Wethouder belooft voor zomer verkeerscirculatieplan Centrum

Zomaar een grijze dinsdag in de donkere dagen voor Kerst. Er is markt op het Praamplein, aan de Grundelweg worden al weken straten en kuilen gerepareerd en ook de Van Cleeffkade is open gegooid. Om van het Praamplein via de ontsluiting Uiterweg naar de Burgemeester Kasteleinweg te komen kan flink wat tijd in beslag nemen doordat het verkeer helemaal vast staat. Het is een tafereel dat regelmatig voorkomt en dan staan er nog veel ingrijpende maatregelen in het vooruitzicht.
 
De Barendebrug moet nog steeds teruggeplaatst worden, het wegdek van de Uiterweg moet na al de werkzaamheden aan leidingen worden gereconstrueerd, de LIDL wordt gebouwd en dan zijn er nog de Burgemeester Kasteleinweg en de Van Cleeffkade die opnieuw moeten worden ingericht. En dan is er nog de Nieuwe Aalsmeerderlaan, de weg die een belangrijk de bijdrage moet gaan leveren aan de verkeersafwikkeling in het hart van Aalsmeer. Met de totstandkoming van de nieuwe N201 in 2014 zou dit alles bij elkaar de verkeersveiligheid, de leefbaarheid en de luchtkwaliteit in Aalsmeer moeten verbeteren.
 
Tweede Gerard Jolinkje
AalsmeerVandaag berichtte er al eerder over. Bewoners uit het Dorp en van de Uiterweg maken zich er al lange tijd zorgen om. Die zorgen spitsen zich toe op veiligheid en op de steeds grotere vrachtwagens die door het dorp denderen. Niemand zit te wachten op een tweede Gerard Jolinkje bij een zebrapad.Ten lange leste lijkt het ook door te dringen tot de lokale politiek, dat er toch wel iets gaande is.
 
Absoluuut niet tevreden
Tijdens de laatste raadsvergadering van 2016 op donderdag 8 december legde AB-raadslid  René Martijn verantwoordelijk wethouder Ad Verburg het vuur na aan de schenen. Hij wilde van de wethouder weten of het maximum aantal toegestane verkeersbewegingen overschreden wordt en wanneer het college met een plan komt over de verkeersafwikkeling in het Dorp. Hij was absoluut niet tevreden met het antwoord van de wethouder dat na de herinrichtingvan de Van Cleeffkade en de Burgemeester Kasteleinweg  er 'mogelijk' gekeken gaat worden naar 'mogelijke' verbeteringen.
 
Dat woordje 'mogelijk' zat Martijn duidelijk dwars. Zijn conclusie was dan ook dat er op die manier nog een lange weg te gaan is. Hij stelde dat het aantal verkeersbewegingen op de Van Cleeffkade de 9000 per dag had bereikt. Volgens de AB’er zal ook het aantal vrachtwagens alleen nog maar toenemen vanwege toenemende bouwactiviteiten zoals de bouw van een supermarkt, de bebouwing bij het voormalig postkantoor, maar ook door extra activiteiten in de studio’s.
 
Behoorlijke discussie
De wethouder betwijfelde in zijn reactie of het maximum aantal bewegingen op de Van Cleeffkade al bereikt is, maar hij zegde toe dat in een nieuw verkeerscirculatieplan mee te nemen. Hij beloofde mogelijke oplossingen uit dat plan te delen met de raad. Over het idee om met dat plan in het hele dorp eenrichtingsverkeer in te voeren, waarschuwde hij dat er dan wel overlegd moet worden met bewoners, winkeliers en ondernemers. “Dat is een behoorlijke discussie die je dan krijgt,” zo waarschuwde Verburg. Het Plan van Aanpak moet nog geschreven worden, maar Verburg zegde toe dat er nog voor de zomer een verkeerscirculatieplan ligt. Of daarin iets gezegd gaat worden over leefbaarheid en luchtkwaliteit kwam in dit vragenuurtje niet aan bod.

Tekst Jan Daalman

Foto's van boven naar beneden: drukte aan het begin van de Uiterweg, auto;'s over de barendebrug in de Dorpsstraat, een vrachtwagen lost goederen bij de supermarkt van Deen, René Martijn, Ad Verburg. (foto's archief AV)

(advertentie) 

Eén reactie

  1. Aanrijdingen op een zebrapad worden veroorzaakt door een gebrek aan discipline van automobilisten. Zeker als er in het centrum wel sprake is van een rommelige, maar zeker geen onoverzichtelijke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin