Wethouder: ‘Half november is kwaliteit groenonderhoud op orde’

Onkruid overwoekert geparkeerde motor in de Copernicusstraat

Door: Klaas Leegwater. Kijk uit je raam of zet twee stappen buiten de deur en het valt meteen op; de staat van het openbaar groen in Aalsmeer en Kudelstaart. Veel onkruid, op sommige plekken wel een meter hoog, overwoekert plantsoenen en perken. Brandnetels, distels, het beruchte zevenblad met zijn lange wortels, de al even hardnekkige Japanse duizendknoop of ander ‘verkeerd’ groen. En ook tegen de muren van gebouwen grenzend aan openbare plekken krijgt het onkruid en wildgroei soms vrij spel.  

Niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst wordt er geklaagd over zoveel achterstallig onderhoud. Ankie Harte (CDA) vroeg vorige week in de raadsvergadering opheldering aan verantwoordelijk wethouder Wilma Alink-Scheltema. “Aalsmeer profileert zich als bloemendorp, maar iedereen die onze gemeente binnenkomt wordt geconfronteerd met de slechte staat van onderhoud van het openbaar groen. Dit is beslist geen visitekaartje. Wie controleert de uitvoering, en kan er op korte termijn een inhaalslag worden uitgevoerd?”, aldus Harte in het vragenkwartier.

Natte zomer
Wethouder Wilma Alink-Scheltema (D66) herkende het beeld dat Harte schetste en benoemde twee oorzaken. “Het voorjaar was heel warm, gevolgd door veel regen in de zomer. Dat levert veel onkruid op. Daarnaast heeft Meerlanden een capaciteitsprobleem, dat maakte het groenonderhoud lastig. Meerlanden is bezig met een inhaalslag, we hopen dat half november overal de kwaliteit op orde is. Zo niet hoor ik het graag, dan kom ik er op terug.”

Ernst Buskermolen, gecertificeerd hovenier aan de Aalsmeerderweg, beaamt dat de natte zomermaand juli en voor een deel augustus een van de oorzaken is dat het onkruid momenteel welig tiert. “Daar heeft de wethouder een punt mee, maar ik weet natuurlijk niet wat de voorwaarden in het contract met Meerlanden zijn over de frequentie van de werkzaamheden en de gradaties. Dat het onderhoud de laatste jaren minder is geworden zie ik ook.”

Achter de feiten aan
Het valt de hovenier op dat de aanpak van het onkruid pas laat in het seizoen plaatsvindt,  als het al is gaan zaaien en zich laat verspreiden bij het schoffelen. “Daardoor ontstaat er snel nieuw onkruid, dan loop je achter de feiten aan.”

Het bestrijdingsmiddel Roundup mag niet meer gebruikt worden vanwege gezondheids- en milieuredenen. Men werkt nu veelal met heet water of borstelen. “Dat is arbeidsintensiever en minder effectief maar wel milieuvriendelijker,” zegt Buskermolen die opmerkt blij te worden van de bloeiende vaste plantenborders die steeds meer in Aalsmeer gerealiseerd worden. “Deze borders zijn minder arbeidsintensief in het onderhoud en dat is dus positief.”

Extra prijskaartje
In 2015 stemde de gemeenteraad in met het Beeldkwaliteitsplan Beheer en Onderhoud. Door bezuinigingen werd in eerste instantie door het college voorgesteld het onderhouden van al het openbaar groen in te delen in onderhoudsniveau B (voldoende, functioneel). Door een aangenomen amendement werd bepaald dat een aantal locaties (winkelgebied en parken) het stempel onderhoudsniveau A (goed, mooi en comfortabel) kreeg. Hier hing een jaarlijks extra prijskaartje van 90.000 euro aan.

Chantal van Hilst-Dekker van Absoluut Aalsmeer vroeg vorige week aan de wethouder waar dat extra geld voor de A-locaties was gebleven. En Ankie Harte: “Hoe zit het met de kosten? Wordt dat in mindering gebracht bij Meerlanden wegens niet uitgevoerde werkzaamheden conform de afspraken? Alink-Scheltema: “Nee, er komt geen mindering in kosten, want Meerlanden gaat het onderhoudswerk inhalen. En daar doen we ons stinkende best voor, in november zal de versnelde inhaalslag klaar zijn.” De wethouder ging niet in op de vraag van Van Hilst-Dekker.

Aanpakken
In 2019 werd het contract tussen de gemeente Aalsmeer en Meerlanden over het beheer in de openbare ruimte met vijf jaar verlengd. Uit het persbericht van destijds: ‘Een speerpunt in de overeenkomst is het verder verhogen van de kwaliteit van de onkruidbeheersing. Het team van Meerlanden zal samen met de toezichthouders van gemeente Aalsmeer het onkruid op zowel verharding als in het groen monitoren en aanpakken.’  

In de gemeente Aalsmeer controleren toezichthouders of het onderhoud aan het groen in de openbare ruimte conform de afspraken wordt uitgevoerd. In oktober zal er een schouw (visuele inspectie) plaatsvinden.

Foto’s Arjen Vos

11 reacties

 1. Betreft Groenvoorziening het gras / gazon mag ook wel eens beter gemaaid en onderhouden worden. Om de bomen heeft maanden lang heel hoog gras gestaan. Als de maaimachines komen racen ze over het gras. En op veel
  Plekken ligt er allemaal gras op de trottoirs, is zeer goede voeding voor het onkruid op de bestrating. En wat opvalt is dat er heel veel dotten gras op de gazons liggen. Valt mij dit jaar echt op dat het slechter is geworden.

 2. Gisteren zaterdag 25 september verschenen in het plantsoen Rozenstraat oneven zijde 2 stoere mannen met tuingereedschap, zij liepen de de kantjes langs om vervolgens die zelfde kantjes af te steken. Niet helemaal loodrecht maar een kniesoor die daar op let. Vervolgens werd het gras gemaaid wat helemaal niet nodig was, twee maal in de week komt de ” Meerlanden met een bloedgang het gras maaien dat lag er dus keurig bij. Na deze werkzaamheden ligt het plantsoen er nog slechter bij dan voorheen. Kom eens kijken en overtuig u. Met vriendelijke groeten Nel

 3. En dan de Machineweg. Prachtige nieuwe woningen maar het is niet om aan te zien. Als je vanuit de Wilhelminastraat op de fiets naar de Machineweg gaat is het ontzettend gevaarlijk, door het hoge vuil wat er staat kun je niet zien wat er aankomt op de gewone fietsen , maar ook de elektrische fietsen en dan nog maar niet te praten over die elektrische , die gaan ongeveer 30 km per uur. Er moeten eerst ongelukken gebeuren.

 4. Meerlanden heeft een onderhoudscontract met de gemeente Aalsmeer. De Meerlanden heeft maar te zorgen dat dat goed gebeurt.Ze blijven in gebreke.geld terug. Komt door droge en dan weer nat.We hebben heel vaak deze zomers toen was het wel netjes. wanbeleid Als we volgend jaar weer zo,n zomer hebben is het dan weer zo,n bende tot november.Het in jaren niet zo,n bende geweest

  in en in triest henk de vries

 5. Zelfs rond het raadhuis veel onkruid en de sloot ernaast wordt versperd door omgevallen bomen!!!!!

 6. er wordt wel hoofdzakelijk gesproken over het vele onkruid op de bestrating. Wat er ook niet uitziet. Maar als de graskanten van de gazons niet of heel laat wordt gesneden of gestoken groeit alles over de trottoirs heen. En als de gazons komen maaien liggen de troittoirs vol gras. Wat weer een voedingsbodem is voor onkruid En op de gazons ligt ook veel droog gemaaid gras. En boomspiegels bijmaaien laat ook te wensen over dit jaar. Stond op een gegeven moment wel een halve meter hoog om de bomen. Dit ben ik niet gewend in het mooie aalsmeer.

 7. Wethouder Wilma Alink-Scheltema ontloopt haar verantwoordelijkheid met betrekking tot het onderhoud van bermkanten. Meerdere keren heb ik klachten over de desolate toestand van het openbare groen aan de slootkant van de Bilderdammerweg tegenover onze woning – waar het onkruid en de onuitroeibare slingerwinde metershoog staat – aan haar secretaresse doorgegeven, maar er volgt geen enkele reactie. Mevrouw Alink-Scheltema reageert niet. En de gemeente Aalsmeer regeert evenmin.
  Aalsmeer, eens het vooraanstaande bloemendorp, is wat het onderhoud van het openbare groen betreft, spijtig genoeg, een onnozele en waardeloze gemeente geworden. Jammer.

 8. In het begin stonden er prachtige rozen in de Rozenhof echt zo als de naam is,daarna stelselmatig de kwaliteit van het groen achteruit zien gaan,lage struikjes zonder geur of kleur er voor in de plaats,effe met de elektrische heggeschaar er overheen en klaar is het,hier en daar een schoffel langs de kant,vergeten wordt het onkruid wat hoog in het midden staat,jammer dat je straat zo armoedig er bij ligt,wat mij opvalt is dat als je Aalsmeer binnen komt er wel menige rotonde of perkje er goed uit ziet maar blijkbaar geld dat alleen voor de buitenrand van Aalsmeer,ik heb al eens overwogen om een straatnaam wijziging aan te vragen,van Rozenhof naar onkuisheid.

 9. Maar wel de burgers aanspreken als er een takje overhangt en zelf niet capabel zijn om genoeg onderhoud te plegen kijk voor de gein de Hornmeer een grote onkruid tuin

 10. Gem Aalsmeer
  Jullie mogen wel eens gaan kijken in de zeemanshof kudelstaart
  Schandalig hoe het speelpleintje er uit ziet hier kan geen kin meer spelen
  Overal is het op geknapt behalve daar !!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel