VVD: ‘Media en betrokken burgers moeten politiek scherp houden’

“Men begint ook naar de VVD te luisteren. En dat is verstandig, want dan bereiken we meer.” Die vaststelling deed fractievoorzitter Robert van Rijn in een officieel woordje vrijdagavond op de nieuwjaarsbijeenkomst van de liberalen in het Dorpshuis Kudelstaart.

Luisteren is toch al een goede eigenschap, vond een bijna filosofisch klinkende Van Rijn. Wie luistert, léért. “Als we naar elkaar luisteren, hoor je meer. Als je spreekt, repeteer je vaak wat je al weet. Ik gun u, ons, maar vooral ook de andere politieke partijen in Aalsmeer dat we meer ons best doen om naar elkaar te luisteren.”

Elkaar wat gunnen
En dan met name “luisteren naar wat ons verbindt en niet wat ontbindt”. Luisteren ook naar waar de lokale politiek “onverdeeld sterker” in is en “verdeeld vele malen zwakker”.

De VVD'er riep op tot solidariteit “in een gezamenlijke missie, met respect voor de politieke verschillen en accenten”. Ook mogen politici elkaar best “wat gunnen”. Pas als aan die voorwaarden is voldaan, kom je volgens hem verder.

VVD-kanonnen
Zijn nieuwjaarsspeech stond in het teken van de politiek-bestuurlijke malaise waarin Aalsmeer al een tijdje verkeert. Tekenend vond Van Rijn het dat “we VVD-zwaargewichten als Johan Remkes en Bas Eenhoorn (de ene is commissaris van de koning in Noord-Holland, de andere auteur van het onderzoeksrapport over de lokale bestuurscultuur – hc) meerdere malen spraken”. Helaas, wou hij er maar mee zeggen, want “we spreken dit soort VVD-kanonnen het liefst alleen rondom de verkiezingscampagne”.

“Dit alles heeft er natuurlijk mee te maken dat we er in Aalsmeer de schouders onder moeten zetten.” Zijn oplossing? “Niet alleen in de spiegel kijken, maar samen ook door kritische vensters heenkijken. En ook door vensters van maatschappelijke ontwikkelingen die ons ook lokaal raken.”

Geen grootschalig azc
Als voorbeeld wees hij op de vluchtelingenproblematiek en, in het verlengde daarvan, de “integratieopgave”. In dat verband haalde hij oud-VVD-leider Frits Bolkestein aan met een van diens stellingen: bevorder integratie, beperk immigratie en bestrijd discriminatie. Daarmee verdedigde Van Rijn voor zijn fractie de keuze om nee te zeggen tegen een grootschalig asielzoekerscentrum, van de komst waarvan onlangs sprake was.

De liberale fractievoorzitter keek “vol vertrouwen” naar de toekomst. Dat deed hij in het prettige besef dat de VVD op vele fronten in het land de “grootste partij” is. “Dat legt druk op je als gehele partij omdat je onder een vergrootglas ligt. Elke stap, landelijk, provinciaal of lokaal, wordt nauwlettend gevolgd. Als grootste oppositiepartij in Aalsmeer nemen we dat bewustzijn mee in 2016.”

Ras-PvdA'er
Eén Aalsmeerder pikte Van Rijn er vrijdag speciaal uit, de “lokale bekendheid” Pierre Tuning. Dit omdat diens boek Het Verdriet van Aalsmeer, een verzameling columns met “messcherpe analyses en bespiegelingen”, net verschenen is.

Liberalen kunnen criticasters als Tuning “wel waarderen” ondanks het feit dat hij “een ras-PvdA'er” is. Hij had dat nog niet gezegd of hij werd al gecorrigeerd: D66'er. “Met een kloppend rood hart,” verbeterde hij zichzelf. Het was een opstapje naar zijn stelling dat “de VVD het goed vindt dat lokale media, betrokken burgers en anderen de Aalsmeerse politiek scherp houden”.

Op de schop
Dat Robert van Rijn vrijdagavond steeds Aalsmeer expliciet noemde, was geen toeval. Op goed bezochte borrel (ook diverse niet-VVD'ers kwamen mee het glas heffen) waren immers vele liberalen uit de wijde regio afgekomen. Die waren speciaal uitgenodigd omdat de regionale partijstructuur van de VVD binnen afzienbare tijd op de schop gaat.

Zo gaat de lokale afdeling in Aalsmeer als zelfstandige eenheid hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. Met Uithoorn en Amstelveen zal ze een nieuwe partijafdeling vormen. Of het al zover is bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018, is nog de vraag. Zo ja, dan zal een Aalsmeerse verkiezingscommissie de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de lokale kandidatenlijst.

Het is zelfs niet uitgesloten dat dit de laatste nieuwjaarsbijeenkomst van de Aalsmeerse VVD-afdeling was. Daar wilde iedereen graag bij zijn, tot de Tweede Kamerleden Barbara Visser en Rudmer Heerema toe.

Foto's: impressie van de VVD-nieuwjaarsborrel in het Kudelstaartse dorpshuis; van boven naar beneden zijn onder meer liberale kopstukken te zien:  de Tweede Kamerleden Rudmer Heerema en Barbara Visser; Robert van Rijn (midden); Nanda Hauet, Teun Treur en oud-burgemeester Joost Hoffscholte; gezelschap rond oud-raadslid Wim Spaargaren (met bier) en partijvoorzitter Marc Vergoossen; voetbaltrainer Fred Pattiasina, loco-dijkgraaf Ariane Hoog en de Zandvoortse wethouder Belinda Goransson; Teun Treur en oud-wethouder Piet Boom. (foto's Arjen Vos)

– advertentie –

3 reacties

  1. Het voorsorteren voor de nieuwe gemeente Amstelland is ook hier al begonnen. Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn samen… Nog steeds denken dat groter ook beter is… Hoe kortzichtig kun je zijn.

  2. “Media en betrokken burgers moeten politiek scherp
    houden” zijn loze woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel