‘Wijziging jongerenwerk had zorgvuldiger gemogen’

Hoe ga je als gemeente om met jongeren? En wat is de beste manier om het jongerenwerk te organiseren? Wat in de ene gemeente goed werkt kan in de andere totaal niet aan slaan. Eerder dit jaar ontstond commotie over het afblazen van het Bruggenfestival omdat de jeugd te weinig 'klik' had met de nieuwe jeugdwerkers. AalsmeerVandaag zocht Gertjan van der Hoeven, wethouder van Jeugd en Gezin, op en ondervroeg hem over het jeugdwerk in Aalsmeer. 
 
[Jan Daalman] Het jongerenwerk in Aalsmeer is in beweging. Het nog niet zo lang geopende honk 'De Keet' in Oost loopt succesvol en is nu drie avonden per week open. Tegelijkertijd gaat er het door jongeren georganiseerde Bruggenfestival dit jaar echter niet door. Jongerencentrum N201 wordt weer ingehuurd als inloop en voor alcoholvrije activiteiten en in Kudelstaart krijgt het jongerenwerk en daarmee de jongeren eindelijk een nieuw onderkomen in het voormalige gebouwtje van de bibliotheek aan de Graaf Willemlaan. Dan zijn er nog een paar Jongerenontmoetingsplekken (JOP’s) en de spontane pop up hangplekken.
 
Rauw op het dak
De grootste verandering is echter wel de aanstelling van vier nieuwe jongerenwerkers van DOCK. Een organisatie met veel ervaring in de grote steden. Vooral deze keuze viel velen rauw op het dak.
Met de omschakeling zijn een aantal vertrouwde gezichten uit het Aalsmeerse jongerenwerk weggevallen. Jongerenwerkers die, zo blijkt uit de woorden van jongerenwethouder Gertjan van der Hoeven, lang bezig zijn geweest om het stukgemaakte vertrouwen met de gemeente te herstellen. Hij geeft tegelijkertijd toe “dat de manier waarop de wijziging is aangepakt voor onrust heeft gezorgd en op z’n minst wat zorgvuldiger had gemogen.”
 
Eigen kracht
“Deze jongerenwerkers zijn de eerste jaren vooral aan het repareren geweest. Met hun vertrek is er inderdaad een hoop kennis weggegaan. Ik had ze graag via DOCK willen inzetten, omdat DOCK een filosofie heeft die goed past bij onze uitgangspunten, namelijk om jongeren vooral vanuit hun eigen kracht in te zetten. Ik denk ook dat het veld er aan toe is om die stap te maken, maar DOCK en de jongerenwerkers zijn er niet uitgekomen. Met één, Marco de Haan, is het wel gelukt,” aldus Van der Hoeven.
 
Volgens de wethouder had dat vooral te maken met het ZZP-bestaan van de ‘oude’ jongerenwerkers en de CAO afspraken die bij DOCK gelden. Het heeft de gemeente in elk geval geld opgeleverd om het aantal uren binnen het tienerwerk te verdubbelen. Wel geeft hij nog toe dat de overgang vooral voor jongeren een ‘cold turkey’ overgang is geweest die beter gepland had gemoeten.
 
Nieuw onderkomen
Dat de ‘oude’ jongerenwerkers gemist worden blijkt wel uit reacties in verschillende media. Het niet doorgaan van het Bruggenfestival wordt er bijvoorbeeld aan toe geschreven. De wethouder wil er niet zo veel over kwijt behalve dan de boodschap dat hij het niet verstandig vindt om via de media dit soort zaken te spreken. Sterker nog, hij hoopt dat er binnenkort toch weer een Bruggenfestival van de lopende band rolt. Eigen initiatief en verantwoordelijkheid met begeleiding van jongerenwerkers is wat hem betreft de sleutel. Zo zijn op dit moment jongeren uit Kudelstaart bezig om tekeningen te maken voor hun nieuwe onderkomen in het gebouwtje van de Bieb. Het grijze noodgebouw dat er al dertig jaar vlak naast staat wordt gesloopt.
 
Geen tuig
Een buurtbewoner is er blij mee: “De jongeren uit onze buurt zijn geen tuig. Echt niet, ze zijn jong en willen gewoon wat reuring. Ik ben blij voor ze en hoop dat op de plek van dat noodgebouw een trapveldje komt. De gemeente moet het natuurlijk wel allemaal goed begeleiden.” Laat dat nu net de rol zijn die de wethouder namens de gemeente wil spelen. “Ik wil een overheid vertegenwoordigen die betrouwbaar en voorspelbaar is en die een solide basis biedt. Ik hoop dat we over een paar jaar kunnen zeggen dat we het vertrouwen met de jeugd hebben hersteld en dat we stapjes hebben gemaakt die leiden tot veel door jongeren georganiseerde activiteiten.”
 
Budget
Het jongerenwerk, dat deel uitmaakt van het Jeugd- en Gezinsbeleid van de gemeente, heeft niet te kampen met bezuinigingen. Voor het beheer, het jongerenwerk, de inlopen, het tienerwerk en voor de jeugddisco’s in N201 is in totaal 5,5 ton aan euro’s beschikbaar. Dat geld mag niet gebruikt worden voor de gezelligheid. Daar is Van der Hoeven heel duidelijk over.
 
Individueel begeleiden
”Ouders en jongeren samen hebben zelf primair de verantwoordelijkheid voor hun eigen hebben en houden. Maar ook in Aalsmeer hebben we jongeren die ongewild in de problemen komen. Jongeren die behoefte hebben aan een gesprek met bijvoorbeeld een jongerenwerker. Van die jongeren hebben we er best veel. Die kunnen we eventueel ook individueel begeleiden. De problemen die we hier hebben zoals alcohol, drugs en criminaliteit zijn niet zoveel anders als die in de steden. We proberen het gewoon op maat en op vragen uit de buurt aan te pakken. Waar het om gaat is dat jongeren in Aalsmeer het vertrouwen hebben dat er afspraken zijn te maken en dat die jongeren die dat nodig hebben dat beetje extra hulp ook krijgen,” besluit de wethouder Jeugd.
 
Foto's (boven) Bruggenfestival Aalsmeer-Oost, de jongerenwerkers van Dock met in het midden Marco de Haan, wethouder Van der Hoeven. Foto's archief AV.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin