Wonen is een recht

(Beeld: woonopstand.nl)

Iedereen verdient het om te wonen op een plek waar je je thuis voelt, ook in Aalsmeer. Maar voor veel mensen is dat onbereikbaar geworden. Landelijk is er een enorm tekort aan woningen, ruim 300.000 te weinig. Jarenlang waaide er een neoliberale wind en de gedachte was dat de markt het maar moest oplossen. Sociale woningbouw werd gezien als een uitwas van de verzorgingsstaat en er moest zo weinig mogelijk van overblijven. Stef Blok van de VVD struinde de buitenlandse vastgoedbeurzen af om huizen van de Nederlandse woningcorporaties aan de man te brengen. Een verhuurdersheffing, opgelegd aan woningcorporaties, bemoeilijkte hun functioneren en trof ook nog eens de huurders met de laagste inkomens. Voor speculanten brak er een gouden tijd aan.

Niet voor mensen die een woning nodig hadden om in te wonen. De huren schoten omhoog, lonen stagneerden en een betaalbare woning lag steeds minder binnen het bereik. Jongeren, starters en ook gezinnen werden de dupe. Dat kan zo niet langer dat moet anders. Op 16 maart kun jij, bij de gemeenteraadsverkiezingen, het verschil maken. Kies jij dan voor het recht op een betaalbare woning of voor het in stand houden van de huidige woningspeculatie? Jouw stem maakt het verschil! Daarmee kan de PvdA jou hier in Aalsmeer aan een woning helpen. We willen dat als volgt doen:

1- Meer betaalbare sociale huur- en koopwoningen bouwen
De woningen die momenteel worden gebouwd en de betaalbare woningen die er waren, zijn nu voor de meeste mensen, zeker voor jongeren, veel te duur. Sinds 2013 zijn de woningprijzen namelijk geëxplodeerd. Kostte een koopwoning aan het begin van dat jaar gemiddeld zo’n 235.000 euro, in begin 2021 was dat opgelopen tot 360.000 euro. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning ligt nog wat hoger, ruim vier ton. De enige manier om zoveel mogelijk mensen aan een woning te helpen is dan ook het verhogen van het percentage sociale woningbouw van 25 procent naar 40 procent.

2- Woningen voor doelgroep behouden
Woningen die een tiental jaar geleden nog met een starterslening voor 150.000 euro te koop waren, worden nu in Aalsmeer te koop aangeboden voor 320.000 euro. Dat is makkelijk verdiend ten koste van het geld van de gemeenschap. Dat wil de PvdA voorkomen en dat kan door het oprichten van een fonds dat sociale koopwoningen bouwt. Wanneer een bewoner verhuist, koopt het fonds de woning terug voor het aankoopbedrag plus inflatie. Mensen bouwen dan vermogen op door de hypotheek af te lossen, niet door de overwaarde te cashen. Op deze manier schermen we het sociale koopsegment af van beleggers en gaan we rechtmatig om met publiek geld.

3- Huurprijs koppelen aan kwaliteit en een maximum
De huren van recent gerealiseerde appartementen in de vrije sector in het centrum van Aalsmeer schieten door het dak, 1000 tot 1300 euro voor een woning van 50 tot 60 m2. Geen doen voor mensen met een normaal inkomen. Landelijk wil de PvdA op alle huurwoningen een puntenstelsel toepassen . De huurprijs is dan gekoppeld aan de kwaliteit en er geldt een maximale huurprijs.

4- Zelfbewoningsplicht
Wonen is een recht, geen verdienmodel. Het komt nu regelmatig voor dat woningen worden opgekocht en voor een goede prijs door worden verhuurd. De PvdA wil dat voorkomen en een zogenaamde opkoopbescherming invoeren. Wie een huis koopt, moet er ook gaan wonen.

5 – Leegstand tegengaan
Met een leegstandsverordening willen we voorkomen dat speculanten woningen leeg laten staan.

6 – Woningen voor alle leeftijdsgroepen
Of je nu jong bent of oud, veel contact wilt met de buren of meer op jezelf wilt zijn, voorzieningen en binnen- en buitenruimte al of niet wilt delen, een ieder heeft recht op een woning. De PvdA wil dat er voor alle groepen voldoende woningen zijn. Bewonersinitiatieven, zoals knarrenhofjes, wooncoöperaties, Tiny Houses en ook wonen op het water, worden door de PvdA ondersteund.

7- Grip op gemeentegrond en bouwplicht
Te vaak zien we dat speculanten grond aankopen en in afwachting van de waardestijging er niets mee doen. Om te kunnen sturen op de bouw van betaalbare woningen moet de gemeente zo nodig een bouwplicht in kunnen voeren.

Samen kunnen we in Aalsmeer het verschil maken en de woningnood keren, stem sociaal, kies PvdA voor een Liever Aalsmeer.

Meer weten? Kijk op aalsmeer.pvda.nl of facebook.com/PvdAAalsmeer
Of kom langs bij onze rode bakfiets, dan trakteren wij op warme choco,
Zaterdag 26 februari tussen 11:00 en 13:00 uur in het winkelcentrum van Kudelstaart
Zaterdag 5 maart tussen 11:00 en 13:00 uur op het Poldermeesterplein in Nieuw Oosteinde
Zaterdag 12 maart tussen 11:00 en 13:00 uur op het Praamplein in het Dorp

(Deze publicatie is aangeleverd door de lokale PvdA in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen)

Lees vorig bericht

Christiani gaat elke vrijdag los

Lees volgend bericht

Column: ‘ONE de musical’


1 Reactie

  • de uitspraak in de tekst ” DAT ALS WIJ OP P.v.d.A AALSMEER STEMMEN” mijn kleinkinderen aan een huis geholpen worden.

    Wanneer ??????? graag hierop antwoord.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *