Vragenvuur CDA om bomenkap

De aanvraag van een vergunning voor de kap van '31 waardevolle bomen' langs de Burgemeester kasteleinweg bracht niet alleen een storm van protest onder de Aalsmeerders op gang, ook de plaatselijke politiek laat van zich horen. Zo heeft het CDA deze week schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

“Het arsenaal bomen in Aalsmeer is hard nodig om iets terug te doen aan de aantasting van ons leefklimaat door (ultra)fijnstof. Dan is er eerder behoefte aan meer dan aan minder bomen. Het kan zijn dat de kap noodzakelijk is om het plan te realiseren, maar dan wil het CDA daar graag een (veel) groter aantal bomen voor terugzien.” Aldus Tom Verlaan, namens de CDA-fractie, in een schrijven aan onder andere de redactie van AalsmeerVandaag.

Levensbelang
Het CDA stelt – ons inziens terecht – dat onze leefomgeving cq luchtkwaliteit ernstig gebukt gaat onder (ultra)fijnstof en dat goede volwassen bomen onderhand van levensbelang zijn voor de Aalsmeerse bevolking. Met een vijftal vragen stelt het CDA deze kwestie aan de kaak:

Om welke bomen gaat het hier?; Is deze kap noodzakelijk om de weg aan te leggen of is het alleen handig om zo efficiënter te kunnen werken?; Bestaat er een reëel alternatief voor de aanleg zonder dat de kap van deze waardevolle bomen wordt toegestaan?; Was het College niet eerder op de hoogte van de nu ontstane situatie?; Mocht kap onvermijdelijk zijn, kan het College dan toezeggen dat niet alleen het aantal bomen (31) wordt herplant, maar dat het hier om volwassen bomen gaat die gelijk een bijdrage leveren aan verbetering van de luchtkwaliteit. 

Na het zomerreces zal één en ander worden vervolg. Wij houden u op de hoogte.

Tekst: Mariëlle Wegman; afbeeldingen: Hier is het uiteindelijk om te doen: toekomstbeelden voorpagina en bovenaan tekst: rotonde ter hoogte van Studio's Aalsmeer en busstation bij Zwarteweg (theimagineers.com); foto in de tekst: een van de vele leveranciers van (ultra)fijnstof (archief AV). 

(advertentie)

8 reacties

 1. Mijn vertrouwen in het CDA is ook al jaren naar nul na div besprekingen op allerlei terrein. Ze hebben geen verstand van zaken. Het is triest dit te moeten vaststellen tot zover.

 2. Lang geleden had met bedacht een nieuwe 201 aan te leggen.
  Dan kan de nu 196 dicht. Het is net als met Schiphol. We gaan de Polderpaan aanleggen dat kan de Aalsmeerbaan dicht. Van beide is niets terecht gekomen. Henk de Vries

 3. Ach, het CDA wanneer zitten die nu over verlies aan bomen in? Kijk wat men voor een pr-stunt over heeft! Men is voor de bouw van woningen. Is dat bijzonder?? Maar, waar moeten die woningen komen? Inderdaad, waar allemaal bomen stonden, waardevol en waardeloos geacht, het maakt niet uit, weg met alle groen, de kachel in en vervolgens heeft het CDA een actielocatie. Nu heeft men weer een actie bedacht om het Heegstrapark te “redden”. Ik hoop dat de mensen die nu nog CDA hebben gestemd eens opletten om te zien wat men adverteert en hoe men vervolgens stemt. Dat stemt zelden overeen!

 4. Hoewel dhr. Zelen helaas het ambt van raadslid niet ambieert komt hij volgens mij zeker in aanmerking voor een lintje. Jammer genoeg is de termijn voor aanvraag hiervan verstreken.

 5. Beste mensen,

  Aan de vele reactie en inbreng van de burgers via AV, naar aanleiding van de e.v.t. bomenkap, is ook niet gelijk aan hun integriteit en oprechtheid getwijfeld.

  De transparantie waarmee de fractie van het CDA via AV, communiceert met de burger, kunnen we op zijn minst als een positieve stap zien, richting een goede ‘groene’ oplossing.

 6. Mijn vertrouwen in het CDA zit al jaren onder het 0 punt na een “ontmoeting” met een puberaal lid van deze christelijke partij.

 7. In de Hornmeer zijn ook heel veel bomen gekapt en minimaal voor terug gekomen.
  Wie moeten we nu eigenlijk geloven. Iedereen roept maar wat.

 8. Ik neem aan de reactie van het CDA te lezen dat het CDA dezelfde positie zal innemen inzake het Fort Kudelstaart en de Fortbocht? Zoals de plannen er nu uitzien gaat het Fort helemaal kaal en de fortbocht wordt ontdaan van alle bomen. Dus heer Verlaan laat ook eens het standpunt van het CDA hierover horen…. ben zeer nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin