Wispelturige Judith Keessen flirt met AA

Judith Keessen en Willem Kikkert (Foto archief AV)

Door Joop Kok en Arjen Vos. Afgelopen zondag kwam het hoge woord eruit. Judith Keessen stapt uit de fractie van D66 en gaat als zelfstandig raadslid verder. Enkele dagen later blijkt dat Keessen mogelijk de overstap maakt naar AA.

In het door de redactie weergegeven persbericht van het vertrek van Judith Keessen geeft ze voor haar vertrek uit D66 het volgende argument: “Blijven zou voelen als zelfverloochening, de landelijke koers, met name wat betreft het Schipholbeleid, druist in tegen mijn normen en waarden.” Bij navraag geeft ze aan dat ze zich ook niet kan vinden in de opstelling van D66 richting de boeren. Haar idee over de politieke opstelling van D66 bleek niet te kloppen met het beeld dat ze had van 25 jaar geleden.

Landelijk geluid
Als we haar op de man af vragen naar haar beweegredenen geeft ze meerdere keren aan dat ze dicht bij zichzelf wil blijven en wil staan voor de inwoners die op haar gestemd hebben. “Ik vind het moeilijk een verhaal te moeten verdedigen waar ik niet achter sta. Ik ben in het verleden ook lid geweest van D66 maar het is niet meer de partij die ik dacht dat het was. Daar heb ik me in vergist. Ik ben in Den Haag geweest waar me verteld werd dat ik in Aalsmeer het landelijk geluid van de partij moet laten horen. Dat botst met mijn gevoel dat je als volksvertegenwoordiger moet luisteren naar het volk. Ik heb zoveel contact met mensen in Aalsmeer over het Schipholbeleid en dan zou ik het partijstandpunt moeten uitleggen. Dat kan ik niet. In de stille coronatijd heb ik er veel over nagedacht en mijn beslissing genomen.”

Geen onmin
Haar worsteling besprak ze zoals ze zelf zegt met ‘diverse mensen’ in haar omgeving. Fractiegenoot Willem Kikkert zat daar vreemd genoeg niet bij. Hij hoorde ook pas vlak voor het weekend dat Judith op zou zeggen. De fractievoorzitter wil er niet veel over kwijt. Hij belooft dat er namens de partij een schriftelijke verklaring komt. Judith ontkent dat er sprake was van onmin in de fractie: “Ik heb Willem heel hoog staan en heb een goede verstandhouding met hem. Hij is een D66’er in hart en nieren.”

Wispelturig
Haar wispelturige geschiedenis in de lokale politiek begon bij het CDA waar ze op verzoek van Ad Verburg lid van werd. Het duurde echter niet lang voor ze overstapte naar AB waar ze aangaf dat ze de raad in wilde. Die garantie kon men haar, evenmin als het CDA, niet geven. Haar volgende keus werd D66. Als nummer drie op de lijst behaalde ze 112 stemmen, 23 stemmen meer dan Willem Kikkert als nummer twee.

Flirtgedrag
Over waarden en normen spreken en tegelijkertijd zo makkelijk van partij wisselen roept het beeld op van naïef en opportunistisch gedrag. Niet bepaald het beeld van geloofwaardigheid. Trouwens, haar ‘flirtgedrag’ is nog niet ten einde. In het persbericht geeft ze aan dat ze na twee jaar kiest voor een zelfstandig raadslidmaatschap. In werkelijkheid en daar komt ze ook rond voor uit, heeft ze zowel gesprekken gevoerd met Jelle Buisma van de PvdA als met Absoluut Aalsmeer. “In je eentje is het best lastig,” geeft ze aan als argument. Maar waarom heeft ze dat niet eerst uitgezocht en besproken voordat ze met haar verklaring kwam? “Achteraf kan alles altijd anders…”

Dick Kuin bevestigt haar woorden en geeft aan dat het bestuur en de fractie in overleg gaat over wat ze met dat verzoek gaan doen.

Machtsverhouding
Een interessant gegeven, wanneer Judith aanschuift bij AA versterkt ze daarmee de machtsverhouding van AA ten koste van het blok PvdA, GroenLinks en D66. Onderling hebben deze partijen afspraken gemaakt en dankt wethouder Wilma Alink met name daar haar positie aan, maar door deze verschuiving zou AA meer ruimte en macht kunnen opeisen. Of dit gegeven in de bespreking bij AA ook mee zal spelen blijft voorlopig nog een vraag.

Willem Kikkert van D66 en Dick Kuin van AA hebben inmiddels overlegd, maar willen nog niet op de zaak vooruitlopen. We houden u op de hoogte.

Foto’s archief AV

 

3 reacties

  1. Op 10 september 2018 schreef ik het volgende, naar aanleiding rondom de debatten over Huisvestiging Arbeidsmigranten: “Nogmaals de betrokkenheid van de plaatselijke politiek en met name VVD, D66, GroenLinks geeft de burger letterlijk goede moed”
    Nog steeds zijn wij als bewoners de fractie van D66 dankbaar voor hun actieve rol in dit dossier.
    En het blijkt geen 1 dagsvlinder te zijn.

  2. Goeie journalistiek. Niet zomaar vermelden wat er gebeurt, maar ‘erachteraan gaan’ en onderzoeken hoe het zit. Opportunisme en populisme: de zelfkant van de politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel