FIQAS gaat na winst in Volendam voor de ‘dubbel’

Negen jaar nadat de handballers van Aalsmeer voor het laatst de landstitel veroverden gaat de ploeg in het eerste seizoen onder leiding van de gelouterde trainer Bert Bouwer weer op voor het landskampioenschap. Zaterdagavond versloeg FIQAS in de strijd voor een plek in de 'best of three' in een spijkerhard duel het taaie KRAS Volendam met 22-24. Tegenstander in de finaleduels om de titel is het Limburge OCI Lions. De Aalsmeerders beginnen op 19 mei met een thuiswedstrijd in de Bloemhof. Maar aanstaande donderdag eerst nog de bekerfinale in Almere.Na het laatste fluitsignaal in de volgepakte warme sporthal Opperdam en de buit na geen goede maar wel bloedstollende en conditioneel zware handbalwedstrijd binnen was voor FIQAS, liet Bert Bouwer zijn feestende spelers snel alleen. Met grote passen beende de oefenmeester zich naar de andere kant van de zaal waar hij uitbundig in de wijd gespreide armen viel van voorzitter Mike van der Laarse, met de trommelstokken nog in de hand, en bestuurslid Marius Dekker. De trainer leek door emoties overmand.

Gemist

“Dit succes doet heel veel met mij. Na jaren expertise te hebben opgedaan in het buitenland en bij het nationaal damesteam heb ik in Aalsmeer eindelijk een club gevonden die daar gebruik van wil maken, naar je wil luisteren en er iets mee wil doen. Dat heb ik de laatste jaren bij de handbalbond en bij clubs gemist. Daarom vind ik wat vanavond is gebeurd zo mooi. We zijn goed bezig, dertig uur meer trainen betaalt zich uit”, vertelde Bouwer na afloop tegen de media.

Zenuwen

Plaatsing voor de finaleduels zag er na veertig minuten handbal nog somber uit voor de zwarthemden. Na een wervelende wedstrijdstart, de bezoekers stonden na ruim tien minuten op een verdiende 3-6 voorsprong, kwam de klad er behoorlijk in bij FIQAS. Opeens verkrampte het spel, veel fouten in opbouw en verdediging, veel gemiste kansen, plotseling leken de zenuwen toe te slaan bij de Aalsmeerders. “We gaan hier dik winnen, dat gevoel heb ik echt. Zeker als ze de spanning onder controle hebben,” voorspelde preses Van der Laarse een half uur voor aanvang.

Impasse

Maar na een kwartier liepen de bezoekers hard achter de feiten aan. Het draaide plotseling voor geen meter meer bij de formatie van Bouwer die zag hoe zijn team een periode van zestien minuten niet tot score wist te komen. Uitzonderlijk in het handbal en dat vertelde veel over de impasse waarin FIQAS op dat moment verkeerde. Volendam, dat zeker eveneens niet sterk acteerde, draaide de rollen drastisch om. Van 3-6 stond er vijf minuten voor rust ineens 9-7 op het scorebord.

Andere spelers

Een time-out van Bouwer was logisch geweest om binnen zijn ploeg orde op zaken te stellen. De oefenmeester hield zijn kruid echter droog tot de rust (11-9) om vervolgens in de tweede helft enkele andere spelers binnen de lijnen te brengen. Marco Verbeij kwam onder de lat, Quinten Ouderland verving linkerhoekspeler Nils Dekker en ook Lars Kooij en Niels de Jong kregen speelminuten.In eerste instantie hadden de wisselingen bij FIQAS nog weinig effect. Volendam liep verder weg, mede door een gemiste strafworp van Robin Boomhouwer die aan de rechterkant niet goed in de wedstrijd zat. Bij 15-11 in de 40e minuut leek de wanhoop er bij de Aalsmeerders langzaamaan in te sluipen, terwijl de thuisclub in een goede flow raakte.

Verbeij uitstekend

In het laatste kwartier kantelde het duel beetje bij beetje. Remco van Dam, die in Volendam zeker niet zijn beste wedstrijd van dit seizoen afwerkte, gooide twee strafworpen in de touwen en aan de andere kant verrichtte Verbeij enkele uitstekende reddingen. Bij 17-15 nam de omslag vastere vorm aan. Wai Wong, goed in vorm de laatste weken en bezig met zijn laatste seizoen in de hoofdmacht (blessures), scoorde zijn tweede en derde goal van de avond en ook Rob Jansen was een paar keer met zijn 'harde linker' succesvol.

Minpuntje

Van Dam verzuimde op 19-18 uit een strafworp de gelijkmaker op het bord te zetten, het was de derde gemiste penalty van de bezoekers. Het blijft een minpuntje dit seizoen in de selectie van Bouwer, er worden teveel strafworpen onbenut gelaten. Gelukkig voor iedereen in het Aalsmeer-kamp nam Tim Bottinga de taak vanaf zeven meter over. In de laatste vijf minuten kon de FIQAS-speler driemaal vrij raak gooien na overtredingen op cirkelloper Samir Benghanem.

Tong op de schoenen

Het leidde de handballers uit Aalsmeer, in een wedstrijd die bol stond van de spanning en de uitgedeelde tijdstraffen, naar de moeizame overwinning. In de slotfase toonde FIQAS meer longinhoud, bij de thuisclub reikte de tong tot aan de schoenen. En op het moment dat Benghanem de 21-23 liet aantekenen was het gebeurd met de weerstand van de gastheren. En op de tribune overstemde het geschreeuw uit de kelen van het meegereisde legioen, opgehitst door het met trommels uitgeruste duo Van der Laarse/Dekker, eindelijk het gejoel van het thuispubliek.Uitslag: 22-24, FIQAS naar de 'best of three'. Omdat Lions de laatste wedstrijd van BEVO verloor is de ploeg van Bouwer als eerste geëindigd in de play-offs. Het eerste finaleduel is daarom in Aalsmeer op 19 mei. En als er een derde duel nodig mocht zijn, zal die ultieme finale ook in Aalsmeer plaatsvinden.

Aanstaande donderdagmiddag is er eerst de Bekerfinale in Almere, tegenstander is BEVO. FIQAS gaat voor de dubbel.

Klik hier voor een videofragment

Tekst Klaas Leegwater, foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Auto De Meer

(advertentie)

Eén reactie

  1. Correctie:
    Eerste finaleduel op 19 mei wordt niet gespeeld in Aalsmeer maar in Sittard. Eindstand BENE-League is leidend ipv stand play-offs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin