Wethouder: ‘Er is solide basis voor ‘experiment Oude Veiling’

Het woordje ‘draagvlak’ bleef nagalmen na de commissievergadering waarin afgelopen donderdag werd gesproken over de plannen voor De Oude Veiling. Reden om verantwoordelijk wethouder Gertjan van der Hoeven daarover te bevragen. Volgens hem vormen het draagvlak in de gemeenteraad, de verankering van de zes deelnemende partijen uit de kerngroep in de samenleving en de bezoekersaantallen van de bibliotheek de basis voor de toekomst van het maatschappelijk draagvlak en voor het bedrijfsplan van De Oude Veiling.
 
De huren die bibliotheek en cultuurpunt gaan betalen, de verdiencapaciteit van het horecadeel, het verhuren van de bovenzalen en de vergoedingen die Ons Tweede Thuis krijgt voor elke er gestationeerde medewerker vormen volgens Van der Hoeven een solide basis om het 'experiment Oude Veiling' aan te gaan. Hij heeft al verschillende voorbeelden in het land bezocht zoals Brownies voor Downies dat in verschillende plaatsen in ons land een succesformule blijkt.
 
Geheim
“De crux zit ‘m wat mij betreft in de lokale verbondenheid. Daarbij is het onze dure plicht om juist die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zichtbare plek in de samenleving te bieden. Ik denk dat we met de huidige plannen voor De Oude Veiling iets toe gaan voegen aan het dorp. Daarbij verwacht ik geen horeca die tot diep in de nacht doorgaat. En ja, het is ook een proeftuin waarbij ik de stelling wel aandurf dat de bedragen die er mee gemoeid gaan, verhoudingsgewijs klein zijn met de bedragen die in het sociale domein rondgaan. Wat mij betreft is het geheim en het succes van dit hele plan dat de samenwerking tussen partijen gewoon als vanzelf ontstaan is. Natuurlijk zullen er spanningen tussen niet-commerciële en commerciële activiteiten ontstaan, maar daar moeten goede afspraken over worden gemaakt.”
 
40.000 euro pacht
Het betekent dat er met verschillende tarieven verhuurd gaat worden, afhankelijk van het soort activiteit. De ESA moet er voor gaan zorgen dat dit gaat slagen. Op dit moment is het nog helemaal open wie die zalen dan gaat huren en gebruiken. Dat kan een dansschool zijn of een koor of de schaakvereniging. Volgens de wethouder moet er simpelweg voor gezorgd worden dat het pand Oude Veiling helemaal vol zit met activiteiten. Op dit moment is de beoogde horecaondernemer echter nog niet in beeld. Er zijn wel wat geïnteresseerden, maar concrete plannen en afspraken zijn er niet. 40.000 Euro pacht per jaar moet deze ondernemer sowieso meenemen naast sympathie voor de doelgroep natuurlijk.
 
Investeren na bezuiniging
Bij elkaar kosten de plannen een slordige twee miljoen euro en staat de gemeente tot en met 2021 jaarlijks garant voor eventuele exploitatietekorten. In 2021 is dat geraamd op 40.000 euro en daar komen dan nog 30.000 euro kapitaallasten bij. Dit bedrag kan volgens de wethouder worden opgevangen in de gemeentelijke begroting vanuit de middelen die beschikbaar zijn gesteld voor alle taken in het sociaal domein.
 
Er is vijf jaar terug echter veel bezuinigd en de kunst- en cultuurfinanciën zijn gereorganiseerd. Het heeft een zekere bitterheid gewekt in delen van de samenleving als er gekeken wordt naar de bedragen die nu nodig zijn om de plannen voor de gebouwen van De Oude Veiling tot een succes te maken. Volgens wethouder Van der Hoeven hebben de plannen voor De Oude Veiling echter geen enkele relatie met de bezuinigingen van vijf jaar geleden: “Het concept voor De Oude Veiling is veel meer dan cultuur alleen. Het gaat ook om educatie en sociale werkvoorziening.”
 
Pijn gedaan
Volgens de wethouder zijn het verantwoordelijkheden die de gemeente er in de tussentijd bij heeft gekregen. De cultuurwethouder stelt dat het aantal kunst- en cultuuractiviteiten juist is toegenomen de afgelopen vijf jaar. Volgens hem komt dit doordat het beschikbare geld anders wordt besteed. Zoals het potje van 20.000 euro voor incidentele culturele activiteiten dat beschikbaar kwam.
 
Van der Hoeven erkent tegelijkertijd dat de bezuinigingen in 2012 en 2013 pijn hebben gedaan bij organisaties als De Hint, de bibliotheek en de stichting KCA. Het KCA kreeg bijvoorbeeld te maken met het ontslag van de culturele adviseur. “Wat ik nu na een aantal jaren zie is dat het aantal activiteiten is toegenomen en dat het culturele leven in Aalsmeer rijker is geworden. Ik complimenteer dan ook alle professionals en vooral alle vrijwilligers  die inhoudelijk gezien nog steeds een hoogstaand programma overeind weten te houden.”
 
Op z’n pootjes
Tijdens de bezuinigingsrondes is De Hint zelfs helemaal verdwenen. De muziekdocenten hebben hun werkpraktijk opnieuw moeten uitvinden en een deel van de docenten is nu terug te vinden in N201 aan de Zwarteweg. Door het Cultuurpunt Aalsmeer wordt nu ambulant muziekonderwijs verzorgd. De bibliotheek moest de vestigingen in Kudelstaart en de Mikado sluiten.
 
In 2011 kwamen er toen nog 124.000 mensen naar deze drie vestigingen toe. In 2015 zijn dat er nog 87.000 die de centrale bieb in het dorp bezoeken. Volgens de wethouder zijn dit nu de mensen die gebruik gaan maken van de horeca in De Oude Veiling. De beoogde verbouwing moet daarom de verbindingen tussen bieb, bovenzalen en Oude Veiling heel open en toegankelijk maken. Tenminste als de gemeenteraad op 9 februari instemt met deze ruimste verbouwingsvariant. De wethouder hoopt dat alles op z’n pootjes terecht komt en wel zo dat de voltallige gemeenteraad instemt met de plannen.
 
Foto's: wethouder Van der Hoeven verdedigt zijn standpunten in de Commissie, medewerkers van Ons Tweede Thuis in actie, muziek in De Oude Veiling en kinderen in de bibliotheek. (Foto's archief AV)

 

2 reacties

  1. Reageren op artikelen is toegestaan onder vermelding van volledige (achter)naam.

    Arjen Vos (hoofdredacteur AV)

  2. Als wethouder Van der Hoeven uitspreekt: Ik hoop dat alles op z’n pootjes terecht komt, dan geeft dat niet een erge solide basis aan, om zoveel geld in 1 project te (ver)stoppen.
    Als het -maatschappelijk breed gedragen draagvlak- alleen van de bovenstaande groeperingen moet afkomen, is dat wel een hele erge dunnen draagvlak.
    Ik vraag mij hard op af, welke en hoeveel burgers zijn nu daadwerkelijk, de maatschappelijk breed gedragen groep, die dit geldverslindende project toejuichen en mee instemmen? ik ben er openlijk en eerlijk in: Ik niet!
    Het geld kan breder en socialer worden ingezet, vooral in deze tijd. De gemeente raad heeft een dure en moeilijke beslissing voor zich, a.s. donderdag. Let wel, het geld kan maar 1x worden uitgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin