Afgelopen donderdag was er raadsvergadering. Voor lezers van AalsmeerVandaag normaal gesproken een reden om de site daags erna extra in de gaten te houden. 'Normaal gesproken', is echter verleden tijd sinds het overlijden van Han Carpay op 3 februari. Zijn stoel op de perstribune bleef donderdag leeg. De pagina's met zijn politieke beschouwingen eveneens. Er is nog niemand die zijn pen heeft overgenomen. Al is de roep om kritische journalistiek wel degelijk blijven bestaan.
Dat er in de raad geen aandacht is geweest voor het overlijden van Han, wordt van verschillende kanten betreurd. Tijdens de raadsvergadering van 16 februari lag er een roos op de tafel van Han. Zonder verdere uitleg daar neergelegd. Maar een woord ter nagedachtenis werd node gemist. Een aantal Aalsmeerders heeft bedenkingen bij deze manier van doen (of laten…) Dick Lookman stelde naar aanleiding hiervan een brief op. Te lezen in de rubriek 'Lezerspost'.
6 reacties
Uit de binnengekomen reacties op mijn ingezonden brief blijkt ongenoegen waarom aan het overlijden van journalist Jan Peterse wél en het overlijden van journalist Han Carpay géén aandacht is besteed kort voor de opening van de raadsvergadering. Was Jobke Vonk-Vedder daarin warmhartig en Jeroen Nobel uitsluitend “zakelijk”? Nee toch? Waarom dan dat onderscheid? Tot nu toe houden de leden van het gemeentebestuur, met uitzondering van Rik Rolleman (zie reactie van Dirk Box) zich daarover opvallend stil.
Om die vraag dan maar zelf te beantwoorden moet men letten op de vorige maand door de gemeente Aalsmeer gepubliceerde uit 2002 daterende gedragscode aangaande integriteit, zie http://www.aalsmeer.nl/web/artikel/Gedragscodes-burgemeester-wethouders-en-raadsleden.htm. Daarin staat dat het handelen van de raadsleden, van de burgemeester en van de wethouders zodanig is dat burgers op gelijke wijze en met respect worden bejegend. Daar kan men nu, na publicatie van de code, niet omheen. Leest u de code er maar zelf op na..
De vraag is dus waarom genoemde journalisten op ongelijke wijze en de één met – en de ander zonder uiting van respect zijn bejegend sinds hun overlijden.
Hoe en wanneer wordt dit intern en extern verantwoord door de voorzitter van het gemeentebestuur en vervolgens door de wethouders en de raadsleden? Zonder optimale verantwoording (ook een verplichting conform de gedragscode) moet het ervoor gehouden worden dat sinds het overlijden van Han Carpay jegens hem en jegens zijn familie onvoldoende is gehandeld overeenkomstig de gedragscode. En dat daarmee de gedragscode door ieder van de gemeentebestuurders tot nu toe is geschonden.
Wie is voorzitter van de raad? Is dat een politieke figuur? Wat (wie…) drijft hem? Was er volgens Eenhoorn voor hem ook een stabiliserende rol weggelegd?
@Dirk Box: Kom op raad!? 12-11 tot het bittere eind …
‘Sommige raadsleden hadden voorgesteld wel een eerbetoon te doen, dit is echter door voorzitter gemeenteraad ontraden.’
Bovenstaand berichtje stond op Twitter van Rik Rolleman
Rik, ik vind het goed dat jij dit meldt.
Maar af en toe schaam ik mij er voor dat ik Aalsmeerder ben.
Met hoe onze gemeente met onze medemens opgaat.
Respect is toch het toverwoord, nou dat had onze gemeente kunnen tonen naar Han en zijn familie!
Als er 1 man was die betrokken was dan was Han het wel.
En waarom dan als raad je laten leiden door het college?
Wie is er nu de baas van onze gemeente zijn dat niet onze raadsleden?
Ik sluit af met de woorden die Han ook gebruikte
Kom op raad!
Dirk Box
Misschien niet op de radio te horen maar ik had tijdens de raadsvergadering van 10 maart de kaart met zijn foto op zijn plek gezet
Wie niets zegt, hoeft niets te verantwoorden. Een verwerping of op zijn minst een nuancering van de geschreven woorden van Hermen de Graaf over Han zou op zijn plaats zijn geweest