Behendig Tongeren weerstaat stormlopen FIQAS

Tot vier keer toe kwam FIQAS Aalsmeer op één luttel puntje van United HC Tongeren. Goed vier minuten voor het eindsignaal zelfs nog. Maar de gelijkmaker, en misschien meer, zat er niet in. In een vooral na rust sprankelend duel in de BeNe Legue verloor Aalsmeer vanavond met 25-28 van de Belgische topploeg.

De bomvolle, meelevende Bloemhof wilde hun helden naar de winst schreeuwen, maar dat mocht niet baten. Hoe furieus de Aalsmeerse handballers in de tweede helft ook streden, de behendige, snelle Belgen hielden stand. Zodra ze leken te breken, rechtten ze hun rug weer, en dat bleek voldoende.

Zwakke start
Trainer-coach René Romeijn wist precies waar de nederlaag aan te wijten was. “In de eerste tien minuten lieten we ons de kaas van het brood eten,” keek hij na afloop terug. Na de openingsgoal van Remco van Dam, uitblinker aan Aalsmeers kant, sneed Tongeren aan alle kanten door de defensie heen en kwam het in een mum van tijd op 1-5. Zou de avond op een bittere teleurstelling uitlopen?

Natuurlijk, FIQAS had twee dagen eerder een zware inhaalwedstrijd gespeeld (33-26 verlies tegen Bevo). Verder miste het enkele topspelers, zoals spelverdeler Wai Wong (nog twee maanden uit de running wegens een zware schouderblessure) en Samir Benghanem. “Maar dat mag geen excuus zijn,” vond Romeijn.

Slordige schoten
Het waren de spelers die op het veld stonden die het lieten liggen. Bijna elke aanval van Tongeren was raak, terwijl veel Aalsmeerse aanvallen strandden. De keeper van Tongeren hield veel tegen, maar er werd ook erg slordig geschoten. Toen het na ruim twintig minuten 4-10 stond was het publiek stil geworden. Alleen de onvermoeibare Belgische trommelaars lieten zich de hele tijd horen, in één lange roffel. Toch gaven de Aalsmeerse handballers niet op – dáár lag het niet aan.

FIQAS mocht blij zijn dat de achterstand bij de rust slechts 10-13 was. Keeper Gaby Birjanovu, die zijn dag niet had, werd na de pauze vervangen door Mark Kooij, die een penalty stopte en knappe reddingen verrichtte.

De tiende treffer werd koelbloedig gemaakt door Lars van Wijk, die al eerder apart en met succes het veld was ingekomen voor het verzilveren van een strafworp. Na rust hanteerde Tongeren een soortgelijke truc op een cruciaal moment, bij 18-21. Aalsmeer móést toeslaan en haalde Van Wijk weer van stal, terwijl de Belgen opeens de reservekeeper in het doel zetten. De verraste Van Wijk miste.

Remco van Dam topper
In de tweede helft steeg Van Dam tot grote hoogte. Uit vele posities links en in het midden maakte hij de prachtigste goals. De mooiste was een vlieger hoog boven de Belgische verdediging uit, na schitterend aangeven van Robin Boomhouwer, die ook sterk acteerde. Pech was dat het echte gevaar voornamelijk van Van Dam kwam, die dan ook steeds werd opgezocht door zijn ploeggenoten.

In het begin van de tweede helft zat Tongeren nog op rozen. Pas na 13-18 slopen de Aalsmeerders, die creatiever gingen spelen, naderbij. Na vier goals op rij stond het plotseling 17-18. Een gelijke stand in het enerverende duel hing na tien minuten in de lucht.

Knappe inhaalrace
Maar na een kwartier had Tongeren met snelle, doeltreffende uitvallen de plooien weer gladgestreken (18-22). FIQAS was evenwel beslist niet van plan op te geven. Weer begon er, ook in ondertal, een inhaalrace die de Aalsmeerders na 22 minuten op 22-23 bracht. Onder de goals een typisch Lübbert-balletje (hij maakte nummer 20), sloom maar o zo dodelijk.

Opnieuw zetten de Belgen, die na vanavond koploper (10 punten) zijn in de BeNe League, de zaak recht door onmiddellijk tegen te scoren, 22-24. Nadat Boomhouwer en Lübbert hun schoten zagen mislukken, was het de kleine rechtshalf die heel Aalsmeer toch weer hoop gaf: 23-24. De klok gaf nog ruim vier speelminuten aan.

Veertig seconden later was de marge weer twee goals. En toen een actie van Van Dam mislukte, gaf het Belgische team de genadeklap, 23-26. Remco van Dam revancheerde zich nog wel met een fraaie treffer twee minuten voor tijd, maar de Belgen gaven de winst niet meer uit handen.

Vol power erin
Het harde maar sportieve duel eindigde met het verschil dat bij de rust al bereikt was, drie goals: 25-28. Volgens trainer Romeijn hadden de ploegen de toeschouwers een topduel voorgeschoteld. “Iedereen van ons heeft geknokt en na rust zijn we er vol power in gegaan.” Net voor de eindstreep gestrand, dat wel.

Zit René Romeijn in zak en as? Nee hoor. Er zit volgens hem voor FIQAS Aalsmeer (zevende in de competitiestand met 5 punten) best nog het nodige in het vat in de komende drie thuisduels. Die zijn achtereenvolgens tegen Achilles Bocholt (komende zaterdag om 19.15 uur), Lions en Volendam.

Treffers FIQAS Aalsmeer: Remco van Dam en Robin Boomhouwer 7, Tim Bottinga 4, Frank Lübbert, Rodrigo Huttinga en Lars van Wijk 2, Bas Troost 1.

Foto's: impressie van vanavond van Aalsmeer-Tongeren; van boven naar beneden Rodrigo Huttinga in actie, Remco van Dam, de keeper van Tongeren, Dustin Ligthart, Robin Boomhouwer en Tongeren in de aanval. (foto's Jaap Maars)