Door: Arjen Vos. Terwijl de junioren van handbalvereniging Aalsmeer hun training afwerkten op de recent aangelegde zandvelden, vond er voor de openslaande deuren van de Bloemhofkantine een feestelijke bijeenkomst plaats. Vrijdagmiddag werd naast de sporthal het Jack Stammespark officieel geopend.
Bij deze gelegenheid waren Kees en Sonja Stammes, respectievelijk broer en schoonzus van wijlen Jack Stammes, de eregasten. Het echtpaar uit Heiloo was zichtbaar verguld met het gegeven dat de naam van hun in 1993 overleden familielid naast het welbekende jeugdhandbaltoernooi ook blijft voortbestaan in het straatbeeld van Aalsmeer.
Verrassing
Dat het park zijn naam had gekregen, was best nog spannend geweest. De naam kwam met behulp van een publieksstemming tot stand en op de avond van de deadline stond voormalig molenaar Wiebe Koopstra nog bovenaan. “We zijn gaan slapen in de veronderstelling dat hij tweede werd. Dat vonden we al mooi maar toen we de volgende morgen op de website keken bleek tot onze verrassing dat Jack toch de meeste stemmen had gekregen,” zo liet schoonzus Sonja weten tijdens de feestelijke borrel. Mike van der Laarse, de onlangs abrupt opgestapte voorzitter van de vereniging, verklapte daarop dat hij op die slotavond in mei 2021 nog tal van mensen had gestimuleerd om op Jack te stemmen.
Jack met ‘CK’
“We hebben in die tijd nooit doorgehad dat hij zo belangrijk was voor deze vereniging. Hij was er ook nooit opschepperig over,” vervolgde broer Kees die zich wel verwondert over het feit dat de officiële naam Jack in Aalsmeer is veranderd in Jac zonder k. Bij het nog te realiseren naambord voor het park zou dat weer rechtgezet kunnen worden. “Onze dochter die hier vorig jaar als handbalster getraind heeft en toen ook geholpen heeft bij de organisatie van het Jack Stammestoernooi, vertelde ons dat het ‘echt een heel groot toernooi is’.” “Dat klopt,” beaamde Van der Laarse, “het is het grootste handbaltoernooi van Nederland.”
Het park dat met de knip van een lint werd geopend door burgemeester Oude Kotte, wethouder Bart Kabout en ESA-directeur Jules Broex, wordt gevormd door een openbare fitnessruimte, sportvelden van zowel zand als asfalt en een wandelpad dat langs de Machinewegtocht tot rond het zwanenwater loopt. Dat kan overigens pas worden afgemaakt als de rotonde bij de Machineweg en Middenweg klaar is.
Wie was Jack Stammes?
De geboren Texelaar Jack Stammes kwam via Schagen waar hij de Middelbare Landbouwschool had gevolgd terecht op het Proefstation voor de Bloemisterij waar hij zich bezig hield met allerlei soorten onderzoek. In Aalsmeer vond Jack als jonge twintiger onderdak bij diverse kostadressen waaronder het gezin van Gré en Wim Nederstigt die destijds in het Locatellihof woonden. “Wij hadden een grote zolder over waar hij alle ruimte had,” vertelt Gré, “Jack was een makkelijke kostganger. Hij ging vrijwel elke avond na het eten naar de handbal en deed alles voor die club. Vooral bij de jeugd. Hij heeft ongeveer een half jaar bij ons ingewoond. Toen zijn nieuwe huis klaar was verhuisde hij naar Geerland in Kudelstaart.”
Fanatiek
Wim herinnert zich dat hij in die tijd samen met Jack de hoveniersopleiding volgde. “Ik had een auto en hij niet dus reed hij met mij mee naar Amsterdam.” Beiden deelden de liefde voor de sport al was Wim meer van het voetbal. Opvallend is dat Jack bekend stond als goede trainer terwijl hijzelf niet op heel hoog niveau gehandbald heeft. Wim: “In Schagen speelde hij in de onderafdeling.” Dat is iets wat broer Kees kan beamen: “Jack speelde niet landelijk maar was als handballer wel heel fanatiek. Hij kwam wel eens kijken bij zijn handballende neefje en gaf dan zijn mening die hij in de ogen van de familie overigens niet altijd even tactisch overbracht.”
Fijne kneepjes
Eind jaren ’80 werd bij Jack de Ziekte van Kahler vastgesteld. Mike van der Laarse leerde Jack bij de club kennen toen hij al ziek was maar herinnert zich hem nog goed. “Jack ging altijd alle toernooien af op zoek naar talenten en zei dan: ‘als je echt wilt leren handballen dan moet je naar Aalsmeer komen dan leer ik je de fijne kneepjes’. Zo legde hij onder meer contact met grote spelers als Marco Beers, Claus Veerman en de gebroeders Fiege.”
‘Iets met lijnen’
Na vijf jaar ziek te zijn geweest overleed Jack op 48-jarige in het voorjaar van 1993 in zijn Kudelstaartse huis. Jack, die altijd vrijgezel was geweest, liet een bedrag na voor de handbalvereniging waarmee tien jaar lang een jeugdhandbaltoernooi georganiseerd kon worden. “We dachten dat het na die tien jaar wel op zou houden maar vinden het heel erg mooi dat het toernooi na ruim dertig jaar nog altijd bestaat,” aldus schoonzus Sonja, “en we horen dat zijn trainingsmethoden nog altijd worden gebruikt. Welke dat precies zijn weet ik niet maar het heeft volgens kenners iets met lijnen te maken.”
(Foto’s: Arjen Vos)