VVD, HAC winnen, CDA, AB, PACT blijven gelijk

De VVD en HAC zijn gisteren de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen geworden. De liberalen winnen één zetel en krijgen er 6 in de nieuwe raad. HAC komt nieuw in de raad,  als vijfde partij. Voor het overige behouden de partijen hun zetelaantal.

De opkomst was met 52,8% hoger dan verwacht. Het lag rond het landelijke gemiddelde. In 2010 kwam Aalsmeer met een uiterst magere opkomst van 50,5%, 3,5% onder het gemiddelde.

Drie met 6 zetels
CDA, AB en VVD hebben elk 6 zetels in de nieuwe raad. PACT heeft er 4 en HAC 1. Dat blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag, die burgemeester Jobke Vonk tegen elven in een uitpuilende raadzaal bekendmaakte.

Vrijdagochtend wordt op het gemeentehuis de definitieve uitslag bekendgemaakt. Dan wordt, als de voorkeurstemmen  berekend zijn, ook duidelijk wie de nieuwe raadsleden zijn. Volgende week donderdag wordt de nieuwe raad officieel geïnstalleerd.

CDA weer grootste
Het CDA blijft met 27,2% van de stemmen de grootste partij in Aalsmeer, AB volgt met 24,0% en de VVD vlak daarachter met 23,8%. PACT kreeg 16,1% van de kiezers achter zich. De vier bestaande partijen verloren allemaal ten opzichte van de vorige raadsverkiezingen in 2010.

PACT leverde percentueel het meeste (3,6%) in en de VVD het minste (0,8%). Het CDA verloor 1,7% en AB 2,7%. Het verlies was te wijten aan de nieuwkomers HAC en Lijst Tas, die respectievelijk 4,6% en 3,2% binnenhaalden.

Superblij
De VVD voelde zich vannacht de winnaar. Lijsttrekker Robert van Rijn was “superblij” en zelfs “blijer dan verwacht”. Hij had “gehoopt” op 6 zetels, maar daar zag het halverwege de avond niet naar uit. Bij een tussenstand stond de VVD op 5 en het CDA op 7. “Maar Oost was nog niet geteld. Daar zijn we sterk en hebben we er een zetel bijgepakt.”

Van Rijn constateerde dat de VVD “driedubbel” gescoord heeft. “We zijn de enige van de bestaande partijen die een zetel gewonnen hebben. We winnen tegen de landelijke trend in én we doen dat als oppositiepartij.”

Gesloopt
De tweede winnaar, lijsttrekker Bram Heijstek van HAC, weigerde zichzelf blij te noemen. “Ik ben dankbaar voor de steun en het vertrouwen van de Aalsmeerse burger. En ik ben opgelucht dat de verkiezingstijd over is. Want ik ben fysiek gesloopt. De verkiezingstijd vreet energie,” aldus Heijstek.

Zijn speerpunt bij de verkiezingen – naar de burger luisteren – wil hij direct in daden omzetten zodra hij een fractiekamer in het gemeentehuis heeft. “Met een wekelijkse inloop, waarbij de bevolking bij ons over de vloer kan komen.”

Balen
Voor lijsttrekker Robbert-Jan van Duijn van het CDA voelde de uitslag als een teleurstelling. “Ik baal er wel van,” zei hij in een reactie. “Al ben ik wel blij en trots dat we weer de grootste zijn. We zijn een klein beetje gezakt. Dat is, tegen de landelijke trend in, goed.”

Van Duijn gaf aan dat zijn partij het initiatief zal nemen bij de onderhandelingen over een nieuw te vormen college van B&W. Volgende week vindt waarschijnlijk al een eerste verkennende discussie plaats, in de raadzaal en in het openbaar. Mogelijk wordt dan weer een beroep gedaan op CDA'er Ko Weststrate, die dat ook in 2006 en 2010 als onafhankelijk bemiddelaar met succes deed.

Apetrots
Als het CDA met Weststrate komt, ga ik blind akkoord, liet AB-lijsttrekker Gertjan van der Hoeven weten. Hij toonde zich “apetrots” en “tevreden” met het behoud van de 6 zetels. “Want HAC heeft bij iedereen wat weggehaald. En op de Uiterweg heeft Jan Tas bij ons stemmen weggehaald.”

De progressieve partij in Aalsmeer, PACT, was ronduit teleurgesteld. Lijsttrekker Ronald Fransen. “Omdat de raad twee zetels meer krijgt, hadden we 5 als basisaantal ingeschat. Dat we op 4 zijn blijven steken, zien we als een zetel verlies.” Fransen zag de VVD als winnaar en CDA, AB en PACT als verliezers.

Jan Tas van Lijst Tas had “eigenlijk wel een zetel verwacht”. Dat dat niet gebeurde, “bewijst dat Schiphol niet leeft bij de Aalsmeerders,” zei hij in een commentaar op de uitslag. Nou ja, zei hij, “ik heb geen tbr (terbeschikkingstelling van de regering – red.) gekregen”.

Foto's: van boven naar beneden winnaar Robert van Rijn (VVD, grijs pak), in de raadzaal in afwachting van de uitslag, PACT'ers moeten onderling wat uitleggen en blije CDA'ers toen ze bij de tussenstand op 7 zetels stonden en winnaar Bram Heijstek (HAC, overhemd). (foto's Arjen Vos)

3 reacties

  1. Ik ben blij dat 1,7% van de keizers het met mij eens is dat het CDA de 10 geboden in de praktijk moeten brengen!

  2. Hierbij wil ik alle stemmers op lijst 6 bedanken en de ondersteuners. Om met Robert van Rijn te spreken; de kiezer bepaalt. Met Vr. Gr. Lijst 6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin