Imke Brommer droomt van de Olympische Spelen

Heel Nederland was in de  ban van de schaatsers in Sotsji. We hebben met z’n allen genoten van de prestaties van ‘onze’ helden. “Over vier jaar wil ik ook meedoen aan de Olympische Winterspelen”. Dat is de ambitieuze droom van de 16-jarige Imke Brommer uit Kudelstaart. Het schaatstalent van IJsclub VZOD gaat er alles aan doen om naar Zuid-Korea te kunnen. Er is nog een zeer lange weg te gaan, maar wie weet rijdt er in 2018 wel een echte Kudelstaartse mee met de Spelen. Bob de Jong mocht dan jaren wel haar buurtgenoot zijn geweest, hij woont nu niet meer in het dorp.

Toen Imke vijf jaar oud was stond ze voor het eerst op de schaats. “Mijn moeder gaf training aan de jeugd en ik mocht meedoen,” vertelt de schaatsster. In tegenstelling tot de rest van haar familie kreeg zij de schaatskoorts niet te pakken. “Mijn oudste zus Myrthe heeft ook een mooie schaatscarrière achter de rug en had talent. Maar mede door blessures is ze hiermee gestopt.”

Voetbal en tennis
Imke’s grootste hobby was voetbal en hierin was ze zeer bedreven. “Eerst heb ik in meidenteams gespeeld bij RKDES en later mocht ik ook met de jongens meedoen. En via de KNVB werd ik geselecteerd voor het KNVB districtselftal.” Samen met haar vriendin Mandy heeft ze hier leuke tijden beleefd. Ook tenniste Imke vaak en sloeg een aardig balletje als jeugdlid. Schaatsen deed ze voor de lol.

Toen ze twaalf was begon Imke met skeeleren en wielrennen en merkte ze dat ze steeds betere tijden ging rijden bij het schaatsen. Ze begon het ook leuker te vinden en moest toen keuzes gaan maken. “Om serieus mee te kunnen doen in de schaatstop moest ik meer gaan trainen. Ik ben toen gestopt met de voetbal en tennis nog maar weinig. Dit was niet meer te combineren met de schaatstrainingen en mijn school.”

Van clubkampioenschappen naar NK’s
De laatste jaren schaatst Imke het ene clubrecord na het andere en wordt vaak clubkampioen. Waar haar zus Myrthe de records op de korte afstanden, 100, 300 en 500 meter op haar naam heeft staan, is Imke steeds de sterkste op de 1000, 1500, 3000 meter. Ze blijft zich steeds maar verbeteren en kijkt niet meer op van PR’s (persoonlijke records). “Ik merk dat ik vooral dit laatste seizoen enorm ben gegroeid. Mijn doel is natuurlijk om die progressie vast te blijven houden.”

Vorig jaar had Imke haar eerste nationale wedstrijd te pakken met het NK kortebaan op natuurijs. Dit jaar volgden er meer en mocht ze op verschillende Nederlandse Kampioenschappen uitkomen. De eerste in rij was het NK Supersprint waar ze op de afstanden 100 en 300 meter uitkwam. Met PR’s werd ze vijftiende op het eindklassement. Begin februari reed Imke op het NK Allround in Tilburg en daar behaalde ze als eerstejaars B-junior een mooi vijfde plaats op de 1000 meter.

Dit weekend schaatst Imke in Enschede het NK Sprint waar ze op de 500 en 1000 meter uitkomt.
En het volgende weekend doet ze mee aan de Viking Race, een internationale wedstrijd in Heereveen.  Daarna is het schaatsseizoen afgelopen. “Maar ik blijf natuurlijk wel trainen. Ook skeeleren, fietsen en bostrainingen.”

Sponsors
Sinds vorige voorjaar schaatst de Kudelstaartse bij het Challenge Team voor Junioren. Ze traint nu op maandag, soms op dinsdag, woensdag en donderdag. En deze winter had ze op zaterdag en zondag vaak wedstrijden. Is dit niet lastig te combineren met haar school? “Soms is het best lastig. Ik zit in de vierde van de HAVO op het Alkwin College en heb veel huiswerk. Gelukkig krijg ik wel vrij als ik een belangrijke wedstrijd moet rijden op een vrijdag.”

In het gezin Brommer weten ze wat het is om te sporten en ze steunen Imke dan ook voor 100% bij het opbouwen van een serieuze schaatscarrière. “Het schaatsen kost best veel geld. Je moet goede materialen hebben en je rijdt van hot naar her. Gelukkig helpen mijn ouders hier heel veel bij.” Om een en ander te bekostigen heeft Imke een aantal, veelal, lokale sponsors gevonden. Dit hoopt ze volgend jaar uit te kunnen bouwen.

Imke Brommer volgen? Kijk dan op haar website

Foto's Arjen Vos en Schaatsfoto's. 

2 reacties

  1. Het talent van Stg. VZOD! De grootste en leukste stg. van de regio!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin