij

Door: Klaas Leegwater. Op het moment dat het moest gebeurde het. Aalsmeer speelde tijdens de beslissende wedstrijd om de handbaltitel haar beste duel van het seizoen. In het derde en beslissende treffen in de ’the best of three’ in de snikhete Stadssporthal in Sittard tussen Lions en Aalsmeer kwam het beste bij de ploeg van Bert Bouwer naar boven. Met snel, technisch sterk, en gedreven handbal werd de tegen het eind van de wedstrijd uitgebluste thuisploeg met 28-24 op de knieën gedwongen, murw gespeeld door het jeugdig elan en frisheid bij de Aalsmeerders.  

Het betekent de twaalfde landstitel voor Aalsmeer, de derde op rij. Een knappe prestatie van de zwarthemden met de laatste jaren de gelouterde Bert Bouwer aan het roer. Bouwer, die na de zomer aan zijn vijfde seizoen begint bij de bloemendorpers en zaterdag de derde titel met zijn ploeg binnenhaalde, kneedde in de door corona warrig verlopen HandbalNL League zijn selectie richting het einde van het seizoen tot een geoliede machine waarbij de inbreng van jeugdspelers steeds frequenter en doelmatiger werd. 

Brute actie
De Aalsmeerse jeugd greep de macht in Sittard. Even ging er waarschijnlijk een schokgolf door het aanwezige plukje Aalsmeer-supporters op de tribune en de aanhang thuis op de bank toen sterkhouder en de altijd veel scorende Tim Bottinga na ruim een kwartier met rood naar de kleedkamer werd gestuurd na een brute actie met de elleboog op de kaak van Limburger Joris Baart, al dan niet op ongelukkige wijze. Daarnaast verdween vroeg in de wedstrijd middenopbouwer Pepijn Michielsen met een blessure naar de kant. 

Jeugdige uitblinkers
De belangrijke taken binnen de lijnen werden prima overgenomen door jongelingen Donny Vink (21) en Thomas Houtepen (18). Vink (tien goals) en Houtepen groeiden samen met doelman René de Knegt uit tot uitblinkers van de avond, al kan ook jeugdig hoekspeler Tobias Marx en de ervaren cirkelloper Samir Benghanem niet onvermeld blijven. Spijtig voor Aalsmeer dat de talentvolle  Houtepen (TV Cloppenburg) en Marx (opleiding piloot) hun laatste duel voor de landskampioen speelden. Wel betekent het doorstroming van nieuwe talenten bij het handbalbolwerk in Aalsmeer-Oost.

Rimpeltje
Het wegsturen van Bottinga bleek voor de Aalsmeerders niet meer dan een rimpeltje in de finalewedstrijd. De vanaf de start opgebouwde voorsprong tegen Lions, dat binnen twee weken opnieuw moeite had om op eigen bodem te excelleren en doelman Luuk Hoting lange tijd onder zijn normale niveau speelde, bleef gewoon in stand. Na de terechte 11-14 ruststand beet de thuisploeg in het tweede bedrijf zich regelmatig stuk op de Aalsmeerse verdediging, ook in overtal, met wederom goalie De Knegt als bijna onbreekbaar extra slot op de deur. Dichterbij dan twee treffers kwam Lions na de pauze nooit. 

Groots gevierd
De beslissing viel zes minuten voor tijd, niet eens zozeer omdat de marge door een uitmuntende actie van Houtepen werd verruimd naar vier goals (22-26), veel meer door de psychologisch klap die Lions te verduren kreeg omdat kort daarop De Knegt een strafworp van Ramos uit zijn doel ranselde en tien seconden later de 22-27 op het scorebord stond. Op dat moment was het duidelijk, dit ging Aalsmeer niet meer weggeven. De twaalfde landstitel was vijf minuten voor tijd binnen voor de bloemendorpers, hier en daar, ook binnen de lijnen, was al een feestje waarneembaar. Later op de avond in thuishaven Aalsmeer werd het ‘de derde op rij’ groots gevierd.

Bij terugkeer in Aalsmeer werd de kampioensploeg opgewacht door een trotse burgemeester Oude Kotte die het team van harte feliciteerde met de bijzondere prestatie. Komende donderdag om 18:00 uur worden spelers en staf traditiegetrouw in het zonnetje gezet op het gemeentehuis.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Bakkerij Vooges

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin